Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 16. 1. 2013.

| Društvo

Stare parnjače – železničko blago koje propada

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
Parne lokomotive u Nišu
Zapuštena parnjača u krugu MIN (12. februar); foto: D.M.Car

Iako je Niš jedini grad u Srbiji sa deset vrednih parnih lokomotiva iz predratnog i međuratnog perioda, nadležni dopuštaju da čak devet njih urasta u šiblje, da rđa i propada jer su nezaštićene od spoljnih uticaja i krađa.

Na uništenje su osuđena dva železnička rariteta. Jedina brzovozna parnjača serije 05 na Balkanu, koja je vukla brze međunarodne vozove propada u dvorištu Mašinske industrije u Šumadijskoj ulici, gde ljubitelji železnice iz Nemačke i Japana često dolaze samo da bi je slikali. Parne lokomotive u Nišu Raritet - najstarija parnjača serije 162-004 sa mreže SDŽ, Ložionica; foto: B.Dikić

Drugi raritet je nastarija i jedina sačuvana parna lokomotiva sa mreže pruga Srpske državne železnice, koja se nalazi u Ložionici u Sarajevskoj ulici. U istom krugu postoje još dve lokomotive: takozvani “ćuran” i jedna za vuču lakih i putničkih vozova klase 01.

Napor da se ove lokomotive, nemačke, austrijske i mađarske proizvodnje, zaštite od daljeg uništenja i dobiju makar nadstrešnicu i ogradu još od 2004. godine aktivno ulaže istraživač niške prošlosti Branislav Tikić. Sa idejom da se napravi železnička muzejska zbirka, u kojoj bi se za početak nalazile uređene lokomotive sa Železničke stanice, obraćao se svim važnim institucijama grada. Kaže da odgovor ni od koga nije dobio.

- Stranci koji dođu u naš grad imaju utisak da su na “groblju lokomotiva”, a ne na železničkom čvorištu u gradu koji je 1885. godine imao jedinu železničku radionicu u zemlji! Ne treba mnogo novca da se ofarbaju, konzerviraju, zaštite i grad učine lepšim, bar u ovoj godini kada će zbog godišnjice Milanskog edikta mnogo turista posetiti Niš – priča Tikić.

Branisav Tikić Branislav TikićJedinu podršku mu pružaju udruženja Stare Nišlije i Stari Niš. Kaže da bi za zaštitu “blaga tehničke i saobraćajne kulture grada” bile angažovane niške firme koje bi radile u saradnji sa evropskim stručnjacima za zaštitu industrijske arhitekture i Železničkim muzejem iz Beograda.

Za to bi lako pribavio dozvolu Železnica Srbije, u čijem se formalnom vlasništvu nalazi 8 lokomotiva.

Četiri parne lokomotive koje su na niškoj Železničkoj stanici u najlošijem su stanju. Još jedna koja je služila za manevarsku službu i vuču vozova po stanicama stoji u krugu Mašinske industrije na Bulevaru 12. februar, u bivšoj mostovskoj radionici.

Samo je parnjača uskog koloseka “Baba Milka” zaštićena, jer je pre dve godine obnovljena i iz parka Čair premeštena ispred Uprave železnica Srbije u Nišu na Trgu kralja Aleksandra.

Niš je bio krajnja destinacija putnika prvog voza u Srbiji koji je iz Beograda stigao 23. avgusta 1884. Među putnicima je bilo najviše stranaca iz Beča, Pešte i Pariza.

Voz kroz Sićevačku klisuru

Tikić predlaže da Srbija predstavi železničku tradiciju tako što bi kroz Sićevačku klisuru prolazio muzejsko-turistički voz koji vuče parnjača, po uzoru na voz “Romantika”.

Vikendom bi se kroz zaštićeni park prirode išlo u razgledanje dve stare hidrocentrale i manastira u Sićevu i Ostrovici.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran

    12:24 // 27. 3. 2013.

    eto prilike da kad se ukloni pruga niš pirot koja prolazi kroz grad na žel stanici niška banja niš formira muzej železnice
    najpre sve lokomotive odvesti u hale MIN-a koje zvrje prazne zatim jednu po jednu (novcem dobijenim od dobrotvora, ljubitelja železnice,niških preduzeća koja su vezana za železnicu i duga,od grada opština i td)jednu po jednu lokomotivu dovesti u stanje muzejskog eksponata nebitno dal je u voznom stanju ili ne istovremeno bez obzira kad se pruga sklanja istim sredstvima adaptirati stanicu n banja za postavku muzeja (nastrešnice dodavanje koloseka i dr.)a lokomotive postaviti tek po uklanjanju
    verujem da se po depoima žel.satica i ložionici mogu naći eksponati za muzej ostavljeni i zaboravljeni a da bi ih železnica srbije ustupila bez problema

  • draganni

    20:32 // 1. 2. 2013.

    Sto se turizma i zeleznice tice, to me podseti da je hotel "Trem" u D.Dusniku prodat a deo vasnistva je imala i zeleznica, pa neke firme suvlasnici davase svojim radnicima po 200eura, neke cak po 400 od te prodaje, a na zeleznici se o tome nista ne zna, bar ne neki siri krug. Zna li se nesto o tome ili je i to kako narod kaze "pojedeno"? Bavi li se neko tom temom ili je zaboravljeno? Mozda je u proceduri onih koji se takvim, blago receno, netransparentnim privatizacijama bave?

  • ana todorovic

    13:32 // 24. 1. 2013.

    Vec dugo zelim da se provozam vozom kroz Sicevacku klisuru i mislim da je ideja fantasticna, ali i da je veliki problem realizovati je.Takod]e bi bila dobra turisticka tura vozom kroz kanjon Timoka, prema Zajecaru, tako da kanjon moze dobro da se razgleda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: