Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 22. 1. 2019.

| Društvo

Stopirano potpisivanje sporne saglasnosti u "Leoniju"?

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Leoni
Nesporazum ili nešto drugo?; Ilustracija, foto: JV

Potpisivanje saglasnosti o prekovremenom noćnom radu koja je uznemirila radnike fabrike Leoni u Malošištu, kako kažu iz Sindikata “Sloga” i niške Inspekcije rada, stopirana je ovog vikenda. Leoni nije potvrdio stopiranje, ali kažu da je dokument opcioni i u skladu sa zakonom, a Inspekcija kaže da će vratiti svakog radnika na posao ukoliko dobije otkaz zbog nepotpisivanja ovog spornog papira.

Iz Ujedinjenog sindikata Srbije “Sloga” u Leoniju kažu da su kontaktirali poslodavca i zatražili obrazloženje jer su radnici uznemireni. Predsednik Sloginog sindikata u Leoniju Danijel Paunović navodi da ne znaju da li je neko bio primoran da potpiše.

Oni (Leoni) su rekli da je Inspekcija rada tražila od njih da radnici potpisuju tu saglasnost. To je trenutno stopirano. Mi smo se obratili našoj centrali da se konsultuju sa pravnicima i advokatima da li su odredbe saglasnosti uopšte po zakonu, naročito deo o smanjenju zarada - naveo je Paunović.

Sindikalni lider je dodao i da je Zakon o radu očajan i da radnici njime nisu zaštićeni i zadovoljni.

Međutim, iz niške Inspekcije rada negiraju da su oni inicirali potpisivanje ovog papira. Kako je objasnio inspektor Dragan Milošević, inspekcija je tražila da u tom papiru stoji da “onaj radnik koji ne želi da potpiše neće snositi posledice”.

Ukoliko neko bude dobio otkaz zato što nije potpisao, mi ćemo ga odmah vratiti na posao - naglašava Milošević.

Dodao je i da su stavke u saglasnosti po zakonu, ako ih radnici potpišu.

Prema nezvaničnim informacijama, 9 radnika u Malošištu je do sad odbilo da potpiše ponuđeni papir, a u toku su razgovori šefova sa radnicima kako bi se smirila situacija.


"Leoni": Mi smo odgovoran poslodavac, štitimo prava i interese svojih zaposlenih

Odredbe Izjave o saglasnosti ne predstavljaju dodatne ugovorne uslove, kažu iz Leonija, i ne povlače nikakve činjenične i suštinske promene za zaposlene. Da li je papir stopiran za vikend, nisu odgovorili.

Kao rezultat, kompanija nije primila nijednu zvaničnu žalbu zaposlenih, jer je navedeni dokument opcioni i njegove odredbe važe samo za one zaposlene koji daju svoju saglasnost za prekovremeni i rad u trećoj smeni i preraspodelu radnog vremena - saopštavaju iz Leonija.

Naglašavaju da su odredbe Izjave o saglasnosti u skladu sa zakonima Srbije, da radnici sami odlučuju da li će ga potpisati ili ne, i da uvek mogu da povuku potpis.

Zaposleni ni na koji način nisu lišeni njihovih zakonom zagarantovanih prava koja se tiču njihove ugovorene mesečne zarade i navedenih naknada. Štaviše, kompanija daje znatno veće naknade za navedene situacije u odnosu na ono što je predviđeno zakonom - saopštavaju iz Leonija.

Dodaju i da direktor Leonija Klemens Saks žali što su njihovi etički standardi dovedeni u pitanje.

Podsetimo, rad noću duže od jedne radne nedelje, prekovremeni rad noću, bez obzira na bračni status, korekcija zarade, ali i premeštaj na drugo radno mesto u prečniku od 50 km, samo su neke od stavki iz dokumenta o saglasnosti, koji su zaposleni Leonija u Malošištu, 17. januara dobili da potpišu. Dok su radnici rekli da iz straha moraju da potpišu saglasnost, iz Leonija su i tada tvrdili da nisu u obavezi da to učine i da je sve to "deo uobičajene prakse".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Ognjanović

    14:49 // 23. 1. 2019.

    Meni uvek smesno i tuzno u isto vreme kad procitam kako je nesto "po zakonu". Pa da, po zakonu koji je izdajnicka vlast donela na osnovu instrukcija robovlasnika. Po zakonu, nema sta.

  • Peki

    10:01 // 23. 1. 2019.

    Nece da ti daju otkaz ako nepotpises vec ce naci ,,drugi razlog,, proverena praksa.

  • Bivši radnik

    09:58 // 23. 1. 2019.

    A bivši radnik nisam jer mi je bilo dobro pa nisam znala šta ću od dosade na poslu, nego zbog toga što više ne znaju šta će da smisle naši dragi šefovi ne bi li se dodvorili nadređenima, a oni opet svojim nadređenima.... U celoj toj priči najviše radnici stradaju, sve po njima, a kad treba da se plati isti taj radnik iako je radio prekovremeno, ne može, firma nije ispunila target....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: