Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 12. 7. 2019.

| Društvo

Štetnost mini-hidroelektrana tema kampa u selu Temska kod Pirota

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Kamp traje od 12. do 27. jula
Kamp traje od 12. do 27. jula; foto: organizatori

Čišćenje i prikupljanje podataka o biodiverzitetu staroplaninskih reka, ali i analizu štetnosti mini-hidroelektrana na tim vodotokovima, radiće studenti iz cele Srbije koji posete naučno-istraživački kamp Stara planina u pirotskom selu Temska koji će se održati od 12. do 27. jula.

Za razliku od prošle godine kada su glavne teme kampa bile permakultura, zemljana arhitektura i pčelarstvo, studenti će ovo godine najviše govoriti i imati radionice na temu negativnih uticaja derivacionih mini-hidroelektrana.

Jedan od organizatora kampa Tomislav Pančić, iz Udruženja Temska, kaže da će studentima na raspolaganju biti zgrada stare škole, ali su se svi učesnici odlučili da spavaju u šatorima.

Doći će studenti sa svih univeziteta iz naše zemlje. Ove godine nemamo najave da će doći i iz inostranstva, ranije su dolazi studenti iz celog sveta u većem broju - kaže Pančić.

Dodaje da je program ove godine usmeren na odbranu reka Stare planine od, kako kaže, štetnih energetskih postrojenja. Festival staroplaninskih jela ideja učesnika kampa Festival staroplaninskih jela ideja učesnika kampa; foto: arhiva JV

Radiće se analize štetnosti mini-hidroelektrana. Svi učesnici, kada završe kamp, daju svoje predloge za sređivanje sela ili modele opstanka sela i razvoj ruralnih sredina. Mnoge ideje su se rodile na ovom kampu - kaže Pančić.

A jedan od idje koja se rodila na ovom kampu je i Festival staroplaniskih jela koji će se ove godine održati 20. jula.

Sad će biti jubilarni 10. put od kada se održava. Ideja je bila da studentima prezentujemo zdravu hranu sa našeg područja, spremaće se autentična jela sa Stare planine, a biće organizovano i takmičenje u spremanju staroplaninskog kotlića - najavljuje Pančić.

Početak festivala je od 16 sati, a svečano otvaranje u 18 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: