Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:47, 16. 1. 2013.

Stare parnjače – železničko blago koje propada

Parne lokomotive u Nišu Zapuštena parnjača u krugu MIN (12. februar); foto: D.M.Car

Iako je Niš jedini grad u Srbiji sa 10 vrednih parnih lokomotiva iz predratnog perioda, nadležni dopuštaju da čak 9 njih urasta u šiblje, da rđa i propada.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Južna Pruga

    13:21 // 16. 1. 2013.

    Јужна Пруга подржава иницијативу којом би се спречило даље пропадање ових изузетних примерака железничких локомотива.

  • VladoS

    19:37 // 16. 1. 2013.

    Ideja da kroz Sićevačku klisuru prolazi muzejsko-turistički voz , po uzoru na voz “Romantika” je fantastična. Gradski oci i uprava niškog čvorišta Železnica Srbije su na potezu!!! Makar neka se oglase i objasne nam da li je izvodljiva.

  • VladoS

    13:36 // 16. 1. 2013.

    Iz sveg srca podrzavam ideju ali za njenu realizaciiju ne vidim u ovom gradu osobu koja bi je realizovala.Potreban nam je neki novi Kusturica i Sicevacka klisura bila bi veca atrakcija od Sarganske osmice.

  • Simeon

    12:41 // 16. 1. 2013.

    Jedna ideja, da se lokomotive zastite od daljeg propadanja (to bar nije teko, ni skupo), a da se, kasnije, postave na kruzne tokove u gradu. Kada se izmesti pruga iz grada, verovatno ce na njenom mestu doci neki bulevar ili aleja i kruzni tokovi na toj saobracajnici mogu biti ukraseni kao makete zeleznicke stanice (kao kod Pravnog). Zamislite kako bi to izgledalo, narocito nocu uz osvetljenje.

    • Milos

      20:14 // 16. 1. 2013.

      Sjajna ideja, bilo bi jako lepo kada bi vlast imala sluha i sprovela u delo!

  • Ljubomir Todorovic

    23:49 // 17. 1. 2013.

    Na ŽALOST, gospodin Tikić se bori za pametnu stvar!
    A to nema da bude u zemlji Srbiji!
    Što je najgore za to nema sluha, verovatno ni para, čak ni na Železnicama Srbije. Železnicki muzej je tu nemoćan. Postoji jer bi bila civilizacijska sramota ugasiti ga.
    No, postoji tu mnogo gora stvar!
    Može se lako dogoditi da neko od stranaca poželi takve eksponate za svoje zbirke i da odmah nađe one koji žele da im ugode, obrazlazuci nam da se oni i tako, sa suzama u očima, bore da nađu sredstva da bismo preživeli, a eto ovo je izvanredna prilika, jer mi (za našu istoriju) nemamo para!
    Da ne govorim u tom slučaju o novcu ispod žita, koji su stranci radi da plate "udoovljivačima".
    Zbog toga mislim da bi mogao i neko iz Niskih novina da napise nesto, da pokrene stvar sa "zardjale" tacke.Da je to moguće,
    Baba Milka je izvanredan primer.
    I eto i ja se kao beograđanin, ali vec 35 godina sa znacajnom titulom "niškog zeta" pridružujem apelu da "Srbija ima proslost", ne samo u friziranim istor

  • cvele

    19:42 // 17. 1. 2013.

    Odlična ideja, trebalo bi iskoristiti neki od mnogobrojnih zapuštenih prostora u gradu i napraviti muzej železnice gde bi se pored lokomotiva moglo naći mesta i za opremu koja koja se nekad koristila.
    Sa malo para privukli bi ne malobrojne ljubitelje zeleznice u svetu. O kakvom potencijalu je reč verovatno nismo ni svesni,a dovoljno je pogledati primer Zapadne Srbije gde ljudi iz celog sveta dolaze kako bi videli voz "ćiru" i stanicu Jatare.

  • ana todorovic

    13:32 // 24. 1. 2013.

    Vec dugo zelim da se provozam vozom kroz Sicevacku klisuru i mislim da je ideja fantasticna, ali i da je veliki problem realizovati je.Takod]e bi bila dobra turisticka tura vozom kroz kanjon Timoka, prema Zajecaru, tako da kanjon moze dobro da se razgleda.

  • Predrag Savić

    12:46 // 21. 1. 2013.

    U Požegi već postoji muzej železnice uskog koloseka.
    U Nišu bi se mogao napraviti sličan muzej sa ovim lokomotivama, naći još nekoliko starih vagona, odvojiti par prostorija za izložbene eksponate i sve lepo srediti. A i turistička vožnja do Sićeva bi bila prava stvar . Izgleda samo da se nikom iz železnice to neradi jer nemaju ličnu korist od toga !

  • zoran

    12:24 // 27. 3. 2013.

    eto prilike da kad se ukloni pruga niš pirot koja prolazi kroz grad na žel stanici niška banja niš formira muzej železnice
    najpre sve lokomotive odvesti u hale MIN-a koje zvrje prazne zatim jednu po jednu (novcem dobijenim od dobrotvora, ljubitelja železnice,niških preduzeća koja su vezana za železnicu i duga,od grada opština i td)jednu po jednu lokomotivu dovesti u stanje muzejskog eksponata nebitno dal je u voznom stanju ili ne istovremeno bez obzira kad se pruga sklanja istim sredstvima adaptirati stanicu n banja za postavku muzeja (nastrešnice dodavanje koloseka i dr.)a lokomotive postaviti tek po uklanjanju
    verujem da se po depoima žel.satica i ložionici mogu naći eksponati za muzej ostavljeni i zaboravljeni a da bi ih železnica srbije ustupila bez problema

  • Ivana

    19:32 // 19. 1. 2013.

    Bravo za ideju,može i neki kafić u starom vozu :)

  • knll

    15:02 // 16. 1. 2013.

    "Stranci koji dođu u naš grad imaju utisak da su na “groblju lokomotiva”, a ne na železničkom čvorištu " koji stranci,opet bi da raspise projekat na kojem ce opet da se ugradi za firmu na tenderu,za farbu,materijale....briga njega!!!

  • draganni

    20:32 // 1. 2. 2013.

    Sto se turizma i zeleznice tice, to me podseti da je hotel "Trem" u D.Dusniku prodat a deo vasnistva je imala i zeleznica, pa neke firme suvlasnici davase svojim radnicima po 200eura, neke cak po 400 od te prodaje, a na zeleznici se o tome nista ne zna, bar ne neki siri krug. Zna li se nesto o tome ili je i to kako narod kaze "pojedeno"? Bavi li se neko tom temom ili je zaboravljeno? Mozda je u proceduri onih koji se takvim, blago receno, netransparentnim privatizacijama bave?

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: