Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:24, 26. 11. 2018.

| Društvo

Statua mladenaca, klupa i kapija za zaljubljene postavljeni kod Kuće za venčanje

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
klupa za zaljubljene
Na trgu kod Margera nova klupa namenjena zaljubljenima; foto: GO Medijana

Na Trgu “14. oktobar” u Nišu “osvanule” su klupa za zaljubljene i kapija ljubavi, dok je ispred Kuće za venčanje postavljena statua zagrljenih mladenaca. U narednom periodu, kažu u Gradskoj opštini Medijana, biće urađena staza iscrtana tragovima muških i ženskih stopala, pešački prelaz stilizovan kao čipka i putokaz sa natpisima “ljubav, vera, nada”.

staza-ljubavi3-foto-gomedijana Statua mladenaca pred Kućom za venčanja; foto: GO Medijana“Staza ljubavi” rezultat je projekta Mladih ambasadora i Gradske opštine Medijana, koji je pokrenut nakon ideje koje su mladi niški kreativci osmislili krajem prošle godine na konferenciji kreativnih industrija “KreNI”.

Kako je objasnio predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić, na potezu od Kuće za venčanje do Saborne crkve tokom nedelje prođe više hiljada građana, te da je “bilo neophodno ovaj prostor urediti i oplemeniti”.

Ovim projektom predviđeno je da ispred same Kuće za venčanje bude postavljena statua mladenaca od kovanog gvožđa, na koju bi, nakon venčanja, mladenci postavljali stilizovana srca. Novcem od prodaje tih srca finansirala bi se vantelesna oplodnja i lečenje steriliteta - ranije su naveli iz Opštine Medijana.

Anketa
Ko finansira, kao ni koliko košta ovo uređenje, iz Opštine nisu odgovorili novinarki Južnih vesti koja je pitanja uputila pre 4 dana mejlom.


Ideja pojedinca bez procene struke?

Na pitanje da li se ove ideje mladih kreativaca uklapaju u okolinu, Jelena Đekić sa Katedre za urbanizam i prostorno planiranje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta ne želi da komentariše, ali navodi da je za umetnost u javnim prostorima potrebno imati strategiju koja obuhvata planiranje, finansiranje, dozvole, javne konkurse… ideja-staza-ljubavi-foto-gmedijana U planu i staza ljubavi koja vodi do Saborne crkve; foto: GO Medijana

Za razliku od privatnih prostora, intervencije u javnim otvorenim prostorima ne bi smele da budu rezultat realizovanja ideje pojedinca bez prethodne stručne procene opravdanosti i kvaliteta rešenja. Čini se da je u slučaju projekta "Staza ljubavi" izostalo sve osim ideje pojedinca, koja se na kraju i realizuje - navodi Đekićeva.

Ističe da unapređenje javnih prostora podrazumeva analizu prostora, njegovih potencijala, ograničenja, značaja i funkcije, kao i “uključivanje nadležnih institucija u cilju izrade kvalitetnih rešenja, koja podležu stručnoj proceni”.

staza ljubavi Uskoro i pešački kao čipka; foto: GO Medijana

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Арчибалд Рајс

    01:50 // 13. 12. 2018.

    Па то ли је то ??? Сад прочитах вест... А пре 7-8 дана прошао ту... Прва мисао је била: "Штаааааааа је ово ?" Реално, ако би ово (не знам како да га назовем) неко ставио у своје двориште, онда нека стоји и овде !!! Да експериментишем у гаражи и ма колико био поносан на свој рад, кренуо бих из почетка.

  • Nendza

    13:18 // 1. 12. 2018.

    Ja stvarno ne razumem ko su ti ljudi sto odlucuju o nasoj sredini. Ovo je uzas, ako je potroseno vise od 3000din onda je I kradja.

  • Ouzo

    19:56 // 28. 11. 2018.

    Tako je to kad su uzori Pink,Grand,Happy,Prva,turske serije...
    Tesko da ce huligani i pijandure promasiti ovu klozet-umetnost a dosta elemenata ce se naci i na buvljaku,od sakupljaca sekundarnih sirovina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: