Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 24. 3. 2018.

| Društvo

Štrajkuje glađu i traži da se u Pirotu zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Autor:J. A.Izvor:N1, Južne vesti
štrajk glađu Pirot
Više od dve nedelje štrajkuje glađu ispred Gradske uprave u Pirotu; foto: N1

Više od dve nedelje predstavnik Organizacije za pomoć osobama sa invaliditetom Zdenko Borošek štrajkuje glađu ispred Gradske uprave u Pirotu, a time želi da ukaže na tešku finansijsku situaciju osoba sa invaliditetom u ovom gradu, koje su bez posla i žive od socijalne pomoći, jer niko neće da ih zaposli.

Borošek je kapetan prve klase, dva puta ranjen u borbi, te je u Vojsci proglašen trajno nesposobnim, a iako je štrajk glađu lični čin kojim želi da ukaže na težak položaj osoba sa invaliditetom, ima podršku članova svog Udruženja.

Kako je Borošek rekao za N1, traži od čelnika Pirota da naprave plan i počnu da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Da se reši problem zapošljavanja osoba sa invaliditetom na način koji je to uradila Opština Jagodina. Ako oni mogu 300 odjednom, valjda možemo i mi neki plan da napravimo i da pratimo taj plan realizacije - naveo je Borošek.

Da je osobama sa invaliditetom teško da se zaposle u Pirotu za N1 svedoči i Denis Stoilković koji je Mlekarsku školu završio pre 12 godina, a pohvalio se i sertifikatima za frizera, prerađivača mleka, poslastičara. Završio je i osnovnu informatičku obuku, a sada ide na kurs engleskog jezika, ali nema ni dan radnog iskustva, te poslodavcima poručuje da zaposle osobe sa invaliditetom.

Osim što smo onako drugačiji i jako posebni, mi i gledamo drugačije. Mi ćemo da ulažemo trud i rad i uporni smo i nećemo tako lako da odustanemo - kaže Stoilković.

U Pirotu je na evidenciji nezaposlenih osoba sa invaliditetom 400 ljudi, a Borošek veruje da štrajkom može da utiče na to da oni počnu da se zapošljavaju.

Ovde su ljudi zapali u apatiju, ne veruju da se išta može prometi. Ja da ne verujem da se nešto može promeniti ne bih ovde stajao. Čvrsto verujem da se nešto može promeniti i da jedan čovek može nešto promeniti - dodaje Borošak.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Ranđelović je rekao za N1 da gradsko rukovodstvo prepoznaje problem i da udruženjima osoba sa invaliditetom pomažu kroz projekte, ali da “domen zapošljavanja prevazilazi njihovu nadležnost”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ratko Knezevic

    02:14 // 26. 3. 2018.

    Poslodavci nece da zapošljavaju invalide i pored poreskih olakšica, e sada kako naterati poslodavce. Postavlja se pitanje i koje invalide zaposliti, predpostavljam one koji nisu radili, a šta sa onima koji su stekli penziju i invalidninu, mogu volu rep da iščupaju, a dodatno rade i zaradjuju. Možda time treba država da se pozabavi.

  • Alex

    09:36 // 25. 3. 2018.

    Bruka i sramota za čelnike Opštine a i za privrednike u Pirotu.

  • Miljan

    18:11 // 24. 3. 2018.

    Ista je situacija i u Nišu niko ne obraća pažnju na osobe sa invaliditetom nema nikakvog zapošljavanja ni NSZ ne vodi računa, kada odem da pitam za posao uvek bude odgovor trenutno nema ništa i da sam nađem poslodavca i da ga dovedem kod njih. I kad odem negde na razgovor za posao to je čisto formalno sa njihove strane jer niti nas obaveste o ishodu razgovora, niti hoće da nas uzmu na probni rad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: