Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 17. 8. 2012.

| Društvo

Strah od prokletstva na Zavojskom jezeru

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Telegraf.rs
sveto-drvo.jpg
Sveto drvo preprečilo put koji je zarastao u korov foto: telegraf.rs

Staro drvo kruške koje je pre 5 godina palo i preprečilo put u naselju kod Zavojskog jezera nedaleko od Pirota meštani ne smeju da pomere jer se plaše prokletstva.

Za drvo kruške koje je preprečilo put meštanima veruje se da je sveto. Takva stabla se u ovom kraju izuzetno poštuju i niko ne sme da pomeri granu, a kamoli drvo plašeći se prokletstva.

- Oko ovog drveta su se decenijama o seoskim slavama vršili verski obredi. Okupljali se meštani, iznosili hranu, dolazili popovi. Međutim, otkako je pre pet godina drvo samo od sebe palo, niko ne sme da se usudi ni granu da mu pomeri, a kamoli da uzme motornu testeru, da ga saseče i ukloni sa puta koji je već zarastao u korov jer se godinama ne koristi – rekao je Bogosav Stefanović, jedan od meštana za Telegraf.rs.

Meštani, prema rečima Stefanovića, godinama muku muče kako bi došli do svojih njiva i kuća, jer je put koji su nekada koristili neupotrebljiv.

Oni su se obraćali i crkvenim zvaničnicima u Pirotu, kako bi došao sveštenik i pročitao molitvu kako bi drvo moglo da se iseče.

I pored toga, meštani nisu mogli da nađu dobrovoljca koji bi sasekao drvo, koje bi bilo podeljeno sirotinji za ogrev.

Verovanja u ovom kraju su takva da meštani strahuju da će svakoga ko na bilo koji način naudi svetom drvetu stići strašno prokletstvo koje će mu porodicu progoniti vekovima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Anonymous

    12:24 // 28. 10. 2012.

    * Sve vidis,sve znas,ti si Bog i Mesija *

    Bitna je ona osoba sto je napisala ovo sto ce te procitati,a ona osoba sto deluje kroz sve ovo napisano jeste najbitnija,a ta osoba je Bog. * Svoj dom je gledala kao maleni vodopad ili sliv u pustinji.Bog je bio izvor ljubavi,izlio je sebe u Hristu,trazeci ulaz,obicno bivajuci odbijen i osporavan,ali tu i tamo pronalazeci ulaz u srce otvoreno za Svetoga Duha.Zatim je ljubav preplavljivala i tekla kroz kanale posvecene sluzbe,srecnih domova,i dece koja su podizana da cene toleranciju i dobru volju medju svim ostalim bogatstvima.A onda dolazi reka,zivot i isceljenje klijaju;zelena trava prekriva grobove;cvece stvara baste u kraterima bombi i ziva voda izvire u pustinji.Rosa je bila u pravu;ljubav je bila jedini put za mir i nista drugo nije bilo vazno. * Izvuceno iz knjige Patricije Sent Dzon - * Nista drugo nije vazno *

  • vlada

    22:14 // 17. 8. 2012.

    Drvo je palo, znači mrtvo, šta više ima ko da mu naudi :) Mislio sam da SPC ne podržava ovakva praznoverja kad ono...

  • Ena Petrovic

    12:49 // 17. 8. 2012.

    Sigurna sam da bi se za koju paru prijavilo puno ljudi koji bi ga isekli. U ovoj zemlji mnogo toga se vise ne smatra vrednim ako ta vrednost nije materijalna i beda je mnostvu promenila smisao reci Svetinja. Nazalost. Licno, nadam se da ce napraviti zaobilazni put:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: