Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 22. 1. 2013.

| Društvo

Stručne obuke za nezaposlene

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zanatlija.jpg
ilustracija; foto: balkaninsight.com

U Nišu će za 200 socijalno ugroženih građana biti organizovane besplatne obuke iz 20 različitih zanata.

Kako je najavljeno, prijavljivanje će trajati narednih 15 dana, a sa teritorije svake opštine moći će da učestvuje po 40 kandidata. Oni će moći da odaberu obuku za muškog ili ženskog frizera, krojača, stakloresca, obuku za zlatovez, hemijsko čišćenje i bojenje tkanina i druge.

- Građani koji su bez posla za ovaj program mogu da se prijave u svojim opštinama, tamo će ih uputiti na odbornike koji su zaduženi za ovu oblast. Opštinama je ostavljeno da same odrede kriterijume na osnovu kojih će izabrati 40 kandidata za obuku - objašnjava Branislav Ranđelović, gradski većnik resorno zadužen za socijalna pitanja.

 

Obuku će organizovati Opšte udruženje samostalnih privrednika i zanatlija i Grad Niš.

- Organizovanjem ovih obuka želeli smo da smanjimo nezaposlenost i siromaštvo u gradu. Ovakvom radnom terapijom želimo da pomognemo socijalno uroženim sugrađanima, samohranim majkama, osobama koje su interno raseljene ili izbegle - kaže Blagoje Stanisavljević, predsednik Udruženja.

 

Nakon obuke, kaže Stanisavljević, polaznici će dobiti majstorska pisma pomoću kojih će im biti olakšano traženje posla, otvore zanatsku radnju ili konkurišu za kredite za pokretanje posla.

- Treba imati u vidu da majstori umeju da prepoznaju dobre zanatlije i da ih, ako se pokažu, neće tek tako pustiti - kaže on.

 

Kako je najavljeno, u zavisnosti od vrste zanata, obuka će trajati od 3 do 6 meseci.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zdravkovic Bratislav

    21:00 // 22. 1. 2013.

    sve to je dobro i korisno ali odakle ce nko ko nema za jednu kartu do nisa da putuje 3 ili 6 meseci da bi dobio majstorsko pismo

  • Marko

    19:50 // 22. 1. 2013.

    Ja bih npr. kao student zeleo da pohadjam ovakve kurseve, da li je omoguceno nama da ih pohadjamo? Nije problem ni da se placaju ovakvi kursevi, ali ih treba organizovati, a ta zanatska pisma priznati, da imaju neku tezinu na trzistu...

  • Dragan Ognjanović

    13:01 // 22. 1. 2013.

    Poštovani,
    Da li je izvođač obuka posao dobio na javnom konkursu? Kakva je "vrednost" tih diploma, pošto je izvođač van obrazovnog sistema? Nije suština u besplatnim obukama, već u obukama čiji je efekat zapošljavanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: