Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 26. 4. 2023.

| Društvo

Stočari pirotskog kraja traže smenu pomoćnika ministra poljoprivrede

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, FAR
Stočarstvo i turizam je šansa Stare planine
Traži se smena pomoćnika ministra; foto: JV/Vanja Keser

Zahtev Vladi Srbije za preduzimanje hitnih mera za očuvanje genetičkih resursa domaćih životinja uputili su odgajivači autohtonih rasa iz Pirotskog okruga koji traže i smenu pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Bogićevića zbog toga što nije ispunio obećanje da će stočari do 15. aprila dobiti odgovore na svoje zahteve.

5. aprila se u Pirotu okupilo preko 40 odgajivača, a na sastanku na kome je prisustvovao i resorni pomoćnik ministra zadužen za ruralni razvoj, predali su svoje zahteve.

Odgovor nisu dobili pa su, kako piše portal FAR, na novom sastanku 24. aprila sastavili novi zahtev, koji je potpisalo tridesetak stočara iz Dimitrovgrada, Pirota, Bele Palanke i Babušnice i dostavili ga predsedniku Srbije, Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Narodne skupštine i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Kako zaključuju u dopisu, opstanak mnogih kritično ugroženih autohtonih rasa domaćih životinja i porodica koje se bave njihovim uzgojem doveden je u pitanje, a razlog za to je, kako kažu, što je veliki broj odgajivača usled propusta u radu Ministarstva poljoprivrede ostao bez podsticaja u 2021. i 2022. godini.

Od podnetih 1.674 zahteva za podsticaje za očuvanje autohotnih rasa u 2021. godini, isplaćeno je svega 842. U 2022. godini nije ni objavljen javni poziv. Za 2023. godinu, Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za očuvanje životinjskih genetičkih resursa planiran je iznos od 125 miliona dinara. Navedeni iznos je po našim procenama trećina neophodnog iznosa ako se uzme u obzir broj registrovanih držaoca autohotnih rasa, kao i broj tih životinja. Osim toga, podsticaji se dobijaju za one životinje i rase čiji držaoci prvi podnesu zahtev, bez ikakvih prioriteta u pogledu stepena ugroženosti rasa ili genetske čistoće - navodi se u dopisu.

Podsticaji za autohtone rase koje je država ranije davala bili su motiv za mnoga gazdinstva da se opredele za uzgoj tih životinja, ali samo manji broj odgajivača uspeva da uzgoj autohtonih rasa podigne na samoodrživ nivo, stavljajući ih u funkciju turizma, organske proizvodnje sa finalnim proizvodom ili plasirajući na tržište neki ekskluzivni proizvod.

Kaži da su se više puta obraćali ministarki Jeleni Tanasković kako bi država i nadležno ministarstvo povelo više brige o očuvanju autohotnih rasa i da nikada nisu dobili odgovor.

Tom prilikom je pomoćniku ministra predato pismo sa zahtevima odgajivača, a Aleksandar Bogićević je tada izjavio da će im odgovor biti dostavljen do 15. aprila. Međutim, odgovor do današnjeg dana nije dostavljen. Nepostojanje Programa očuvanja biološke raznovrsnosti u stočarstvu, dovođenje odgajivača autohotnih rasa u zabludu davanjem šturih informacija i neistinitih obećanja i nezadovoljavajući nivo stručnosti i odsustvo zalaganja za oblast očuvanja životinjskih genetičkih resursa/ autohotnih rasa, odgajivači iz Pirotskog okruga zahtevaju od Vlade Srbije da smeni Aleksandra Bogićevića sa dužnosti pomoćnika ministra - stoji u dopisu.

Zahtevaju od Vlade i da naloži resornom ministarstvu da isplati neisplaćene podsticaje i da pokrene proceduru kako bi se za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u 2023. godini namenio iznos od 320 miliona dinara, kao i da se raspiše javni poziv za genetičke resurse za tekuću i 2022. godinu.

Takođe, zahtevaju da se ukine princip odlučivanja, odnosno isplate zahteva po redosledu prispeća zahteva i “do utroška sredstava”, već da se prilikom razmatranja zahteva uzima u obzir i stepen ugroženosti rase za koju odgajivač konkuriše, kao i genetska analiza životinja.

Uzimajući u obzir biološki, kulturno istorijski, ekonomski, ekološki i socijalni značaj autohtonih rasa naše zemlje, apelujemo na Vladu Republike Srbije da ove zahteve uzme u ozbiljno razmatranje i što je pre moguće interveniše kako bi se sprečilo osipanje broja domaćih životinja, nestanak ugroženih autohotnih rasa i gašenje gazdinstava koje se bave ovim vidom stočarstva - piše u zahtevu.

U dopisu se traži i da se izmene uslovi i ograniče podsticaji za muška grla uvođenjem uslova da su namenjena priplodu i da se donese Program očuvanja biološke raznovrsnosti u stočarstvu u čijoj bi izradi učestvovali SANU, univerziteti, naučni instituti, istaknuti stručnjaci, odgajivačke organizacije, odgajivači i druge zainteresovane strane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    14:12 // 27. 4. 2023.

    biće bolje naredne godine

  • Gorštak

    21:51 // 26. 4. 2023.

    Vredni,marljivi,pošteni ljudi, u svom poduhvatu su zanimljivi samo za emisije Memedovića,za državu su, kao i svi njima slični, zadnja rupa na svirali!

  • Milorad

    15:50 // 26. 4. 2023.

    Bez imalo pakosti, uz veliku podršku ne samo vama, već svima u Agraru, propustili ste GO SNS. Ključ rešenja je u NJIHOVIM RUKAMA.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: