Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 24. 12. 2018.

| Društvo

Štrajk u niškom Katastru - brinu da će im plate biti smanjene

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
katastar vrata
Vrata zatvorena do ispunjenja zahteva štrajkača;Foto: M. Z.

Zbog toga što od Nove godine mogu imati smanjenje plate i do 11.000 dinara, kako kažu iz Sindikata niškog Katastra, radnici ove ustanove stupili su u štrajk. Ne primaju građane, ali obrađuju stare zahteve i mole stranke, koje negoduju, za razumevanje.

Štrajk radnika Katastra proglašen je u celoj Srbiji, a kako navode, trajaće do ispunjenja zahteva. Kako objašnjava predsednica Samostalnog sindikata u niškom Katastru Mirjana Jovanović, odlaganje primene Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, za 75% zaposlenih dovešće do smanjenja plata i do 11.000 dinara.

Nadali smo se da će da krene primena tog zakona od 1. januara, onda bismo zadržali postojeći nivo zarada, što nam garantuje Zakon o platama. Međutim, sad kad je odložena primena Zakona o platama, nas više ništa ne štiti. Mi ćemo da se vratimo na neki iznos od 31.000 - kaže Jovanovićeva.

Dodaju i da ih nikakva povećanja plata u javnom sektoru nisu “pogodila” već 8 godina, a da su prosečne plate u Katastru sada oko 42.000, ali sa dodacima, kojih, kaže Jovanovićeva, neće biti od Nove godine. To bi pogodilo tri četvrtine radnika Katastra, a smanjenje plate ne bi pogodilo jedino zaposlene sa fakultetskim diplomama.

Jovanovićeva kaže da su gotovo sve katastarske službe na jugu Srbije stupile u štrajk, ali da je on polu-radni, jer ne primaju stranke, ali su na svojim mestima i obrađuju postojeće zahteve.


Sindikat: Štrajk bez političke pozadine

Sindikalisti i štrajkači naglašavaju da štrajk nema nikakvu političku pozadinu i nikakve veze sa aktuelnim građanskim protestima u Beogradu i apeluju na Vladu da što pre prihvati dogovor.

Stavovi građana koji su “poljubili” zatvorena vrata Katastra, podeljeni su o štrajku. Dok jedni žele da se pridruže štrajkačima, mnogi koji ne mogu da završe svoje administrativne poslove negoduju, raspravljaju se sa radnicima Katastra, uz dobacivanja da “mladi treba da se spasu odlaskom iz ove zemlje”.

Jovanovićeva poziva građane da imaju strpljenja za štrajk.

Apelujemo na građane da stvarno imaju razumevanja - kaže Jovanovićeva.

Sindikalisti traže i da se njihov status izjednači sa poreskim i carinskim službenicima, po zakonu o državnim službenicima.

Dok im se ne ispune zahtevi, vrata Katastra ostaće zatvorena za građane, a koliko će to trajati, nije poznato, jer, kako kažu radnici, rešenje problema ne zavisi od njih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • građanin

    11:18 // 21. 1. 2019.

    Mi Vas građani molimo da nas ne maltretirate više. Gospodo promenite RADNO MESTO i poslodavca ako vam uslovi ne odgovaraju. Idite u privatnike i sami dohodujte koliko vam trebe.

  • pravo

    14:59 // 3. 1. 2019.

    niste u pravu, radnici u katastru ginu od posla, a plata je mala, pogledajte plate u posti i u epsu, ovo je starmota.

    • građanin

      11:22 // 21. 1. 2019.

      Pa gospodo promenite radno mesto i poslodavca ako vam ne odgovara.

  • Dragoslav

    16:58 // 30. 12. 2018.

    Штрајкови државних служби угрожавају грађане у остваривању њихових права, тако и овај штрајк запослених у РГЗ. Месецима се чека решавање захтева за упис промене. ПРЕДМЕТИ СЕ РЕШАВАЈУ ПРЕКО РЕДА. Нарушена је једнакост грађана.
    Откуд толико кашњење у решавању предмета.
    Ја сам уредно платио таксу приликом подношења захтева за упис, и нико нема право да се коцка са мојим парама.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: