Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 27. 3. 2014.

| Društvo

Štrajk upozorenja radnika Fonda PIO

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
strajk-pio.jpg
Ukoliko se ne ispune zahtevi, generalni štrajk 8. aprila

Šalteri i kancelarije u niškoj filijali Fonda PIO bili su zatvoreni danas od 11 do 12 sati zbog štrajka upozorenja zaposlenih.

Jednosatni štrajk održan je u svim filijalama i ispostavama Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Srbiji, a povod je smanjenje plata zaposlenima za 30 odsto. Prema rečima Ivana Đorđevića iz sindikata zaposlenih u Fondu PIO u Nišu, oni zahtevaju izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

- Želimo da izmenimo Uredbu, kao što su to učinili Fond za zdravstveno osiguranje i Nacionalna služba za zapošljavanje. Naime, ukinuti su nam sopstveni prihodi, koji su činili 30 odsto plate, a ostao je samo deo od osnovnog koeficijenta. Želimo da i mi imamo 100 odsto isplate iz koeficijenta - kaže Đorđević.

Plate zaposlenima u Fondu PIO smanjene su 21. marta za 30 odsto, a na osnovu preporuke Državne revizorske institucije.

Đorđević kaže da će sa ovim smanjenjem zaposleni imati plate ispod proseka, pošto je pre toga radnicima sa 4. stepenom stručne spreme prosečna zarada bila 35 hiljada dinara.

- Ne tražimo nikakvo povećanje plate, niti dodatna sredstva iz budžeta, već da nam zarada ostane na nivou one u februaru - kaže Đorđević.

Ukoliko zahtev sindikata ne ispuni, oni najavljuju generalni štrajk za 8. april. Napominju da i ako dođe do toga, veruju da neće biti ugrožena isplata penzija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ref.

    12:33 // 28. 3. 2014.

    Ceo javni sektor treba reformisati. Najbolje je kroz platni razrez. Štrajkače treba menjati sa onima na birou, ili neka idu kod privatnika. JV bi mogle da objave iznose zarada po kvalifikacijama !

  • hedonist

    12:15 // 28. 3. 2014.

    opuste obrenoviceva,podzemni,forum,sluzbenice morale da strajkuju,u radno vreme>

  • Перица Мали

    10:04 // 28. 3. 2014.

    Нисам против права чиновника у јавним службама,али немогу штрајком и својим нерадом угрожавати права онх који их плаћају а имају много мање него они.Много их је,треба мање службе,ефикасније и плаћениј

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: