Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 5. 11. 2015.

| Društvo

Stomatolozi Hitne idu na biro, dežuraće ekipe Doma zdravlja

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
stomatolozi
Nišlije će, najaverovatnije, imati dežurne stomatologe noću; foto: arhiva JV

Radnici Stomatološke službe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu biće na usluzi građanima do kraja godine, nakon čega će kao tehnološki višak otići na biro. Umesto njih najverovatnije će noću dežurati stomatolozi Doma zdravlja.

Kako objašnjava v.d. direktora Hitne pomoći Branislav Ničić, 12 zaposlenih u ovoj službi, 7 stomatologa i 5 medicinskih sestara, ostaće bez posla, ali će dobiti otpremnine i zaostale plate.

Ministarstvo zdravlja je čvrsto ostalo na stanovištu da Stomatološku službu ne vidi kao ugovorene radnike u Hitnoj pomoći. Grad ne može ili neće da samostalno finansira celu ili deo ove službe. Dom zdravlja ne može da ih preuzme jer pun i kod njega bi oni takođe bili neugovoreni radnici - kaže Ničić.

On ističe da nema drugog rešenja, a ukoliko se ne prihvati ponuda Ministarstva za socijalni program, “proćiće rokovi i onda radnici mogu ostati i bez para za otpremnine”.

U problemu smo jer imamo radnike za koje nemamo novac za platu. Ministarstvo zdravlja je dalo ponudu da obezbeđuje sredstva za otpremnine i zaostale plate i taj rok je do kraja godine. Nakon toga će oni kao tehnološki višak, po tom programu Vlade, dobiti otkaz - kaže direktor niške Hitne.

hitna Bez pomoći Grada u slučaju stomatološke službe u Hitnoj; foto: arhiva JVOna napominje da Nišlije neće ostati bez stomatologa noću, već da će ekipe iz Doma zdravlja nakon što služba u Hitnoj predstane da radi, preuzeti noćna dežurstva.

Danju neće biti stomatologa u prostorijama Hitne, već samo u Domu zdravlja, dok će noću ekipe Doma zdravlja dežurati u Hitnoj jer je neracionalno da ceo objekat bude noću otvoren zbog jedne službe. To je načelan dogovor i plan, ne mora da znači da će zaista biti ovako, jer smo pre nekoliko dana imali jedan dogovor i obećanje gradskog većnika, a sad je ispalo drugačije - objašnjava Ničić. 

Ono bez čega će građani ostati, jesu terenski pregledi i popravke koje su radile ekipe stomatologa Hitne.


Radnici: Izostala podrška Grada

Iako su prošle nedelje zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković i gradski većnik Žarko Ranković kao rešenje predložili da deo radnika Stomatološke službe Hitne “na papiru pređe” u Dom zdravlja, a deo postane tehnološki višak, to se nije dogodilo.

Tada su najavili da je ideja da umesto 7 stomatoloških ekipa koliko ih trenutno ima u Hitnoj pomoći, ostanu 4 ekipe koje bi mogle da pokriju noćni rad i rad vikendom, a da preostale 3 ekipe budu proglašene tehnološkim viškom.

Načelnik Stomatološke službe u Hitnoj Slobodan Jovanović kaže da su u svi razočarani jer su dobili čvrsta obećanja da će im Grad pomoći.

Ovo je samo dokaz da 11 hiljada prikupljenih potpisa građana za opstanak naše službe lokalnim čelnicima ne znače ništa, jednostavno su odlučili da nas potpuno ugase i to je gotovo, isplatiće nam otpremnine i poslati na ulicu - rekao je Jovanović.

On napominje da radnicima ove službe do penzije nedostaje još 5 do 10 godina i postavlja pitanje ko će ih pod tim uslovima zaposliti.

Ističe da će ukidanjem službe, koja jedina u Srbiji sve stomatološke intervencije radi i na terenu, veliki nedostatak osetiti nepokretni pacijenti kojima stomatolozi pomoć pružaju kod kuće.

Podsetimo, stomatolozi u Hitnoj nisu skoro 2 godine “sagledani” kadrovskim planom Ministarstva zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje ne finansira njihove plate u punom iznosu. Novac za plate stomatologa opredeljivao je i Grad Niš, kako se ova služba ne bi ugasila.

Zbog tužbi radnika stomatološke službe i drugih neugovornih radnika u Hitnoj, račun Hitne pomoći je ove godine bio blokiran nekoliko meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mustafa Kajgani

    15:44 // 26. 11. 2015.

    Jednostavno,a glavno pitanje:
    KOLKO pare da doktore iz DZ da dodju i rade NA TERENU, tj. u Hitnoj? Koliko u dnevnicama i sl. bonusima?

  • Iva Nikolic

    17:40 // 11. 11. 2015.

    Ugasice i stomatolosku sluzbu Medicine rada,koja postoji 60 godina.Sluzba je pokrivala ceo grad.Podrska i sve pohvale za kompletnu sluzbu !!!
    Ovo je velika sramota za vlast u gradu i zdravstvo Nisa!Tamo je pacijent i mogao da bude zbrinut adekvatno.
    Ocigledno su ovom gradu potrebne drasticne promene u svim sferama !!!

  • jelena

    11:26 // 6. 11. 2015.

    Ovo je sramota, ali naša!
    Za sve i svašta je ostavljano brdo komentara a za nešto što će eventualno i zlu ne trebalo biti potrebno Svima nama vidim svega 12 komentara.!
    Zar je moguće da tako mlako reagujemo na uskraćivanje Naših prava iz oblasti zdravstvene zaštite!!
    Zbog Ovoga Treba izaći na ulice!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: