Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 1. 9. 2022.

| Društvo

Štrajkovi, protest i preko 7.000 novih prvaka obeležilo 1. septembar i novu školsku godinu na jugu

Autor:T. T, M. M, Lj. M. i Lj. F.Izvor:Južne vesti
škola čegar
Nova školska godina je počela; foto: V. O.

Prvi dan nove školske godine obeležio je još jedan štrajk prosvetara, više prvaka u Pirotu i Prokuplju, i nešto manje u Pčinjskom, Jablaničkom i Nišavskom okrugu u odnosu na prethodne godine. Dok su u školama u Nišu u znak štrajka časovi bili skraćeni, u Vranju su prosvetari izašli na protest ispred Odeljenja Ministarstva prosvete.

Školsko zvono označilo je početak nove školske godine koju je upisalo preko 7.000 prvaka sa juga Srbije, ali štrajk prosvetnih radnika koji su između ostalog tražili manji broj učenika po odeljenju i povećanje plata za 20 odsto.

U Nišu gde 43 škole štajkuju, časovi su skraćeni, a oko 2.200 prvaka započelo je svoje školovanje, od čega je 1.150 sa teritorije Opštine Medijana. škola Preko 7.000 novih đaka; foto: Dom zdravlja Niš Iz Školske uprave Niš kažu da je na teritoriji Nišavskog okruga gde je ukupno 2.950 novih školaraca krenulo u prvi razred, zabeležen pad u broju novoupisanih.

Gradska opština Medijana, petu godinu zaredom, obezbedila je uniforme za učenike prvog razreda, u 10 osnovnih škola sa njenog područja - saopštili su iz Opštine.

Prvi razred OŠ “Dobrila Stambolić” u Svrljigu ove godine upisalo je 67 prvaka, od čega devetoro u seoskim područjima.

Opština Svrljig svake godine daje roditeljima prvaka vaučere od po 5.000 dinara i školski pribor kako bi roditeljima olakšali i rasteretili ih na samom početku školske godine - kažu iz Opštine.

Na teritoriji Prokuplja, ove godine upisano je 442 učenika prvog razreda, što je za 48 više u odnosu na prošlu godinu kada je prvi razred upisalo 394 učenika.

Veći broj učenika je povećao i broj odeljenja, a ono što se može izdvojiti je OŠ "9.oktobar" koja je ove godine umesto dosadašnjih 4 upisala 6 odeljenja, što je prvi put nakon 26 godina.

U ukupno 5 osnovnih škola u Pirotu, od kojih je jedna Specijalna škola “Mladost”, prvi razred upisalo je 411 učenika, što je više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 409.

Školu u Dimitrovgradu upisano je 44 đaka, u Babušnici 54, dok je u Beloj Palanci 68 novih prvaka.

Kada je reč o Jablaničkom i Pčinjskom okrugu rukovodilac Školske uprave u Leskovcu Marina Ilić rekla je da je primetan blagi pad broja prvaka poslednjih nekoliko godina.

U Vranju gde je održan protest na desetine prosvetara koji traže bolje uslove rada i veće zarade, svoje školovanje započelo oko 700 đaka, dok je ih je u Pčinjskom okrugu ukupno 1.758.

U Leskovcu na čijoj teritoriji se nalaze 23 osnovne škole, po prvi put u đačkim klupama selo je 1.160 prvaka, dok je u Jablaničkom okrugu ukupno 1.716 novih školaraca.

Za sada nije bilo najava štrajka u Leskovcu, Pirotu i Prokuplju, a iz Niša i Vranja gde jeste, organizatori kažu da će sačekati reakcije nadležnih i konstituisanje nove Vlade kao i imenovanje novog ministra prosvete, nakon čega će odlučiti da li nastavljaju sa protestima i štrajkovima.

Tekst je naknadno dopunjen novim informacijama iz Školske uprave Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    15:50 // 2. 9. 2022.

    Kupujte na decu klopotari , zvona i praporce...učitelji i prosvetni radnici im ne trebU. Dovoljno je da nauče Az, Buki, Vjedi...a kad dodju do K,samo im kažite : "E , do K" i netrebe im poviše ! Ovoj zemlji trebU nepismeni, needukovani, somelijeri /kakO na av,av - dete/ , pa kako na njega , tako i na vaše detE ! I da ne zaboravim : Glašajte si za njega - i ima si imate vajdU! Ne ,kao Djoković...

  • Dragiša Popadić

    15:20 // 2. 9. 2022.

    Kad sam video u jednoj školi direktorku koja je poželela dobrodošlicu prvacima i sveštenika koji ih je blagoslovio, poželeo sam deci svu sreću, trebaće im i da ne budu loši ljudi kao direktorka i sveštenik!

  • Krle

    12:44 // 2. 9. 2022.

    Pa tako misle ovi što nikad nisu kročili na neki fakultet a od škole imaju mali odmor i najveći uspeh im je motanje kablova...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: