Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 1. 3. 2022.

| Društvo

Stotine prijava protiv advokata, niška Komora pokrenula tek 10 postupaka

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
baza
Tokom 2018. i 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave; foto: T. T.

U periodu od 2018. do 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave protiv advokata, a ona je pokrenula samo 10 postupaka, dok nijedan od njih nije bio na inicijativu disciplinskog tužioca, zaključak je istraživanja Pravosudne baze jug. Istaživači navode da su zbog neažurnosti disciplinskog suda i tužioca predmeti zastarevali, a još jedan od problema su rešenja organa Komore o odbacivanju prijava građana koja su, kažu, često oskudna.

Istraživanje "Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš" predstavljeno je na onlajn skupu "Rad disciplinskih organa advokatskih komora". Dragan Đorđević ispred Pravosudne baze jug je rekao da je ono pokazalo da organi unutar Komore ne čine dovoljno na procesuiranju prijava koje građani podnose protiv njihovih članova.

Za dve godine bilo je ukupno 272 prijave, a jedna od istraživačica Bojana Arsenijević rekla je da je najveći broj njih odbačen.

Podaci pokazuju da je za dvogodišnji period bilo izjavljeno 272 disciplinske prijave od kojih je najveći broj bio odbačen, samo 10 optužnica je procesuirano u disciplinskim postupcima. Najviše prijava podnosila su fizička lica (88,6%), znatno manje pravna lica i državni organi. Organi Advokatske komore Niš izjavili su predlog za pokretanje disciplinskog postupka samo u 5 slučajeva, dok disciplinski tužilac nije pokrenuo postupak po službenoj dužnosti ni u jednom slučaju u posmatranom periodu - kaže Arsenijevićeva.

Dodaje da su se prijave najviše ticale težih povreda dužnosti i ugleda advokata. Pofesorka Nevena Petrušić, autorka istraživanja, ističe da je analiza pokazala da je zbog neažurnosti disciplinskog tužioca i suda dolazilo do zastarevanja mogućnosti da se sprovedu postupci protiv advokata. istraživanje Istraživanje; foto: T. T.

S druge strane, ono što smo primetili jeste da građani i građanke jako malo znaju o samoj disciplinskoj odgovornosti, jako malo imaju informacija i o toku postupka kada su već pokrenuli postupak. Postoji mnogo načina na koji možemo da povećamo nivo informisanosti, postoji sajt Komore, koji je sa vrlo oskudnim sadržajem o informacijama koje se tiču samih standarda ponašanja, šta mogu da očekuju od advokata i kada pojedina ponašanja predstavljaju kršenje advokatske etike - navodi profesorka.

Rezultati istraživanja su pokazali i da su rešenja o odbacivanju prijava građana protiv advokata veoma oskudna, pa Petrušićeva navodi da ona ne treba da se sastoje od fraza, već da postoji potpuna analiza.

Onlajn skup i realizaciju istraživanja omogućila je Fondacija za otvoreno društvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolega

    02:03 // 8. 3. 2022.

    Teoretičari zašto ne pogledate obrazloženja presuda Osnovnog i Višeg suda ? Osim što su oskudna već u 90% slučajeva apsurdna i protiv zakonita, naročito ako je tuženi javno preduzeće, napadate advokate koji štite građane SRAMOTA....

  • dragan

    11:31 // 2. 3. 2022.

    A kada je bilo odgovornosti ovde ..
    pa vi vidite sto vam deca odlaze

  • profesor

    21:05 // 1. 3. 2022.

    sramno. i u zdravstvu se tako lekari sramno međusobno štite, pa niko ili retko ko odgovara za nesavesno lečenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: