Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 24. 10. 2020.

| Društvo

Stojmenović: Izgradnja vodovoda do Neradovca bi mogla da počne sledeće godine

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Neradovac
Očekuje se da dokumentacija i građevinske dozvole budu urađeni do sredine naredne godine, a nakon toga će se krenuti i u proces izgradnje; foto: M. D.

Nakon decenijskih nerealizovanih obećanja gradskih vlasti, selo Neradovac kod Vranja moglo bi da bude priključeno na gradski vodovod sledeće godine, najnovija je prognoza nadležnih. Prema rečima člana Gradskog veća Slavoljuba Stojmenovića, očekuje se da dokumentacija i građevinske dozvole budu urađeni do sredine naredne godine, a nakon toga najavljuje proces izgradnje.

Iako su predstavnici gradskih vlasti meštanima u selu u više navrata govorili da je to “gotova stvar”, priča o vodosnadbevanju traje već deceniju unazad, a gradske vode nema do danas. Oko 300 domaćinstava i petnaestak privrednika u selu se vodom snadbava iz bunara, a realizacija ugovora između tadašnje Direkcije za izgradnju grada i Direkcije za vode Srbije na oko 12 miliona potpisanog još 2012. godine nije ni počela, a ne zna se ni šta se sa njim desilo.

Da je seoska vodovodna mreža planirana u nekoliko navrata, a da se sa realizacijom nije počelo iz više razloga, među kojima su i nedostatak adekvatne projektno-tehničke dokumentacije, a zatim i nedostatak novca, kaže za Južne vesti gradski većnik Slavoljub Stojmenović.

Svaka inicijativa po pitanju rešavanja problema vodosnabdevanja Neradovca bila je neproduktivna jer se nije pristupalo iznalaženju globalnog rešenja za celu oblast, već samo individualno za samo selo. Takvo rešenje je bilo jako skupo i nije bilo moguće finansirati jer bi sav teret finansiranja trebalo da podnesu samo stanovnci sela Neradovac. Što se tiče pomenutog ugovora iz 2012 godine, JP Vodovod nema uvid u taj dokument niti saznanje o njegovom postojanju - kaže Stojmenović.

On kao i direktor Vodovoda, kaže da je u novom projektu planirana izgradnja vodovodnog sistema od 40 km za sva Južnomoravska sela, među kojima je i Neradovac, a celokupna vrednost investicije je, kaže, oko 520 miliona dinara.

Izrada projektne dokumentacije za selo Neradovac biće realizovana u prvoj fazi ovog celokupnog posla, kroz projekat "Vodovodna mreža za južna sela grada Vranja, deonica Vranje – Donji Neradovac". Ovim projektom predviđena je izgradnja magistralnog cevovoda profila DN300 u dužini od 3200m i sekundarnih cevovoda profila DN100 u dužini od 2500m. Procenjena vrednost izgradnje iznosi oko 70.000.000. dinara. Magistralni cevovod predstavlja tranzitnu liniju, koja će u drugoj fazi realizacije ovog posla snabdevati ostala predviđena sela, dok sekundarne linije predstavljaju odvojak sa magistralnog cevovoda na linije koje snabdevaju deo Neradovca pored glavnog puta - kaže Stojmenović.

Projektna dokumentacija za Neradovac je, dodaje, u fazi izrade idejnog rešenja, a očekuje da će sredinom sledeće godine krenuti sa izgradnjom.

Nakon ishodovanja lokacijskih uslova krenuće se i sa izradom projekta za građevisnku dozvolu. Očekuje se da će sva dokumentacija biti izrađena do sredine naredne godine, kada je moguće očekivati i dobijanje građevinske dozvole. Nakon toga će se krenuti u procese izgradnje, kroz redovne tenderske procedure odabira izvođača radova a u skladu sa zakonom - dodaje Stojmenović.

Iako se i meštani i predsednik mesne kancelarije sećaju da su “lokalni političari u to vreme mahali sa tih 12 miliona”, kako su rekli, a kasnije se ispostavilo da je novac vraćen, gradski većnik kaže da Vodovod nema uvid u dokument od 2012. godine, niti ima saznanja o njegovom postojanju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    00:22 // 25. 10. 2020.

    čemu žurba, polako...

  • ДИАБЛО ЂИАВОЛО

    14:06 // 24. 10. 2020.

    РЕСТРИКЦЈА ВОДЕ ЉУДИ ПИЈУ ПРЕВИШЕ ВОДЕ НЕМОЈ ТЕКА

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: