Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 10. 1. 2019.

| Društvo

Stopirani radovi na izgradnji MHE u Rakiti zbog problema u izgradnji

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Cevi korodirale
Cevi korodirale; foto: Lj. F.

Građevinska inspekcija donela je rešenje o zabrani radova na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu u Rakiti i radovi ne mogu biti nastavljeni dok se ne otklone nedostaci koji su pronađeni. Izvođači radova kažu da će se žaliti drugostepenom organu, jer smatraju da nalaz nije osnovan.

Korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, te neizvršeno geodetsko snimanje terena, nedostaci su koje je opštinski građevinski inspektor Vladan Savić pronašao 28. decembra prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora, a na osnovu prijave koje je podneta opštinskoj građevinskoj inspekciji u Babušnici. Na osnovu nalaza sa terena inspektor je doneo rešenje po kojem se radovi stopiraju.

Izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta - stoji u rešenju.

Izvođaču radova je naloženo da otkloni sve utvrđene nedostatke, i dok to ne učini, neće moći da nastavi sa radovima na postavljanju cevi za mini-hidroelektranu.

Šef gradilišta Igor Živković kaže da je rešenje stiglo juče i da će oni postupati po njemu. Ipak, najavljuje žalbu drugostepenom organu jer smatra da nema osnova za obustavu radova.

Tog dana kada je inspektor bio u selu, nakon razgovora očekivali smo da će doneti ovakvo rešenje. Podlegao je pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine - kaže Živković.

Građevinski inspektor naložio obustavu radova Građevinski inspektor naložio obustavu radova; foto: printcreen Po njemu, zemlja koje se kopa da bi se stavile cevi je sasvim zadovoljavajuća jer se radovi izvode u rečnom nanosu koji se sastoji do peska i šljunka, te nije potrebno dodatno stavljati te materijale.

Problem sa betonskom oblogom cevovoda postoji, ali je istina da mi tu oblogu možemo postaviti u bilo kom trenutku. Radi se o nekih 300 metara, to nismo mogli da radimo trenutno zbog vremenskih uslova i celokupne situacije. Odložili smo te radove za proleće - objašnjava šef gradilišta.

Problem sa korozijom cevi je nastao, dodaje Živković, zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu sa vazduhom korodirale. Najavljuje da će se to otkloniti hemijskim putem.

Radovi na izgradnji mini-hidroelektrane trenutno stoje zbog lošeg vremena, ali i protesta meštana, a ovim rešenjem će se odložiti za još neki period. A do kada, trenutno ne zna ni šef gradilišta.

Podsetimo, kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu, a policija još nije utvrdila uzrok požara.

To je još jedan u nizu događaja u malom selu u babušničkoj opštini, nakon tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantnih protesta.

Ipak, svi ovo događaji ni po treći put nisu naterali odbornike vladajuće koalicije lokalne Skupštine u Babušnici da raspravljaju o stanju u selu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana

    08:10 // 11. 1. 2019.

    Kakav stručnjak, takav i komentar. Ne vredi, neko ostari, a pamet ne stekne...

  • Stojko

    18:31 // 10. 1. 2019.

    Sada se i Opština umešala, valjda shvatajući da poniznosti /prema Bgd/ ima kraja. Rezon je, biće izbora. Da se pokažemo. Prekinućemo radove. makar fiktivno, jer i ovako je zima pa se,/ valjda do prvog marta /, po zakonu,na otvorenom ne sme ništa raditi.
    I opet nebuloze šefa gradilišta. Šta / između ostalog/ misli, da narod ne zna šta je "rđa" i kako nastaje i da RĐE ima i među LJUDIMA.

  • Калча

    13:32 // 10. 1. 2019.

    Први пут чујем за метал који у додиру са ваздухом кородира а вода му је заштита од корозије. Мештанима: обавезна контрола тачности геодетсог снимка. Траса, дубина. Мишљење газде да ли нешто треба уграђивати је релевантно као и мишљење човека који чува овце на, рецимо, Голији. Релевантни су само прописи. Тврдња да је инспектор подлегао притисцима мештана је кривично дело клевете и уколико држава не

    • Baki

      20:58 // 10. 1. 2019.

      Kiseonička korozija od kiseonika iz vazduha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: