Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 30. 11. 2022.

| Društvo

“Stop nasilju u školama” - u četvrtak protest prosvetara i u gradovima na jugu

Autor:M. D, Lj. M. Izvor:Južne vesti
skolske klupe
Zahtevaju da najkasnije do polovine decembra počne pregovor o statusu službenog lica za prosvetne radnike; Ilustracija, foto: JV

Za četvrtak, 1. decembar, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je obustavu nastave i protestna okupljanja u 47 mesta u Srbiji, a razlog je sve učestalije nasilje u školama. Sa zahtevom da najkasnije do polovine decembra počne pregovor o statusu službenog lica za prosvetne radnike, protesti su najavljeni i u Nišu, Vranju, Dimitrovgradu, Pirotu, Prokuplju i Aleksincu.

Kako je najavljeno iz USPRS, zbog niza primera nasilja u školama, nastave u četvrtak neće biti u oko 800 škola u Srbiji, a zahtevi prosvetara su “Stop nasilju u školama” i početak pregovora o statusu službenog lica za koji se zalažu već dve decenije.

Taj status bi podrazumevao i zaštitu nastavnika, ali i njihovu krivičnu odgovornost u slučaju da su oni vinovnici nasilja.

Od Ministarstva prosvete očekuju da pre svega prizna da postoji problem sa nasiljem u školama.

To je jedan otpor koji mi pružamo svemu onome što se u Srbiji dešava, a dešava se jedna potpuna nezainteresovanost za obrazovanje. To što je pre sedam dana na sastanku ministar izjavio da nasilje nije povećano, a vidimo šta se dešava. To je naš bunt i naš otpor. Nema časova 1. decembra - rekla je predsednica USPRS Jasna Janković.

Protestna okupljanja na jugu planirana su od 12 sati ispred Doma kulture u Aleksincu, odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju, u centru Dimitrovgrada, na Trgu kralja Milana u Nišu, na Trgu ispred Doma kulture u Pirotu i Trgu topličkih junaka u Prokuplju.

Za sada, jedino je Gimnazija u Prokuplju najavila potpunu obustavu rada i đaci sutra neće imati časove, a na protestu će im se pridružiti Medicinska i Tehnička škola "15. maj", kao i Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko” i “Milić Rakić Mirko”.

Štrajk je prijavljen policiji, upoznato je rukovodstvo škole i kolektiv je bio jednoglasan po ovom pitanju. Sve kolege su bile jednoglasne i složne u odluci da se nastava obustavi, a raduje me da su solidarni bili ne samo članovi našeg sindikata već i zaposleni koji nisu naši članovi. Svi su potpisali učešće na zakazanom skupu, đaci su obavešteni da sutra nemaju nastavu - kaže Branislav Rosić, profesor Gimnazije i predsednik Unije sindikata u Prokuplju.

Neki školski sindikati su najavili da će se drugačije organizovati, jer nisu spremni za ovakvu vrstu iskazivanja nezadovoljstva i podrške kolegama koje su doživele nasilje od svojih đaka.

Podsetimo, u Pčinjskom okrugu su u poslednjih mesec dana prijavljena 4 slučaja vršnjačkog nasilja, a prethodnog dana i u niškoj Gimnaziji “9. maj”.

Kako je u utorak, 29. novembra, saopšteno iz Ministarstva prosvete, zasedala je i Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, a do 20. decembra će predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja.

Sa druge strane, ministar prosvete Branko Ružić je nedavno rekao da nema ekstremne situacije u školama što se tiče nasilja i da su procedure u borbi protiv nasilja dovedene do savršenstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ЦСКА

    14:36 // 1. 12. 2022.

    Проблем је толико нарастао, толико се укоренио, толико је комплексан, да нам ни сви Свеци не могу помоћи.Сада причамо само о насиљу у школи. А школа је само огледало друштва. У њу улазе, у огромним школским торбама, све добро и све лоше из друштва. Нажалост, много је више лошег. Треба нам темељан ресет целог друштва. Све канцерогено ткиво се мора одстранити. Радикално! Болеће. Мора због будућности

  • Why?

    20:01 // 30. 11. 2022.

    A da ucenici strajkuju sto ih nastavnici maltretiraju?

    • Niko kao ja

      21:34 // 30. 11. 2022.

      Pa strajkujte dragi ucenici! Pobunite se protiv nastavnickog maltretiranja, protiv domacih zadataka,ispitivanja.Pobunite se protiv ucenja.Pobunite se protiv obaveznog skolovanja. Jer realno sta ce vam skola, najbolji motaci kablova i sns sendvic botovi nemaju apsolutno nikakvih znanja ni kvaliteta.

  • ***

    18:20 // 30. 11. 2022.

    Zanimljivo da nema vise komentara?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: