Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 17. 12. 2012.

| Društvo

Stari dugovi opterećuju novi budžet Niša

Autor:A.S. i Lj.S.Izvor:Južne vesti
IMG-3168.JPG
Gradsko veće

Dugovi iz prethodnih godina i dugovanja javnih preduzeća čine skoro polovinu novog budžeta koji je projektovan na 10,3 milijarde dinara.

Neplaćeni računi i zaostala dugovanja Grada iz prethodnog perioda, kako je rekao gradonačelnik NIša Zoran Perišić, iznose oko 3 milijarde dinara.

Skoro ista suma otpada i na dugove javnih preduzeća koji su uglavnom načinjeni uzimanjem kredita. Ako se zna da je projektovani budžet za 2013. godinu nešto veći od 10,3 milijarde dinara jasno je da skoro polovina otpada na neizmirene obaveze.

- Kada se toliko elemenata prenese budžet ne može da bude razvojni i imaće značajne elemente restrikcije - rekao je gradonačelnik Perišić.

I pored tog ašto je budžet restriktivni i što će plaćati zaostala dugovanja, ništa od važnih stvari za funkcionisanje Grada, prema rečima Perišića, nije otpalo.

- Grad će nastaviti da radi, podićićemo kredit za završetak zapadne tribine, učestvovaćemo u projektima sa NIP-om oko rekonstrukcije Oficirskog doma, završiće se prsten kroz Somborski Bulevar, biće renovirane centralne gradske ulice, napraviće se dva obdaništa i verovatno jedna Osnovna škola - naglasio je gradonačelnik NIša.

Ipak, prema njegovim rečima mnogo toga neće moći da se uradi, ali nasleđena dugovanja su, kako kaže, ogromna, a za to nije kriva ova gradska vlast.

Budžert za 2013. koji je usvojilo Gradsko veće Niša iznosi 10.343.928.000 dinara. Od niških opština najviše će dobiti Medijana 66 miliona dinara, 62 ide Paliluli, a 60 miliona Panteleju.

Crveni Krst će dobiti 56 miliona, a Niška Banja 53.

U odnosu na prošlu godinu značajniji su izdaci Upravi za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport koja će dobiti 2,6 milijarde dinara. 56 milona ide na račun Uprave za planiranje i izgradnju, a 330 Upravi z aimovinu i inspekcijske poslove, dok će za socijalnu zaštitu biti izdvojeno 562 miliona dinara.

O budžetu za narednu godinu bi trebalo da se izjasne odbornici niške Skupštine na narednom zasedanju. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    12:15 // 18. 12. 2012.

    Inesite podatak koliko ce od tih para koje su predvidjene opstinama otici na plate i druge troskove opstinske birokratije a koliko stvarno na korist gradjana!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: