Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 14. 4. 2020.

| Društvo

Stigla oprema za kovid centar u Leskovcu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
respiratori
Bolnica dobila 7 respiratora; foto: Grad Leskovac

Zaštitna oprema, 7 respiratora, preko 10 monitora i 2 rendgen aparata stigla su u Leskovac kako bi se novooformljeni kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug opremio i mogao da prima pacijente obolele od virusa korona.

Prošle nedelje je odlučeno da pored novog Kliničkog centra u Nišu, kovid bolnica postane i deo leskovačke Bolnice, a 6 odeljenja određena su da budu odvojeni deo koji će biti namenjen pacijentima obolelim od kovida.

Respiratore i drugu opremu u Nišu je predao lično predsednik Aleksandar Vučić, neophodna oprema stigla je u Leskovac bez puno pompe, ali primopredaja nije prošla bez predsednika kome se zahvalio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Zahvaljujući predsedniku Vučiću danas smo dobili najveću donaciju do sada - veći broj respiratora nego što je leskovačka bolnica ikad imala. Dobili smo 7 respiratora, od toga 3 klinička, 4 mobilna, s tim što je u planu da te mobilne pretvorimo u kliničke, preko 10 monitora, novi fiksni rendgen i novi mobilni rendgen aparat. Vrednost svakog respiratora je velika, neprocenjiva, oni u ovom i svakom trenutku znače život, zato još jednom velika zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji vodi računa o nama, jugu Srbije - rekao je Cvetanović.

Leskovačka kovid bolnica biće zadužena za 2 okruga - Jablanički i Pčinjski i u njoj će, kako je rekao Cvetanović, raditi iskusni i obučeni kadrovi. monitori Cvetanović se zahvalio Vučiću; foto: Grad Leskovac

Uz dobru organizaciju i uz poštovanje mera izolacije, sa što manje kontakata, nadam se da ćemo za manje od mesec dana izaći iz ove krize, iz ove borbe sa nevidljivim neprijateljem i da ćemo se polako, ali sigurno vratiti svakodnevnom životu - rekao je Cvetanović.

Osim medicinske aparature pristigla je i zaštitna oprema, iako su nadležni u Opštoj bolnici govorili da imaju dovoljno zaštitne opreme, a skoro svi zaposleni na Infektivnom odeljnju u Leskovcu su pozitivni na virus korona.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je njeno neadekvatno korišćenje u početku epidemije dovelo do oboljevanja zdravstvenih radnika, a kako je direktor Bolnice Nebojša Dimitrijević pobrojao pristiglo je 10.000 hirurških maski, 5.000 komada maski KN95, 15.000 para hirurških rukavica, 500 vizira, 2.000 skafandera i 2.000 kaljača, 200 komada dezinfekcionih sredstava od 200 mililitara, 5 beskontaktnih toplomera, 2.000 kaljača, 10 pulsnih oksimetara, 74 hirurških mantila, 5.000 komada kapa. oprema Iz Bolnice govorili da ima dovoljno zaštitne opreme; foto: Grad Leskovac

Lično mislim da će ova količina biti dovoljna za narednih 20 dana za kompletno opremanje i obučavanje upošljenika, dok će se i pacijenti snabdevati ovim kapama rukavicama - rekao je Dimitrijević.

Podsetimo, 6 odeljena leskovačke Bolnice biće pretvoreno u kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug i ona će fizički biti odvojena od ostatka Bolnice, sa posebnim ulazom, te neće dolaziti do mešanja pacijenata, ali i zaposlenih, kažu u Štabu za vanredne situacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bata

    18:12 // 14. 4. 2020.

    to je kupljeno narodnim parama nije to platio vučić a ni faraon.... a jel zna neko od leskovačkih "medicinara" da koristi te respiratore ?

  • Milos

    14:11 // 14. 4. 2020.

    Treba se zahvaliti SVIM GRADJANIMA jer su njihovi porezi, doprinosi, akcize, kamate i ko zna sta vec ovo omogucili. Toliko.

  • Цар је го

    13:02 // 14. 4. 2020.

    Ето,може то и без највећег сина наших народа и народности.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: