Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 16. 8. 2018.

| Društvo

Stari vojni avion na “ničijoj zemlji”, Nišlija predlaže da se prebaci u Čair

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Stari-vojni-avion1;-foto:-N.-F
Nišlija smatra da bi u čairskom parku ovaj avion bio atrakcija; foto: Nemanja Filiferović

Već godinama na “ničijoj livadi”, u blizini piste niškog aerodroma, usamljen stoji stari vojni avion, a privukao je pažnju Nišlije Nemanje Filiferovića koji predlaže da on postane turistička atrakcija u parku Čair, jer je kako kaže veliki i lep, te smatra da bi sigurno mnogima bio zanimljiv.

Do napuštenog aviona se dolazi jednostavno, kaže Filiferović, jer se nalazi blizu železničke stanice u Popovcu i aerodromske piste na koju je nakada sletao i sa koje je poletao.

Nišlija priča da je avion na toj “ničijoj livadi” minimum 10 godina, da je napušten i da oko njega ljudi čuvaju ovce, pa zato predlaže da se iskoristi njegova lepota i da se prebaci u park Čair. Stari-vojni-avion6;-foto:-N.-F Nišlija smatra da bi u čairskom parku ovaj avion bio atrakcija; foto: Nemanja Filiferović

Moja ideja je da damo predlog gradskim vlastima i vojsci da ovaj avion koji je očigledno zaboravljen i ničemu ne služi odavno, prebace u park Čair. Tu bi bio atrakcija i velika radost za decu. Avion je od aluminijuma, a to je tražena sekundarna sirovina, tako da može na kraju ništa da ne ostane od njega - predlaže Nišlija.

Filiferović kaže da je na tu ideju došao, jer je lokomotiva koja je kasnije prebačena kod Pravnog fakulteta dugo bila atrakcija u Čairu, a i u drugim gradovima postoje slični "eksponati".

Da ga ne bi skroz "očerupali", dodaje, predlaže nadležnima da učine nešto korisno. Stari-vojni-avion3;-foto:-N.-F Nišlija smatra da bi u čairskom parku ovaj avion bio atrakcija; foto: Nemanja Filiferović

Taj avion je generalno “očerupan”, to je olupina, ali je veliki i zanimljiv je. U Čairu ima mesta i mislim da bi baš bio atrakcija. Za Grad i za Vojsku to ne bi bio neki izdatak - predlaže Nišlija.

Zasad zvanično nije poznato čemu služi ovaj avion koji više ne može da poleti i da li će neko poslušati predlog ovog Nišlije. Naime, novinarima su u 98. vazduplohovnoj brigadi Vojske Srbije rekli da nemaju informacije o tome, jer je avion davno poklonjen niškom aerodromu. U niškoj vazdušnoj luci pak kažu da se on nalazi na teritoriji Vojske i da nemaju druge informacije.

Usmenim putem taj avion za koji ste pitali nalazi se na teritoriji Vojske Srbije i u vlasništvu je Vojske Srbije, tako da mi nismo ovlašćeni i ne možemo da dajemo druge odgovore - naveli su u ovom preduzeću.

Prema informacijama urednika portala “Fly from Niš” Andrije Pavlovića, reč je o nekadašnjem transportnom avionu Vojske Jugoslavije “Antonov an26”, koji sada povremeno koristi vatrogasna jedinica za vežbanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • belic

    11:00 // 19. 8. 2018.

    nije to bacen ili izbacen avion on se nalazi na poligonu za vatrogasce Aerodroma nis tu se vezba .

  • nina

    09:38 // 17. 8. 2018.

    Da li neko zna šta se desilo sa avionom koji se nalazio u OŠ Čegar?Gde je sada?

  • juznjak

    07:24 // 17. 8. 2018.

    Ovom avionu nije mesto ni u Cairu i niti bilo gde drugo.
    To sto smo kao narod navikli da po parkovima ostavljamo krseve kao dokaz neke istorije, govori mnogo o nama i nasem mentalitetu.

    Nis pre svega treba da ima muzej Avijacije, a ako ne makar neki model parka avijacije koji ce biti na komercijalnom osnovu i koji ce moci da se sam investira od posetilaca. Primeri takvih parkova ima mnogo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: