Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 22. 9. 2022.

| Društvo

Štednja struje u leskovačkoj Bolnici - bez klime, liftova, grejalica i osvetljenja

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
opsta bolnica leskovac
Direktor tvrdi se ne radi o posebnim merama štednje, već da je to način da se realno i racionalno troši struja; foto: B. A.

Zaposleni u leskovačkoj Opštoj bolnici dobili su od Uprave dopis u kome se nalaže da klima uređaji rade samo na određenim odeljenjima, da se liftovi koriste isključivo za prevoz pacijenata, kao i da osvetljenje u hodnicima i prostorijama mora biti restriktivno, a sve u cilju uštede električne energije. Da su nova pravila uvedena potvrđuje za Južne vesti i direktor Nebojša Dimitijević koji tvrdi da to nisu posebne mere štednje, već da je to način da se realno i racionalno troši struja.

I dok se čeka početak radova na unutrašoj rekonstrukciji najveće zdravstvene ustanove u Jablaničkom okrugu, umesto dopisa o tome kada će koji deo Bolnice biti pod radovima, zaposleni su dobili plan uštede energije koji je odmah stupio na snagu.

U dopisu se, između ostalog, navodi da se isključuju svi klima uređaji, sem na neonatologiji, pedijatriji, operacionim salama, angiosali i server sali, ali i da se zabranjuje korišćenje električnih grejalica i drugih grejnih tela za zagrevanje prostorija. Štednja struje Bolnica LE Nova pravila u leskovačkoj Bolnici; foto Tviter Jelena Spirić;

Zabranjuje se upotreba salskog lifta, osim za transport sterilisanog materijala. Zabranjuje se upotreba transportnog lifta, osim za transport bolesnika, potrošnog materijala i otpada. Osvetljenje u svim hodnicima i prostorijama će biti restriktivno, osim u operacionim salama i u prostorijama gde se vrše dijagnostički pregledi i intervencije - stoji u dopisu.

Navodi se i da je obavezno gašenje svetla u prostorijama u kojima nema nikog, kao i da se osvetljenje ne koristi preko dana u periodu kada ima dovoljno dnevnog svetla.

Dopis za koji smatra da je bio prekopotreban toj ustanovi još odavno potpisao je direktor Nebojša Dimitrijević koji ističe da se ništa od navedenog neće odraziti na pacijente.

Mi smo dobili od Vlade dopis koji smo prilagodili nama. Ništa nije zabranjeno, niti vidim da od ovoga treba da se pravi neka farsa. Jednostavno, ne možemo više da dozvolimo da gore sijalice i kada treba i kada ne treba. Moramo svi da se ponašamo odgovornije i racionalnije i da uštedimo 10 do 15% struje. Ništa od ovoga se neće odraziti na pacijente, sve što je njima potrebno neće biti uskraćeno. Ovo bi trebalo da bude naša realnost - rekao je Dimitrijević.

Dodaje i da se ušteda neće odnositi na grejanje same Bolnice, da će temperature u sobama biti kao i prethodnih godina, kao i da ne bi smelo da bude problema sa energentima koji se koriste za grejanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    08:59 // 25. 9. 2022.

    Opet pravite kalabuku niokočega.
    Da li je moguće da i vi spinujete?
    Pacijenti imaju svu potrebnu negu.

  • Marta

    19:35 // 24. 9. 2022.

    Pa stvarno ne vidim ništa loše u svemu tome, mislim da treba svi da naučimo da štedimo.

  • KLARA

    18:55 // 23. 9. 2022.

    Pacijenti ni u kom slučaju neće biti ugroženi, mere štednje su poželjne bez obzira da li se radi o državnim institucijama ili privatnim domaćinstvima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: