Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 29. 6. 2018.

| Društvo

Strateška karta buke prvi korak ka zaštiti Nišlija od preglasnih zvukova

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Kneginje Ljubice
Izvori i jačina buke meriće se kod velikih saobraćajnica na teritoriji svih gradskih opština; Foto: JV/V. Milić

U okviru pregovaračkog poglavlja 27 za pristup Srbije EU, koje se tiče zaštite životne sredine, u Nišu se radi strateška karta buke posle čega će se znati koje su konkretne mere zaštite stanovnika od jakih zvukova. Dok su u Beču već i kamioni koji odvoze smeće posebno izolovani kako ne bi bili prebučni, sekretaka Sekretarijata za životnu sredinu Ivana Krstić kaže da će se u Nišu pratiti izvori i nivoi buke u narednih 14 meseci u svim gradskim opštinama.

Stratešku kartu buke, na osnovu koje će se kasnije uraditi akcioni plan i konkretne mere zaštite ljudi od te buke, dodaje, radiće španska firma. Njeni predstavnici, kaže Krstićeva, već su bili u Nišu i dogovorili dalje aktivnosti na projektu.

Znaćemo sve podatke o izvorima, indikatorima buke na teritoriji Niša. Nakon izrade karte, radiće se akcioni planovi sa merama zaštite od buke, jer buka u velikoj meri utiče na zdravlje ljudi. Moramo da počnemo da se bavimo bukom jer je to itekako bitno - rekla je Krstićeva.

Dodaje da zaštita građana od buke neće biti jeftina za Grad. Ipak, i u Nišu bi trebalo da se primene standardi koji važe i za građane zemalja Evropske unije.

Da li će da se radi akustično zoniranje zgrada ili zvučne izolacije, da li treba negde da se izmesti saobraćaj, negde da se postave zvučne barijere tamo gde prolazi Koridor 10, ali to će sve taj dokument da pokaže - objasnila je Krstićeva.

Izrada strateške karte, kako je objasnila, delom se i finansira iz IPA fondova EU, a košta ukupno 300.000 evra. Ona je dodala da je Niš izabran kao pilot projekat i među pet gradova je u Srbiji gde će se pratiti buka, tj. kojima je preko Ministarstva zaštite životne sredine odobren projekat izrade strateške karte.

Gradsko veće je usvojilo Program praćenja nivoa komunalne buke na teritoriji Niša za 2018/2019. godinu, što će koštati milion dinara. To znači da će Grad početi sa merenjima buke na devet lokacija, a ti podaci će se takođe koristiti u izradi strateške karte buke.

Podsetimo, niško Veće skoro je usvojilo i Pravilnik o akustičnim zonama, na osnovu koje će inspektori moći da opominju i kažnjavaju one koji izazivaju prekomernu buku u životnoj sredini.


Mnoga mesta u gradu prebučna

U Nišu je, objašnjava Krstićeva, najbučnije pored velikih saobraćajnica, a pored grada prolaze i kraci Koridora 10 ka Pirotu i Makedoniji, te su oni koji stanuju u blizini auto-puta više izloženi buci. Buka ilustracija Na mnogim mestima u Nišu izmereno preko 65 Db, što utiče na zdravlje ljudi; Ilustracija; Foto: Flickr/daliscar1

Tu je buka i od industrije, kafića, železnice i mnogih drugih izvora, a dosadašnja merenja su pokazala da je na mnogim mestima u gradu ona iznad "prijatnih" 65 Db.

Sigurno je na mnogim mestima preko 65 Db, a do te vrednosti je prijatno za uši, sve preko toga itekako utiče na zdravlje ljudi. Mi smo na mnogim mestima merili i 80 i 90 Db - rekla je Ivana Krstić.


Vojni avioni "izleteli" iz propisa o zaštiti od buke

avioni Propisi o zaštiti od buke ne važe za Vojsku; foto: Vanja Keser arhivaGrađani bi, kako je kazala sekretarka, trebalo da budu zaštićeni i od buke aviona, ali samo onih civilnih. Za vojne avione, koji poslednjih meseci periodično poleću iz Niša i vežbaju iznad juga Srbije, a mnogim građanima smeta veoma jak zvuk koji proizvode njihovi motori, zakonske odredbe koje štite od buke, ne važe.

Pre svega buka od aviona civilnog saobraćaja, za vojne avione to ne važi. Kada su vojne aktivnosti u pitanju zakon ne definiše da se meri buka i da se bilo kakve mere preduzimaju - objasnila je.

Međutim, i po propisima EU, vojna avijacija izuzeta je iz pravilnika koji važe kada je buka u pitanju.


U Beču smanjili buku tako što su sklonili saobraćaj

Po Direktivi Evropskog parlamenta i Veća o proceni i upravljanja bukom u životnoj sredini, zemlje koje su članice u obavezi su da urade ovakve strateške karte i akcione planove na osnovu njih.

Inače, Austrija je jedna od zemalja koja je najviše napora uložila u smanjenju buke i zaštiti građana, a kako se navodi u jednom od njihovoh izveštaja, u Beču koji je izuzetno "tih" grad, učinili su to tako što su smanjili broj automobila na ulicama, pre svega zahvaljujući izuzetno dobroj podzemnoj železnici.

Osim toga, u gotovo čitavom gradu napravljene su biciklističke staze. Takođe su napravili izolovane javne garaže, koje zvukove poput zatvaranja vrata automobila i pokretanje motora ostavljaju ispod zemlje. Zvučnu izolaciju imaju i kamioni koji skupljaju i odvoze smeće.

Građani Beča su zaštićeni i od buke tako što su na stambenim zgradama postavljani prozori koji izoluju zvukove sa ulice.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan Savic

    20:43 // 11. 3. 2019.

    Molim vas da tu aparaturu donesete do kafe GALERIJE mislim da nece moci toliko decibela da izmeri.

  • Nikola Mladenovic

    20:47 // 7. 7. 2018.

    MANILA - niti gore zvucne izolacije (staklo) niti bahatijih i duzih i ucestalijih desavanja.

  • Anika

    15:38 // 6. 7. 2018.

    A Vinik.Pobegli iz centra i dosli na periferiju.S jedne strane kuca sa bazenom za izdavanje a s druge kafana.Ovde ima pored muzike i pijanih maloletnika,taxi vozila i modnih revija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: