Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 4. 2. 2011.

| Društvo

Stečaj protiv 295 firmi u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U toku 2010. godine pred Privrednim sudom u Leskovcu pokrenut je stečaj protiv 295 pravnih lica.

U skladu sa Zakonom o stečaju, Narodna banka Srbije svakoga meseca dostavlja obaveštenja o pravnim licima koja su obustavila plaćanja zbog trajne nesposobnosti za plaćanje u neprekidnom trajanju od najmanje godinu dana.

Po zahtevu Gradske uprave za finansije Leskovca, Privredni sud je dostavio 187 rešenja kojima se otvara i zaključuje postupak stečaja nad stečajnim dužnicima.

Uvidom u evideciju lokalne poreske administracije, Uprava za finansije je utvrdila da su u pitanju poreski obveznici koji nemaju imovinu i ne postoji interes poverilaca i stečajnog dužnika za sprovođenje stečajnog postupka.

Kontrolom poreskih računa stečajnih dužnika, pravnih lica nad kojima je zaključen stečaj, utvrđeno je da su ukupna potraživanja Grada Leskovca 20.262.379,00 dinara.

Kod Privrednog suda u Leskovcu, Uuprava za finansije podnela je prijave protiv velikih dužnika poreskih obveznika. To su kolektivi: DP „Srbijanka“, DP „Sintetika“, DP „Zele Veljković“, DP „Inkol“, TI „Vučje“, DP „Vučjanka“, DP „Resort“, GP „Rad“, DP „Polimermer“, DP „Lemind“, DP „Rul“, DP „Slobodan Jović“, DP „Polet“, DP „Glamur“, DP „Razvitak“, DP „Eletrouniverzal“, DP „Legost-servis“, DP „Lemind-proleter“, DP „Tekstilpromet“, DP „Poljoprivreda“, AD „Graditelj“ i DP „Domaća Radinost“.

Ukupan iznos potraživanja od ovih ovih kolektiva iznosi 69.710.605,75 dinara. Postupak stečaja je u toku, a procenat naplate, kako se ocenjuje u Gradskoj upravi za finansije, ne može se predvideti.

Gradska uprava za finansije od maja do kraja decembra 2010. godine započela je poslove redovne i prinudne naplate računa pravnih lica i evidentirana su 524 poreska obveznika, pravnih lica koja su brisana iz registra Agencije za privredne registre, a vrednost njihvih obaveza po svim poreskim računima iznosi 100.587.824,35 dinara.

Ovaj iznos će u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kako preciziraju u Upravi za finansije, biti predmet otpisa.
Tokom protekle godine Gradska uprava za finansije izdala je takođe 819 opomena, 323 rešenja o prinudnoj naplati i u postupku naplate urađena je hipoteka na nepokretnosti poreskog obveznika i naplaćena obaveza u iznosu od 12.000.000 dinara, a po opomenama i rešenjima Narodne banke Srbije naplaćeno je 40.957.727,28 dinara.

- Uspostavljena je zadovoljavajuća saradnja sa Poreskom upravom, Službom za katastar nepokretnosti, Ministarstvom unutrašnjih poslova jer će u buduće rad naplate zavisiti od zajedničke saradnje – ocenjuje Miodrag Stanković, načelnik Gradske uprave za finansije u Leskovcu.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: