Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 26. 1. 2023.

| Društvo

Strmina na međi neobezbeđena, para za potporni zid nema - Nišlija i škola “Kole Rašić” u komšijskim problemima

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
kole rašić 9
Nema novca za potporni zid; foto: JV / Tamara Radovanović

Dvorište Nišlije Nikole Stojanovića od škole “Kole Rašić” razdvajaju samo ostaci stare žičane ograde i neobezbeđena nizbrdica, pa se žali da đaci često silaze na njegov plac. Brine da se tako ne povrede, a muke mu zadaje i šiblje, kao i smeće koje iz školskog završava u njegovom dvorištu. Sekretar škole kaže da tu treba da se izgradi potporni zid, ali da za njega nema para, kao i da su sporni pravno-imovinski odnosi.

kole rašić 6 Vetar nanosi smeće u komšijino dvorište; foto: JV / Tamara RadovanovićKese, flaše, limenke, čaše od jogurta, ali i pakovanja od sprejeva za crtanje grafita - nalaze se na strmom zemljištu ispod škole i često završavaju u Stojanovićevom dvorištu.

Tu se skuplja smeće i čim dune vetar nanese ga kod mene. Ne mogu da kažem da čistačice to bacaju kod mene. Ne mogu da kažem ni da su uvek deca, često nađem velike kese sa otpadom od doručka do večere. Ipak, deca često samo ostave za sobom razne kesice i ostalo, ne razumem zašto ne bace u kantu - žali se Stojanović.

kole rašić 7 Stojanović brine da se deca ne povrede; foto: JV / Tamara RadovanovićKaže da bar jednom nedeljno izbaci ogromnu kesu punu smeća, ali mu veće probleme stvara šiblje koje je, kako navodi, kada je kupio plac pre dve godine prekrivalo polovinu krova.

OŠ “Kole Rašić” ne želi da ukloni zelenilo koje preliva preko moje ograde i urasta u novo. Lično sam ga sekao, ali školska uprava nije želela da se pobrine da se raskrčeno zelenilo izbaci, što su obećali da će uraditi ako ja to nastavim da održavam. Hteo sam čak da platim Mediani da odnese to, ali iskoštalo bi me 20.000-25.000 dinara. Stalno kosim, 4-5 puta godišnje - objašnjava Nišlija.

kole rašić 8 Problem i šiblje; foto: JV / Tamara RadovanovićOgrada ili potporni zid sprečili bi da makar učenici silaze u Stojanovićevo dvorište i tako rizikuju da se povrede.

Deca se igraju ponekad loptom tu. Lopta upadne u moje dvorište i onda se oni spuštaju dole da je uzmu. Opomenem ih da ne rade to jer tu ima žice, stakla, svačega, nebezbedno je - priča Stojanović.

kole rašić 3 Problemi u Vase Čarapića; foto: JV / Tamara RadovanovićTvrdi da godinu dana pokušava da nađe rešenje sa direktorom i sekretarom škole, ali da nema utisak da oni to žele.

Da je u obostranom, komšijskom interesu da tu bude čisto i bezbedno saglasan je i sekretar Osnovne škole “Kole Rašić” Zlatko Mladenović, ali kaže da postoje pravno-imovinski i finansijski problemi.

Tu treba da se napravi potporni zid, škola ima tu obavezu, urađen je projekat i više puta smo aplicirali za to, ali potrebno je dosta novca, pa se to odlaže iz godine u godinu - pojašnjava sekretar.

šiblje Ranije bilo još više rastinja; foto: Nikola StojanovićKaže da nije bilo slučajeva da se deca tu povrede i da sa druge strane školskog dvorišta ograda postoji, ali da je na međi sa Stojanovićem nije moguće napraviti zbog nerešenog vlasništva.

Kada je reč o smeću, škola ima sličan problem kao i Stojanović - ono tu završi iz gornjih delova ulice, jer je ceo deo grada brdovit.

To smeće bacaju i ljudi odozgo. Ono najpre završi kod nas, pa kod njega. Nije do nas, sve što možemo, radimo i trudimo se. Neke stvari ne mogu da se reše - zaključuje Mladenović.

kole rašić 1 Iz škole kažu da su problem i pravno-imovinski odnosi; foto: JV / Tamara RadovanovićDodaje da škola nema alat kojim bi sanirala gusto rastinje, dok se odvoz koji obavlja JKP Mediana plaća, a oni nemaju novca za to. Ipak, poručuje da se radnici trude i održavaju koliko mogu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nina

    09:51 // 27. 1. 2023.

    Ništa me ne iznenađuje.U ulici Vaše Carapica -||prilaz,na pet minuta od centra grada pola ulice nema kanalizaciju a o asfaltu da i ne pričamo.Sa prvom kišom svo blato i djubre se spusti do pijace,zatvori sahte i sva voda odlazi ljudima u podrume.Koliko puta se tražilo da reše pomenuti problem,uvek je odgovor bio nema opština novca.Za kojekakve gluposti ima!

  • Žika komšija

    09:18 // 27. 1. 2023.

    Važno da je direktor nasipao šljunak na travnatu površinu odmah od ulazne kapije do zgrade škole, i formirao parking.Šta ga briga za potpirni zid!

  • Mika

    18:30 // 26. 1. 2023.

    Na svim tim uzvisenjima/brdima na toj strani grada postoje isti problemi. Grad ni ne obraca paznju na sanaciju strmina gde su mnoge kuce nestabilne i pucaju zidovi, jer zemljiste polako klizi.... pogotovu iznad starog groblja. Kad se bude desio neki odron i klizenje zemljista sa rusenjem kuca- bice prekasno za bilo koga iz zgrada da reaguje... a, u ovom slucaju je skola duzna da zagradi tu stranu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: