Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 5. 2. 2020.

| Društvo

Stomatolozi u problemu od kada je Dom zdravlja izgubio dozvolu za prikupljanje medicinskog otpada

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
medicinski otpad
Stomatolozi čuvaju otpad, jer im je skupo da sklope ugovore sa privatnicima; foto: JV

Otpad koji je opasan i mora na poseban način da se prikuplja, transportuje i tretira, mnogi privatni stomatolozi u Nišu mesecima čuvaju, jer više ne mogu da ga predaju Domu zdravlja kao što su to radili godinama. I dok u Domu zdravlja kažu da su izgubili dozvolu da rade sa tuđim otpadom zbog promene zakona, iz Ministarstva zaštite životne sredine pojašnjavaju da je to zato što nisu ispunili uslove za obnovu.

Novinari Južnih vesti već su pisali o tome da je prethodnih meseci opasan otpad viđen u kantama za smeće gde ne bi smeli da ga bacaju, jer je to opasno za zdravlje ljudi i životnu sredinu. Iz Ministarstva zaštite životne sredine upozoravali su da građani takve slučajeve prijave, jer infektivni medicinski otpad mora da se tretira na poseban način. medicinski otpad Neretko je medicinski otpad bačen u kante i na ulice gde ne bi smeo da bude; foto: čitalac/Prijavi problem

Sada stomatolozi upozoravaju da ne znaju šta će sa otpadom, da ga mesecima čuvaju u ordinacijama, jer više ne mogu da ga nose u Dom zdravlja kome su ranije plaćali.

Stalno zovem Agenciju za zaštitu životne sredine i kažu mi da moram da nađem neku privatnu firmu koja se time bavi. Dugo sam tražila, saznala sam tek za jednu koja je prilično skupa. Iako mi nemamo toliko otpada na mesečnom nivou, morali bismo da plaćamo svaki mesec, a Dom zdravlja je naplaćivao manje i to samo onda kada preuzmu otpad. Na sve koje imamo, još jedna veliki izdatak - pričaju stomatolozi.

Napominju da ih o ovoj velikoj promeni niko nije obavestio i da su za to saznali kada su kutije sa otpadom odneli u Dom zdravlja gde im je rečeno da ne mogu da ga preuzmu.

Novinari su pokušali da saznaju od nadležnih iz Doma zdravlja zašto više ne primaju tuđi medicinski otpad. Stiglo je objašnjenje da za to više nemaju dozvolu.

Tvrde da je za sakupljanje i transport dozvola važila 5 godina i da su još 2018. godine kada je istekla, zbog promene propisa, mogli da obnove samo dozvolu za sopstveni medicinski otpad.

Shodno tome, došlo je do raskida ugovora sa objektima koji pružaju zdravstvene usluge, a sakupljanje i transport pomenutog otpada Dom zdravlja Niš radi samo za sopstveni otpad. U delu skladištenja i tretmana infektivnog medicinskog otpada Dom zdravlja Niš i dalje ima važeću dozvolu, jer je u tom delu važenje dozvole 10 godina - odgovaraju.

To znači da svi ostali moraju da sklope ugovor sa privatnim operaterom koji ima dozvolu za sakupljanje i transport koju Dom zdravlja više nema.


Ministarstvo: Nisu pristali da izmene propise i zato nemaju dozvolu

Međutim, iz Ministarstva zaštite životne sredine novinarima je stiglo potpuno drugačije objašnjenje - kažu da Dom zdravlja nije ispunio određene uslove za obnovu dozvole.

Imajući u vidu izmene Zakona o upravljanju otpadom, kao i izmene zakona koji se odnose na prevoz u drumskom saobraćaju, kao i prevoza opasne robe, Dom zdravlja Niš nije ispunjavao uslove za javni prevoz, kako je ranije tu delatnost obavljao - odgovaraju iz Ministarstva.

opasan otpad Više ne mogu da ga predaju Domu zdravlja; foto: JV Ističu i da Dom zdravlja u Nišu nije hteo da izmeni to što je bilo problematično, pa staru dozvolu nije ni mogao da produži.

Takođe, nakon sastanaka i rešenosti da izađemo u susret zdravstvenim ustanovama da vrše obavljanje delatnosti sakupljanja i transporta neopasnog i opasnog otpada, predstavniku Doma zdravlja Niš je predočeno od strane Odseka za izdavanje dozvola da sakupljanje i transport može da vrši iz regiona u skladu sa Planom mreže zdravstvenih ustanova, što imenovani nikada nije uradio. Na naš predlog da izvrši izmenu dozvole, rečeno je da takvu izmenu neće tražiti - dodaju.

Iz Ministarstva odgovaraju i da Dom zdravlja može da sakuplja i transportuje neopasni i opasni otpad kada ispuni sve propise i izmeni delatnost.

Takođe, naglašavaju da ova zdravstvena ustanova nema dozvolu za sakupljanje i transport stomatološkog otpada, odnosno otpadnog amalgama, već samo oštrih predmeta i infektivnog otpada i da im je nejasno da li su i ovaj otpad prikupljali.

Dom zdravlja Niš može tražiti izmenu dozvole za sakupljanje i transport otpada iz Plana mreže, a ukoliko izmeni statut, može tražiti reviziju dozvole u smislu da može da sakuplja i odvozi otpad i iz privatnih ordinacija (praktično da se izjednači sa privrednim subjektima), prema informacijama Odseka za izdavanje dozvola - kažu u Ministarstvu.

Da li će to Dom zdravlja i učiniti i time olakšati privatnim ordinacijama ovu uslugu koja je neophodna, za sada nije poznato.

Podsećaju da oni koji žele da saznaju koji operateri i ustanove imaju dozvolu za sakupljanje i transport opasnog otpada mogu da pogledaju spisak na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja

    09:58 // 18. 2. 2020.

    Koliko vidim zakon se nije poštovao i dok je dom zdravlja radio, kaže stomatolog " sami nose otpad, sada moraju da predaju mesečno..." pa gospodo draga molim Vas uložite samo jedno plombiranje mesečno i Vaš otpad će da se sakupi po zakonu, a to što ste radili sa domom zdravlja, treba inspekcija da ispita do detalja!!!

  • Pravac deponija

    14:24 // 5. 2. 2020.

    Sve mi se cini da je medicinski otpad na deponiji na Bubnju. Kao i drugi opasan otpad. Uskoro ce deponija potpuno unistiti okruzenje i citav grad. A neki govore o zastiti zivotne sredine... ne znaju sta to znaci. I ne zanima ih.

  • Glas sa radija

    13:56 // 5. 2. 2020.

    Nakon smrti bake, pa onda i tate, plus ono što nama ostane, podrum mi je prepun lekova sa isteklim rokom trajanja. Niko ih ne prima, ni privatne ni državne apoteke, a ja ne mogu da ih jednostavno bacim u običnu kantu, neću to da uradim. Kako, kada i gde da mi, obični građani, bacimo medicinski otpad?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: