Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 29. 8. 2016.

Stare zaplanjske vodenice neće još dugo, država nema rešenje

Vodenica Na potoku duže od veka; Foto: Srđan Stojanović

Na potoku između Gornjeg i Donjeg Dušnika nalazi se ukupno 17 starih vodenica koje polako propadaju. Prema rečima meštana ovih zaplanjskih sela, svega nekoliko njih se povremeno upotrebljava, onda kada su ispravne.

 
Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Bata

    10:07 // 29. 8. 2016.

    "Zaplanjske vodenice" su privatne vodenice i sve one imaju naslednike,neke imaju i vise naslednika,što bi država ulagala za njihovu rekonstrukciju i obnovu,neka ih obnove naslednici ako im treba.Ako država obnavlja i ulaže novac neka predje u njeno vlasništvo i da osmisli turističku promociju a ne samo uludo bacanje para u rekonstrukciju, zato postoje Turističke organizacije na nivou opština

    • ponosan naslednik

      12:13 // 29. 8. 2016.

      Bato,naravno da si u pravu,zasto bi drzava tj.grad tj.opstina G.han dala neku sicu,bolje da se u G.han prave balon-sale i ostale gluposti ,a tebi prijatelju,kada dodjes da vidis kako se okrece kamen,podseti me da ti zalupim vrata ispred nosa.

    • Jova

      18:40 // 29. 8. 2016.

      Voleo bih da zgrada u kojoj verovatno zivis posto imas razmisljanje stanovnika zgrade a ne nekog ko zivi u kuci stave tu tvoju zgradu pod zastitom drzave. E da vidis koliki su troskovi odrzavanja i poprave ili bilo kakve rekonstrukcije. Sve mora da bude po odredjenim propisima, treba ti milion dozvola, drzava trazi pare i to sve ti treba da platis. A odakle i dali to vredi. A za ove vodenice ljudi su pomrli a vecina naslednika i ne zna za njih. Nemoguce je skupiti sve nadlednike a kamo li da se svi oni dogovore. Na kraju a da se dogovore dali svi imaju para da uloze u nesto tako neizvesno. Drzavacto treba da preuzme na sebe naravno uz saglasnost tih ljudi, popravi i stavi u turisticku ponudu da svi mi imamo korist. Ne znam da li shvatas koliko je turizam ozbiljan biznis svuda u svetu. To su ti najlakse pare!

  • Svevladovic

    11:22 // 29. 8. 2016.

    A cija je Gostusa, draga gospodjo direktorka?!? Mozda je i bolje da se ne mesate, sta je drzava uzela pod zastitu osudjeno je na propast. Tako je u celom gradu a i sire. Doduse nisam upoznat sa situacijom u Pirotu, pretpostavljam da je tamo drugacije...

  • Bea

    12:35 // 29. 8. 2016.

    Nabili pokazatelj koliko održavamo tradiciju.Žalost

    • moj,moj pa...

      16:11 // 29. 8. 2016.

      Zasto vlasnici ne brinu o tome,ili ako nisu sposobni-sto ne daju opstini?

  • shaft

    18:21 // 29. 8. 2016.

    Drzava??? Ha,ha,ha,pa njeni cinovnici nikad nisu culi za Zaplanje,oni znaju za beogradski pasaluk i Vojvodinu!Tome su doprineli i vlast u G.Hanu,svojom udvorickom politikom!

  • nis

    21:50 // 29. 8. 2016.

    drzava se samo seti za sela kada im trebaju glasovi za izbore. I tada obecavaju kule i gradove cim dodjuna celo to sve ide u vodu.Zalosno sve sve polako ali sigurno tone. pokusajte vi samo mistani da odrzavate to sto imate, jer od drzave bice kao i do sada sto je bilo.zalosno ali istinito ,,,, to iz iskustva.

  • Mile

    06:15 // 30. 8. 2016.

    Na 5km od Niša u Srećkovom vrelu u selu Kamenica na stotinak metara bilo je desetak vodenica ostali su temelji i vade to treba obnoviti iz više razloga,kraj je strateški izuzetan a pogodan je za mnogobrojne delatnosti,žalosno je što nevidimo dalje od ustiju i nosa.

  • nenad 2008

    09:54 // 30. 8. 2016.

    Poradite na, od pre više decenija,započetoj fabrici za preradu lekovitog bilja i šumskih plodova,pa će biti para i za vodenice.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: