Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 28. 6. 2019.

| Društvo

Stopirana gradnja stanova za bezbednjake u Nišu, bomba eksplodirala na već razminiranom terenu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gradiliste stanovi
Kažu da je gradilište skoro 100 % bilo razminirano; foto: V. Keser

Gradnja stanova za bezbednjake u Nišu je stopirana, kažu u Ministarstvu građevinarstva, a ponovo se proverava ima li kasetne municije, kao i dokumentacija koja je garantovala da je bezbedno da radovi u naselju Stevan Sinđelić počnu. Prema podacima Ministarstva, teren na kome se grade stanovi bio je skoro 100 % razminiran, ali pre dva dana je na gradilištu eksplodirala bomba i tri radnika su lakše povređena.

Gradilište na kome bi ubuduće trebalo da budu izgrađeni stanovi za pripadnike snaga bezbednosti otvoreno je 31. januara. Nedelju dana kasnije je premijerka Ana Brnabić pritiskom na dugme postavila kamen temeljac. gradiliste stanovi Trojica radnika povređeni na gradilištu, radovi stopirani; foto: V. Keser

Cement je potekao u temelje zgrade, ali je tek posle nekoliko meseci objavljeno da mašina nema na gradilištu, jer se ispituje ima li kasetnih bombi. Posao razminiranja je dobila firma koja je rušila objekte u Savamali - Milenium tim, a prema tenderu, za taj posao je plaćana oko 20 miliona dinara.

Kolika površina je pretraživana, kada je sve završeno, koliko je uopšte trajalo i da li je pronađena makar i jedna bomba iz Ministarstva građevine ne odgovaraju.

Centar za razminiranje izdao je uverenje 7. juna 2019. godine, kojim je konstatovano da je razminiranje urađeno prema Projektu za razminiranje i međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje, kojim se garantuje razminiranost od 99,65% - tvrde u Ministarstvu. bomba gradiliste Iako je teren bio "čist", pre dva dana je eksplodirala bomba; foto: JV

Iako je istraživanje trebalo da omogući da gradilište kraj kojeg su tokom NATO bombardovanja padale bombe bude bezbedno - pre dva dana su od eksplozije tri radnika povređena.

Iz Ministarstva ne odgovaraju ni kako je moguće da se eksplozija dogodi na “čistom” terenu, ali kažu da će ga nadležni pregledati ponovo.

Nakon incidenta koji se dogodio, Komisija koju formira Centar za razminiranje Republike Srbije, ponovo će pregledati teren i postojeću dokumentaciju u vezi s obavljenim razminiranjem - navode u Ministarstvu. gradiliste Mašine se povukle zbog ispitivanja terena, ne zna se kada će radovi biti nastavljeni; foto: V Keser

Radovi neće biti nastavljeni dok dodatna provera ne bude završena, dodaju, a gradilište je trenutno “zapečaćeno”. Kada će biti nastavljeni zasad je nepoznato, ali u Ministarstvu tvrde da rok od godinu dana koji su postavili za završetak zgrade neće biti produžen.

Radovi će biti nastavljeni kad bude otklonjene sve sumnje u vezi sa bezbednošću gradilišta, odnosno kad bude utvrđeno da nema opasnosti po radnike koji izvode radove. Incident nema uticaja na cenu izvođenja radova, niti na ugovoreni rok za izvođenje radova, koji je godinu dana od trenutka uvođenja izvođača na gradilište - kažu u Ministarstvu.

Podsetimo, osim stanova koje bi po jeftinijim cenama trebalo da kupe pripadnici snaga bezbednosti u Nišu, isto se gradi i u Vranju, gde se od raspisivanja tendera do danas desilo mnogo toga, ali ne u korist izgradnje - osporavanje tendera, hapšenja zbog korupcije, ali i paljenje voznog parka privatne građevinske firme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Svemoćni

    19:40 // 28. 6. 2019.

    Ko još veruje u te bajke da će ikada biti završena gradnja tih stanova? Uostalom ko će sada i smeti da kupi stan na toj lokaciji i da razmišlja narednih 30 godina dok ga ne otplati da se neće desiti opet ovako nešto

    • qgo

      09:21 // 30. 6. 2019.

      MOzda je bilo i ovako: obecam gradnju stanova. Krenem sa gradnjom a znam da nema para da se to zavrsi. Srecom, tu je razminirano polje. Hm, hm, sta ce da se desi ako "slucajno" bager kao naleti na kao minu? Ah, pa da - prekid radova na neodredjeno (tj. dok se ne zaboravi obecanje). Eto ideje. Bum! Stvar resena.

  • kizaq kizz

    14:07 // 28. 6. 2019.

    Taj ko je potpisao da je bezbedno , odmah u zatvor , ministar tj premijerka takodje , zabrana obavljanja svih javnih funkcija i nikad vise da ne cujemo za njih !!!
    Ali ne zavaravajmo se , ovo je Srbija , nema nista od toga ...

  • razlika između 100% i skoro 100% je velika

    14:04 // 28. 6. 2019.

    "Prema podacima Ministarstva, teren na kome se grade stanovi bio je skoro 100% razminiran..."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: