Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 25. 2. 2018.

| Društvo

Staza, klupa i kapija ljubavi oko Kuće za venčanje - ideja mladih Nišlija

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
stopala mladenaca
Stope mladenaca trebalo bi da vode od Kuće za venčanje do Saborne crkve; foto: Opština Medijana

Statua mladenaca na koju bi nakon venčanja postavljali srca, “staza ljubavi” iscrtana tragovima muških i ženskih stopala, pešački prelaz stilizovan kao čipka, putokaz sa natpisima “ljubav, vera, nada”, kapija ljubavi i klupa za zaljubljene, ideje su mladih kreativaca za uređenje prostora od Saborne crkve do Kuće za venčanje u Nišu.

Na petodnevnoj konferenciji kreativnih industrija “KreNI”, koja je održana krajem prošle godine, kažu u Opštini Medijana, mladi su radili sa međunarodnim predavačima na razvoju svojih ideja koje bi trebalo da doprinesu rešavanju društvenih problema u Nišu. statua mladenaca Statua mladenaca na kojoj bi nakon venčanja stavljali stilizovana srca; foto: Opština Medijana

Pomenuta konferencija je imala takmičarski karakter, a ideja za oplemenjivanje prostora od Kuće za venčanje do Saborne crkve, koju je osmislio tim ove niške Opštine je bio najbolji.

Ovim projektom predviđeno je da ispred same Kuće za venčanje bude postavljena statua mladenaca od kovanog gvožđa, na koju bi, nakon venčanja, mladenci postavljali stilizovana srca. Novcem od prodaje tih srca finansirala bi se vantelesna oplodnja i lečenje steriliteta - navode u Opštini Medijana.

Ideja je i da se na trotoaru od Kuće za venčanje do crkve "otisnu" tragovi muških i ženskih stopala, dodaju, a “zebra” do parka bi trebalo da bude iscrtana kao čipka. pečački kao čipka Pečački prelaz iscrtan kao čipka; foto: Opština Medijana

Na uglu bi bio postavljen putokaz sa natpisima “ljubav, vera, nada” usmeren ka Kući za venčanje, Sabornoj crkvi i parku.

Na samom ulazu u park stajala bi kapija ljubavi od kovanog gvožđa, kao i klupa za zaljubljene. Projekat bi najvećim delom bio finansiran iz sredstava prikupljenih od kotizacije opština čiji su timovi učestvovali na konferenciji - pojašnjavaju u Opštini.

U kreativnom timu koji je osmislio uređenje ovog dela Niša bili su Aleksej Jovanović, Ana Milenković, Anđela Todorović, Katarina Đuričković, Nikola Gocić, Strahinja Kristić, Tea Mitić i Branislav Jovanović. klupa za zaljubljene Klupa za zaljubljene u parku; foto: Opština Medijana

Predsednik Opštine Medijana Nebojša Kostić je rekao da ovom stazom tokom nedelje prođe više hiljada građana i da je “krajnje vreme da se ovaj prostor uredi i oplemeni”. Ipak, nije precizirao kada bi ova ideja mogla da se realizuje.

Inače, konferenciju “KreNI” su organizovali Mladi ambasadori, uz podršku Grada Niša, Ambasade Holandije u Srbiji, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Erste banke, Francuskog instituta u Nišu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ambasade SAD-a u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma.

Podsetimo, pomenuta konferencija je organizovana i 2016. godine, a tada su iz Opštine Medijana naveli da je pobednički tim osmislio drvene kućice na kojima će se prodavati novogodišnji ukrasi i druga roba. Iako su tada najavili da će dva takva objekta biti postavljena u centru Niša početkom 2017, umesto improvizovanih baraka koje ruže grad, to nije učinjeno ni prošle ni ove "novogodišnje sezone".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Arhitekta

    00:23 // 27. 2. 2018.

    Jeftino sminkanje mrtvaka. Grad je palanka zbog ovakvih petparickih resenja. Zasto se mladi na KRENI konferenciji uce mediokritetu?

  • Virtus

    15:23 // 26. 2. 2018.

    Sve je lepo zamisljeno samo mislim da ovde hvali jos prostorija za virtualni sex mladenaca.

  • milan

    13:14 // 26. 2. 2018.

    Inicijativa je dobra ,ali ideja na nivou deteta od 15 god...totalno ne kreativno ,sa ovakvim idejama nikad se necemo naci na turistickoj mapi gradova!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: