Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 13. 9. 2023.

| Društvo

Stare i autentične kuće u Nišu na meti investitora, "na udaru" ulice oko keja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
tr 19 milentijeva 27
Investitori na više lokacija planiraju višespratnice; foto: JV / Tamara Radovanović

Nakon žute kuće u Stefana Prvovenčanog i stare vile u Mačvanskoj, čije je rušenje već počelo kako bi tu nikle zgrade, slična sudbina čeka još mnogo starih objekata u Nišu, pre svega, u ulicama blizu keja. Tako pokazuju zvanični podaci, a slike na terenu pokazuju da su negde već počele da niču višespratnice.

tr 18 milentijeva 25 Milentijeva 25; foto: JV / Tamara RadovanovićUlice oko niškog keja mnogi građani smatraju nekim od najlepših u gradu, kako oni koji žive tu, tako oni koji tu često prolaze.

Svaki put se divim kad prolazim, fotografišem te kuće, cveće, divim se načinu na koji je to projektovano, pitam se koje su sve generacije tu živele, nekako baš tu osećam duh starog Niša, iako sam iz skroz drugog dela grada - priča Nišlijka.

tr 15 kralja stefana prvovenčanog 7 Kralja Stefana Prvovenčanog 7; foto: JV / Tamara RadovanovićNekima je niška Gradska uprava za građevinarstvo već odobrila građevinsku dozvolu, nekima lokacijske uslove, a neki investitori na svojim sajtovima uveliko najavljuju nove, moderne zgrade na raznim lokacijama u gradu, pa i u tim ulicama oko keja.

Na lokaciji Stefana Prvovenčanog 7 nekada je bila Foto keramika Mitić i i prodavali su se ratluk, kakao, badem, bombone, čokolade i druge poslastice. Ta kuća biće srušena, piše u zvaničnoj, javno dostupnoj dokumentaciji.

tr 2 Ćirila i Metodija 27a Ćirila i Metodija 27a; foto: JV / Tamara RadovanovićTu bi trebalo da bude Triglav osiguranje, pošto su investitorke Irena Radanović i Miljana Jakovljević još oktobra prošle godine prijavile radove. Radova za sada nema.

U planu je da taj poslovni objekat ima prizemlje i tri sprata, da investitorke zakupe šest parking mesta, da objekat bude visine 15 metara, da ima ravan krov i lift.

tr 1 ćirila i metodija 27 Planirani izgled zgrade u Ćirila i Metodija 27; foto: PrintscreenU Ćirila i Metodija 27 nalazi se kuća sa specifičnim elementima na fasadi, koju će investitor Dragan Zlatkov srušiti, kako bi tu napravio petospratnicu visoku do 20 metara. Čovek istog imena i prezimena pobedio je sa grupom ponuđača na tenderu Grada Niša za sanaciju škole u Prvoj Kutini, kao i na tenderu za ugradnju PVC prozora u školi "Dr Zoran Đinđić". Tu javnu nabavku raspisala je ta škola.

Ukupno je planirano 19 parking mesta i to 3 parking mesta na parceli, 16 garažnih mesta u podrumu (za 8 garažnih mesta parkiranje je predviđeno na platformama proizvođača KLAUS Multiparking) - piše u dokumentaciji.

tr 17 mačvanska 24 Mačvanska 24; foto: JV / Tamara RadovanovićBiće to stambeno-poslovni objekat sa 15 stanova i dve poslovne prostorije u prizemlju, sa galerijom.

Firma Gradnja puls iz Niša na svom sajtu uveliko najavljuje i moderne zgrade u Mačvanskoj, na adresama 3, 25 i 27. Kod brojeva 25 i 27 nalaze se dve kuće iz 1931. godine, sa fasadama ukrašenim raznovrsnim detaljima, dok je ona na broju 4 oronula i išarana.

tr 5 mačvanska 24 (1) Planirani izgled objekta u Mačvanskoj 24; foto: PrintscreenI u Mačvanskoj 24 narandžasta kuća na uglu sa Milentijevom biće rekonstruisana, dograđena i nadzidana, pa će umesto podruma i prizemlja imati podrum, prizemlje, sprat i povučen sprat, sa jednom stambenom jedinicom i jednim parking mestom.

Ugaona lokacija pruža mogućnost za dobar arhitektonski izražaj i reper u prostoru. To je prepoznato i prilikom izgradnje postojećeg objekta koji je izgrađen u duhu rane moderne 1935, sa elementima ar dekoa i klasičnih stilova. Posebnu vrednost predstavlja odnos postojećeg objekta prema istorijskoj urbanističkoj matrici - piše u dokumentaciji.

Obilićev venac Stanovnici Obilićevog venca zabrinuti za svoju bezbednost; foto: JV / Tamara RadovanovićInvestitor je Boško Ristić, a visina objekta biće do 11,6 metara.


Neke zgrade nikle za kratko vreme i "rastu" vrlo brzo

Na Obilićevom vencu Niš ekspres invest zida stambeno-poslovni objekat na sedam spratova, visine 27 metara, sa 43 parking mesta. tr 8 obilićev venac Planirani izgled zgrade u Obilićevom vencu; foto: Printscreen

Stanovnici Obilićevog venca zabrinuti su zbog toga kako će infrastruktura to podneti i dodaju da je tokom izgradnje uzurpirana javna površina, odnosno deo trotoara kojim često prolaze i đaci, pa se ne osećaju bezbedno dok prolaze ispod dasaka pričvršćenih drugim daskama i skelama.

tr 12 kozaračka 7 broj 3 Nevolje u Kozaračkoj tokom izgradnje; foto: JV / Tamara RadovanovićZgrada visoka do 15 metara, sa tri sprata, biće izgrađena u Cvijićevoj 41, a investitor je Miodrag Đokić. Biće 12 stanova, od toga dva dupleksa i svaki stan imaće po jedno parking mesto. Čovek pod imenom Miodrag Đokić je i direktor Đokić gradnje, koja je pre nekoliko meseci na gradskoj licitaciji kupila najvredniju nekretninu - žutu kuću u Kralja Stefana Prvovenčanog, koju će pretvoriti u višespratnicu.

Uveliko su u toku radovi i u Kozaračkoj, gde su novinari Južnih vesti zatekli vodu na ulici, koja otiče iz odvoda. U planu je da se tu napravi osmospratnica visoka 26,32 metara, sa 28 parking mesta i isto toliko stanova, a investitor je Vrh gradnja - nekretnine. Firma tog naziva akter je još uvek nerešenog problema u Jagodin mali, jer je tamo prilikom zidanja zgrade nađena ranohrišćanska nekropola.

tr 16 mačvanska 3 I zgrada u Mačvanskoj 3 spremna za rušenje; foto: JV / Tamara RadovanovićU Prvomajskoj 54 već je nikla zgrada sa dva sprata, koliko je i planirano da ima, a gde su prethodno, kako je navedeno u zvaničnoj dokumentaciji sa sajta Agencije za privredne registre, srušena ukupno tri objekta.

Investitor je Dragoslav Pavlović, visina zgrade biće do 12 metara i za svaki stan biće obezbeđeno jedno parking mesto.

Pri kraju su i zgrade u Radoja Dakića investitora Veselke Pešić i Bratislava Pešića, u Božidarčevoj investitora Radiči invest, u Branka Radičevića investitora Stabilprojekt, kao i mnoge druge u užem i širem centru grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvrc Milojko

    22:12 // 14. 9. 2023.

    Cekam zakon koji ce omoguciti da se staro groblje pretvori u gradjevinsko zemljiste ako je od zadnjeg ukopa proslo vise od 50g. O da, sve je moguce. "Izmestice" samo spomenike a posmrtne ostatke natovariti rovokopacem u kamion pa u sut.

  • Nebojša Djordjević

    09:35 // 14. 9. 2023.

    U celom svetu se cuvaju stare gradjevine i turisti hrle da bi ih pogledali .A domacini su ponosni jer je to dokaz njihovog postojanja na tom prostoru stotinama godina. A mi sve zivo porusismo i samim tim unistavamo dokaze naseg postojanja ,i zapitajmo se kako mozemo sutra da pricamo a kamo li da dokazemo da su na ovim prostorima ziveli Srbi kad rusimo i zatrpavamo sopstvenu istoriju.Sramno

  • Auttrikter

    21:53 // 13. 9. 2023.

    Mozemo biti " pro et contra" ali ovakve vesti sluze botovima investitora, da se ovde oglasavaju, i daju podrsku svojim gazdama ! Ima kuca, koja su ,zaista,oronule, ali ima i onih koje su odrzavane, deo su centralnog gradskog jezgra ! No, sto vise kvadrata, sto vise para, sta me briga sto je arhitektonski neuklopiva i rogobatna,sto ne pripada kraju u kom se zida ! Daj dozvole, razvalju,puni dzep

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: