Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 10. 11. 2023.

| Društvo

Stopiran tender da najveći zagađivač u Nišu pređe na gas

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet zagađenje
Gašenje najvećeg zagađivača vazduha još na čekanju; foto: Z. P.

Da li će najvećeg zagađivača vazduha u Nišu ove sezone uspeti da ugase - za sada je upitno, jer je pred sam istek roka neko podneo Zahtev za zaštitu prava, nakon što je KLER odlučio da grupi ponuđača iz Vršca dodeli ugovor o priključenju zgrade Univerziteta na gas. Odlučivanje o tome i dalje traje, pa su zaustavljene sve aktivnosti u ovom postupku, koji traje već mesecima.

Tender za izbor izvođača koji treba da poveže zgradu u samom centru grada na gas, kako bi se konačno ugasila najveća kotlarnica na ugalj i ogrevno drvo u Nišu, proglašena i najvećim zagađivačem vazduha, od početka nije išao "glatko".

Zato su nadležni nedavno priznali da do 1. decembra, roka koji su sami zadali za ovaj posao, on neće biti završen i dali novi "u toku sezone", ali je i to za sada neizvesno.

Naime, u danu kada je isticao rok za žalbu na odluku KLER-a da ugovor dodeli firmama iz Vršca za priključenje zgrade Univerziteta u Nišu na gas, 23. oktobra, neko je podneo Zahtev za zaštitu prava.

Iz KLER-a nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti o tome i kakva je dalje procedura, ali su u obaveštenju o podnetom zahtevu naveli da je ovaj postupak praktično stopiran.

Naručilac zaustavlja dalje aktivnosti u postupku javne nabavke - navode u obaveštenju o podnetom Zahtevu za zaštitu prava.

Kako su novinarima objasnili sa Portala javnih nabavki, odlučivanje o podnetom zahtevu bi moglo da potraje i dva meseca.

Kada je podnet Zahtev za zaštitu prava, tada se zaustavlja postupak javne nabavke u fazi u kojoj je zahtev podnet, u ovom konkretnom slučaju nakon objavljivanja odluke kojom je dodeljen ugovor ovom ponuđaču koji je izabran. Sada praktično naručilac postupa po podnetom zahtevu za zaštitu prava, praktično je prva njegova obaveza da objavi obaveštenje o podnetom zahtevu, što je on i učinio - navode sa Portala.

Nakon toga kopiju treba da dostave ponuđaču kojeg su izabrali, a koji ima rok od nekoliko dana da se izjasni, kako bi dalje KLER mogao da ispituje taj Zahtev. Dalje objašnjavaju da potom naručilac ima dve opcije, da zahtev usvoji ili odbije, ali da konačnu odluku donosi republička Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

To je posebna institucija koja je nadležna za postupanje po podnetim zahtevima, koja onda donosi konačnu odluku, rešenje kojim će ili usvojiti zahtev, odbiti, čak ga može i odbaciti. Ali dok ne bude doneta ta odluka, uslovno rečeno ako bi odlučivala republička komisija o tome, naručilac ne preduzima dalje radnje, odnosno mora da sačeka to. To su sve radnje koje prethode, a ako onda to dođe do same Komisije ona odlučuje u roku od 30 dana od prijema kompletne dokumentacije - pojašnjavaju.

Njihova procena je da do kraja godine ovaj postupak neće moći da se okonča, a pitanje je i kakvu će odluku Komisija doneti nakon toga, jer ako Zahtev za zaštitu prava usvoje to znači da postupak javne nabavke, koji već traje mesecima, može biti poništen.

Podsetimo, tender za izbor izvođača za gašenje najvećeg zagađivača vazduha u Nišu traje već 4 meseca, a sredinom oktobra su konačno odlulili da grupa ponuđača iz Vršca dobije posao, iako je dala vidno najpovoljniju cenu za povezivanje zgrade niškog Univerziteta na gas, ali su iz KLER-a naveli da su zato dodatno proveravali ove firme i zaključili da posao koji su tražili može da se uradi i po toj ceni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    19:46 // 11. 11. 2023.

    Ne znam ko sve ima pravo na mišljenje. Kod gasifikacije grada uski centar grada lišen je distribucije gasa. Sve je ostavljeno gradskoj toplani koja nije sposobna ni da greje samu sebe. Ali šta je tu je, više ne postoje inženjeri na sceni su trafikanti, lopovi i manageri.

  • Laki

    21:37 // 10. 11. 2023.

    Kad sam procito ovo nedavno dace biti ugašen najveći zagađivač u Nisu isto sam komentariso dace biti al nezna se koje godine i evo bio sam upravu.

  • Auttrikter

    19:57 // 10. 11. 2023.

    Kakva blamaza, bizarnost i bruka ! Oni koji se, navodno, brinu o edukaciji buducih akademaca, predstavnici i prvi ljudi Univerzitetskog Nisa, nisu zainteresovani, da zgrada u kojoj rade ne bude najveci zagadjivac Nisa ! Nisu se ukljucili da se ugalj ukloni i povezu na gas !Sistem - bas me briga, vazno da dzepove punim i da sam lojalan vlastima u Nisu i Srbiji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: