Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:38, 14. 5. 2013.

| Društvo

“Strazbur čuva Srbiju od Srbije”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
aleksić
Srđan Aleksić u emisiji "15 minuta"

Advokat oko 8.500 niških ratnih rezervista ubeđen je da će Veliko veće Suda u Strazburu potvrditi prvostepenu presudu koja je bila u korist boraca rata 1999. godine.

Sud u Strazburu ispravlja grešku srpskih sudova, a svi građani Srbije, pa i svi borci rata 1999. moraju da imaju ista prava, ocenio je advokat Srđan Aleksić u emisiji “15 minuta”, neposredno pred poalzak u Strazbur.

- Nekada država može da načini grešku i zato je sud tu da zaštiti državu od same države, tj. od administarcije, od onih koji vode državu - kaže Aleksić.

Veliko veće Međunarodnog suda u Strazburu će 15.maja, po žalbi države Srbije, raspravljati prvostepenu presudu po kojoj je, objašnjava Aleksić, Vlada Republike Srbije obavezna da u roku od 6 meseci od dana pravosnažnosti presude isplati ratne dnevnice svim učesnicima rata 1999. godine, zaključi sporazum, a da Slavoljub Carić, koji zastupa Srbiju u Strazburu, o tome obavesti Savet i ministre Evrope.

aleksić Srđan AleksićAdvokat Aleksić kaže da “ono što je bilo nepravilno i nezakonito” u našem pravosuđu, jeste to što prvostepeni sud nije hteo ni da se upusti u raspravljanje, već je jednostavno na prvom ročištu došao do stanovišta da se radi o starom potraživanju i da je u pitanju šteta i da je rok zastarelosti tri godine.

- Dostavio sam presude i drugih sudova u Beogradu, jer smatram da je i Niš u Srbiji, nije u nekoj drugoj državi i da u Srbiji zakon mora da bude jednak za sve. Sud u Strazburu je 28. novembra 2012. usvojio prvostepenu presudu i rekao da je došlo do diskriminacije – kaže Aleksić.

On objašnjava da je dokazano i da je Vlada Republike Srbije, januara 2008. godine zaključila sporazum sa borcima Topličkog okruga o isplati ratnih dnevnica, a pod plaštom socijalne pomoći.

-  Sve to govori da je država diskriminisala ostale građane, tj. isplatila borcima u Topličkom okrugu, a borci Nišavskog okruga su ostali uskraćeni - kaže Aleksić.

Opširnije o ovome, ali i o predlozima rešenja koje borci nude državi, jer u slučaju da u Strazburu bude potvrđena prvostepena presuda, pravo na isplatu ratnih dnevnica imaće više od 100.000 rezervista u celoj Srbiji, pogledajte u emisiji “15 minuta”.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • robert

    08:14 // 8. 2. 2015.

    DOBAR DAN SVIMA
    Kad smo otisli u ratnu zoni,kao mladi ljudi,,i ostali smo kuci porodicu,,ne dobrovoljno,saki dan smo rizikovali zivot..i nismo nista dobili,,a ostali su pobegli u inonstrastvo,,

  • Mitar

    14:26 // 4. 6. 2014.

    Ta situacija oko dnevnica za odbranu svoje zemlje, mi nije prihvatljiva. Naravno, to je trebalo "rasčistiti" na početku a ne praviti razliku. Ovako i po Strazb. nismo se branili nego "išli na sl.put".

  • Rezervista iz Pirota

    13:21 // 23. 5. 2013.

    Ja znam da je gospodin Seselj bio odgovorni za isplatu dnevnica i da je on odlucio da nam se sve ne isplati do kraja, racunajuci na oholost i silu bahatog mu kolege , tadasnjeg gospodara zivota i smrti Milosevica! Epa drago mi je sto Seselj trune tamo gde je, a Srbija da plati!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: