Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 27. 9. 2019.

| Društvo

Staroplaninci pred sastanak sa Vučićem: Tražimo zabranu MHE na celoj teritoriji zemlje

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Traže i rušenje postojećih mini-hidroelektrana
Traže i rušenje postojećih mini-hidroelektrana; foto: Lj. F.

Četvoročlana delegacija najaktivnijih boraca protiv izgradnje mini-hidroelektrana sastaće se u subotu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o problemu sa izgradnjom ovih energetskih objekata, a jedan od njih Aleksandar Panić kaže da će od predsednika tražiti da se prekine sa gradnjom mini-hidroelektrana.

Pored Panića, sastanku će prisustvovati i Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Saveta Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu profesor Ratko Ristić.

Predočićemo mu sve ono što je ovih godina postalo evidentno, a to je da su one privatni, a ne javni interes koji donosi uništenje svih resursa i najvažnijih prirodnih bogatstava. Koncept je neodrživ jer se, pre svega, lokalne zajednice ne slažu. Ne mogu da budu uništeni interesi lokalne zajednice poput vodosnabdevanja, turizma i poljoprivrede zarad nečije zarade - kaže Panić.

Iako je sastanak u Predsedništvu prvobitno bio zakazan za nedelju, 29. septembar, on će ipak, nakon naknadnog dogovora, biti održan dan ranije od 14 sati.

Tražićemo da se na teritoriji cele Srbije prekine sa konceptom derivacionih mini-hidroelektrana, kao i da se sruše postojeće. Da se na prvom mestu stavi interes lokalne zajednice, a ako oni žele - neka se gradi. Nigde nije bilo javne rasprave, bilo je fiktivnih. Održane su uz prisustvo predstavnika lokalnih samouprava i investititora, oglašene u glasilima koja meštanima nisu dostupna - objašnjava Panić.

On dodaje da se na ovakvim energetskim objektima ne pravi struja, već novac, te da je time što se proizvodi 4 puta skuplja struja, pronađen način da se prazni budžet EPS-a.


Protest u Toplom Dolu u nedelju

Dan nakon sastanka u Beogradu, u Toplom Dolu održaće se još jedan protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

Meštanin Miljan Stojanović kaže da je protest zakazan još ranije, kako bi se investitoru pokazalo da Toplodolci ne žele da se u njihovom selu gradi mini-hidroelektrana. Barikade u Toplom Dolu se nastavljaju Barikade u Toplom Dolu se nastavljaju; foto: Vanja Keser/JV

Skup radimo po planu, još jedan je u nizu. Još kad se pojavio investitor krajem avgusta, dogovorili smo se da se ovaj dan okupimo. Čisto da se vidi sa kojom silom raspolažemo. Čekamo subotu da vidimo šta će predsednik da kaže našim predstavnicima. Možda se desi da proglasimo pobedu, a možda ćemo ostati na barikadama - kaže Stojanović.

Investitor se, i pored najave da će početi da gradi MHE u ovom selu, još nije pojavio sa građevinskim mašinama, a Stojanović smatra da to neće ni učiniti.

Imamo informacije da je on odustao od ove lokacije i da su u toku pregovori da mu se zameni lokacija, da se na neki način to reši. Ali mi smo i dalje na barikadama, to nas neće zavarati - kaže meštanin.

Nakon poslednjih dešavanja na Staroj planini i najavljenog protesta ispred zgrade Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, a podršku meštanima staroplaninskog sela pružili su i iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Meštani sela i ekološki aktivisti iz Pirota i cele Srbije organizuju svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu kako bi sprečili početak radova.

Ranije, 2. septembra, izbio je požar u selu Topli Do i izgorela je kuća 35-godišnjeg meštanina, u kojoj je bio smešten investitor mini-hidroelektrane. Situacija u selu Topli Do je uzavrela nakon posete investitora - došlo do verbalnog sukoba između njega i meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

Prilikom boravka u selu, Josić se nalazio u kući koja je sada izgorela, odakle je, uz asistenciju policije, napustio selo, ali je najavio početak radova i pored protivljenja lokalnog stanovništva.

Na sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada. Uvreme održavanja skupštinske sednice građani Pirota okupili su se ispred zgrade Gradske uprave na još jednom protestu protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    15:13 // 27. 9. 2019.

    Bosanac se razume I u hidroelektrane.Ali male.
    Zasad.
    Samo dok se ne pojave problemi sa velikim hidroelektranama.
    Ma I u Krško će da ide da rešava probleme sa nuklearkom samo ako treba.
    I akoga Slovenci pozovu

  • sladjana

    14:47 // 27. 9. 2019.

    Polako idu ka istrebljenju naroda u tim krajevima! Ljudi, molitvama smo uz vas! Daće Bog, biće ovo samo ružna uspomena!

  • Zemljanin

    14:10 // 27. 9. 2019.

    Potpuna zabrana, i vraćanje započetih radova u prirodno stanje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: