Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 12. 11. 2019.

| Društvo

Stiglo obećanje, devojčica iz Žitorađe čeka i povratak u vrtić

Autor:A. S, B. S.Izvor:Južne vesti
Vrtić
Nema ormarića za one kojima su roditelji opozicino orijentisani?; Ilustracija; Foto: B. A.

Priča o devojčici koja je posle 3 godine izgubila mesto u vrtiću u Žitorađi, što su mnogi povezali sa politikom, stigla je i do Ministarstva prosvete koje je zatražilo od vrtića “Prva radost” da objasni zašto su ponovo deca rangirana. Dok otac devojčice tvrdi da su mu obećali da će se situacija rešiti do četvrtka i da će se Marta vratiti u obdanište, direktor vrtića prestao je da odgovara na pozive novinara.

Bura oko izgubljenog mesta u vrtiću prešla je sa lokalnog i socijalnog, na politički nivo, a najglasniji su bili u Stranci slobode i pravde gde su tvrdili da je mala Marta Milojević svoje mesto izgubila zbog političkog angažmana svog oca.

Oglasio se i lokalni odbor Srpske napredne stranke, koju vodi dojučerašnji radikal i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Marko Milenković, koji je lidera SSP Dragana Đilasa u zvaničnom saopštenju nazvao lažovom i lopovom.

On je naglasio da prosvetni inspektor koji je kontrolisao rad vrtića po prijavi roditelja male Marte nije nije našao nepravilnosti, ali ga je Đilas demantovao zvaničnim odgovorm inspektora.

Tom prilikom su utvrđene nepravilnosti u radu ustanove, pa je v.d. direktoru naloženo da preduzme odgovarajuće radnje - piše u odgovoru.

U međuvremenu se oglasilo i samo Ministarstvo prosvete koje je zatražilo odgovore od rukovodstva Predškolske ustanove “Prva radost”.

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražiće objašnjenje od rukovodstva Predškolske ustanove „Prva radost“ Žitorađa zašto je ponovo vršeno rangiranje sve dece u toj ustanovi. Nakon što se utvrde činjenice biće preduzete odgovarajuće mere prema odgovornima, dok će deca biti rangirana prema važećim propisima - stoji u saopštenju Ministarstva.

Otac Petar Milojević kaže da se slučajno sreo sa direktorom vrtića Srđanom Pilovićem i da mu je on obećao da će problem sa njegovim detetom biti rešen vrlo brzo.

Mislim da su za sutra zakazali sednicu Skupštine Opštine i mislim da bi tu trebalo da bude to kao vanredna tačka. Rekli su mi da u četvrtak mogu da mi jave da se dete vrati. Kako će to da bude… Meni tako pričaju 2 meseca, pa nije bilo rešeno, ali mislim da sada hoće - kaže Milojević.


U Žitorađi rangiraju svu decu, a ne samo one koji se prvi put upisuju

Milojevići imaju ugovor sa vrtićem od prošle godine. U njemu nema nikakvih vremenskih odrednica, niti naznaka da bi dete moglo da izgubi pravo na vrtić.

Problema sa brojem dece ima u skoro svakom gradu i svakoj opštini i mnoga deca ostanu ispod crte, ali to uglavnom budu mališani koji se upisuju prvi put. Oni koji su već upisani to pravo ne gube sve dok ne krenu u školu.

Tako je, kako kaže direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić, i u Nišu.

Kada se upiše dete u vrtić ostaje tu do polaska u školu. Nema nikavih rangiranja. Mi to samo radimo kada dete treba da bude upisano u vrtić - kaže Mitićeva.

Predškolska ustanova “Vukica Mitrović” u Leskovcu, kako kažu, tokom juna radi obnovu ugovora sa roditeljima čija deca već pohađaju vrtić.

Oni imaju oko mesec dana da prikupe neophodnu dokumentaciju i produže boravak za svoje dete. Prema rečima direktorke Jasmine Anđelković Đorđević, roditelji često sa dostavljanjem dokumenata kasne, ali im oni i nakon rokova izlaze u susret.

Rang liste formiraju se samo za decu koja se prvi put upisuju i to na osnovu pravilnika o prijemu dece koji važi za sve predškolske ustanove - kaže direktorka.

Zašto su u Žitorađi ovog puta rangirali i već upisanu decu novinari nisu uspeli da saznaju, jer se direktor Srđan Pilović nije javljao na telefon. Takva odredba ne postoji ni u jednom javno dostupnom pravilniku o radu vrtića “Prva radost”, kao ni u Statutu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    19:31 // 12. 11. 2019.

    Uzimala - davala...

  • Овца за шишање

    16:41 // 12. 11. 2019.

    Чиста политика и - ТАЧКА! Повуку радикали, пардон, "напредњаци" рогове кад се раскринкају!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: