Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 7. 8. 2018.

| Društvo

“Staroplaninci” posle sastanka sa Vasićem: Ovo je običan cirkus

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Borba se nastavlja
Borba se nastavlja; foto: Lj. F.

Na sastanku koji je inicirao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa aktivistima za očuvanje reka Stare planine nisu doneti nikakvi zaključci, ali su predstavnici Saveta mesnih zajednica Stare planine dostavili svoje zahteve. Gradonačelnik je insistirao da se sastanak ne snima, iako su prisutni građani insistirali na tome.

Sastanak za koji su predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine rekli da će biti kratak jer imaju samo nameru da dostave svoja 2 zahteva, neočekivano se odužio jer je, kako kaže Aleksandar Jovanović - Ćuta, gradonačelnik Pirota odbio da se sastanak snimi i insistirao da se kamere isključe.

Problem je bio zapisnik na kojem smo mi insistirali, a koji su oni odbili. Oni su hteli neformalni sastanak. Kad sam uključio kameru, nastao je cirkus - kaže Jovanović.

On je dodao da su u gradu rekli su da je sve po zakonu, a kad je tako ne mogu ništa da rade.

Potpisali su dozvolu da Rudinska reka nestane, a ona je u njihovoj ingerenciji. Nikakvi zaključci nisu doneti, ništa - kaže Jovanović.

Vladan Vasić je ponovio da se sastanak dogodio na njegov zahtev, ali da oni ne mogu tu da odlučuju jer nije u njihovoj ingerenciji.

Mi nismo protiv svojih građana i Stare planine, ali mi ne možemo da suspendojemo dozvole koje su nadležna ministarstva izdale. Pridružićemo se inicijativi da se preispita Prostorni plan Stare planine kako bi u budućim planovima ne bi bila moguća izgradnja mini-hidroelektrana. Problem je što te hidrocentrale postoje i u prostornom planu koji je usvojila Vlada Republike Srbije i mi ne možemo to da vraćamo retroaktivno - dodao je Vasić.

Podsetimo, posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima. Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    04:30 // 8. 8. 2018.

    I za problem imamo kameru !!! Umesto da razmisle sta ostavljaju svojoj deci I buducim generacijama njih brine kamera. Sto je nasmesnije ili najzalosnije njihova politika je od Srbije napravila reality show a oni se plase kamere.

  • xyz

    18:46 // 7. 8. 2018.

    Mozda je doslo vreme da se jug otcepi..

    • nisliski mohikanac

      20:18 // 7. 8. 2018.

      od koga da se otcepi pa svi ti kadrovi koji su sad opstunari bi bili ministri i sta mislis kako bi vodili to parce ...a i narod bi ostao isti..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: