Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:34, 13. 6. 2010.

| Društvo

Štrajk u "MIN Fitip"

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Upravni odbor kompanije “Kopex grupa” iz Katovica u Poljskoj odlučio je da u firmi “Min Fitip” započne proces likvidacije preduzeća, pa će bez posla ostati 250 zaposlenih.

Radnici preduzeća su zbog toga u petak ujutru stupili u štrajk.

Oni traže od vlasnika da ukine likvidacionu proceduru, a pismom su od ministra za rad i socijalna pitanja, Rasima Ljajića zatražili da Agencija za privatizaciju prekontroliše poslovanje ove firme u poslednje dve godine jer kako su rekli, postoje sumnje da se nije domaćinski poslovalo.

Dragan Lovčević, član štrajkačkog odbora i Nebojša Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije kažu da ne prihvataju ovu odluku vlasnika iz Poljske koji je “Fitip” privatizovao sredinom 2007. godine.

“Kopex” je tada u istom paketu kupio još tri firme koje su do tada radile u sklopu Mašinske industrije Niš, “Min Opremu”, “Min mont” i “Sivi liv” gde ukupno radi 620 radnika.

- Likvidacija bi trebala zvanično da zaživi 12. jula za kada je zakazana skupština preduzeća. Ova firma postoji od 1913. godine i nije u redu da se tek tako ugasi. Postoje sumnje u neke manipulativne poslove jer u poslednje dve godine poslovi su stalno odbijani tako da postoji sumnja da je neko namerno želeo da nas otera u likvidaciju kako bi se bez muke oslobodio 250 radnika. Imamo povoda da to mislimo jer sve poslove koje su u poslednje dve godine donosili naši komercijalisti, rukovodstvo je odbijalo s obrazloženjem da su troškovi proizvodnje preskupi. Tako nismo imali posla u poslednje dve godine. U slučaju likvidacije mi ostajemo bez otpremnina, akcija, posla, bez ičega i odlazimo na listu Nacionalne službe za zapošljavanje. Gde će radnici kojima još par godina ostaje do penzije, da završe? To su sve sjajni majstori pa smo zato i za radikalne štrajkačke poteze ako nam se ta dva zahteva ne ispune - kažu ova dvojica štrajkača.

Radnik Radisav Miljković kaže da “Fitip” nikada nije stao sa radom, pa čak ni za vreme bombardovanja.

- Mi smo do pre dve godine dobijali dividende, a sada smo nerentabilni. Ne mogu baš da poverujem u to jer tvrdim da za nas ima posla-kaže Miljković.

Iz Upravnog odbora “Kopexa” u Nišu kažu da je ova firma obavila sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora, a da firma mora da se likvidira jer “u Srbiji nema dovoljno posla” za firme koje prave kranove, kranske dizalice i slične mašine. 

Upravni odbor “Kopexa” objašnjava da u Srbiji nema posla kao nekada.

- Posle izvršene analize poslovanja za prošlu godinu konstatovan je gubitak od 114 miliona dinara. Gubitak u ovoj godini je 45 miliona dinara, a da bi završili ovu godinu potrebno je još oko 1,4 miliona evra. To su razlozi zbog kojih je naložena likvidacija. U Srbiji nema dovoljno posla kao nekada. Mi smo nekada proizvodili za 14 šećerana, a sada ih ima četiri. Proizvodili smo mašine za rudarske kopove, ali i tu je posao stao. Nije tačno da će svi ostati bez posla jer ćemo zadržati visokokvalifikovane majstore -saopstava ovaj odbor.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: