Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 2. 10. 2020.

| Društvo

Stručni savet smatra da KC Niš nije spreman za drugi talas korone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
novi klinicki centar
Stručni savet smatra da KC Niš nije spreman i da je organizacija loša; foto: Vanja Keser

Klinički centar Niš nije spreman za mogući drugi talas korone - zaključak je Stručnog saveta ove ustanove. Od generalnog direktora zato traže hitnu rekonstrukciju cele Infektivne klinike i Knez Sela. Takođe napominju da loša organizacija u novoj zgradi utiče na neadekvatno pružanje usluga pacijentima i otežan rad hirurgija i predlažu rešenja.

Kakvo je stanje u Kliničkom centru Niš pred mogući drugi talas epidemije ocenjivao je Stručni savet ove zdravstvene ustanove na sednici pre nedelju dana, a dokument koji su Južne vesti dobile od izvora iz ove ustanove potpisalo je 5 od 9 članova. Strucni savet KC Nis dokument Stručni savet predlaže i rešenja; foto: JV

U njemu piše da drugi talas epidemije KC Niš nespremno dočekuje, te su lekari zato napismeno dali predlog rešenja još aktuelnom generalnom direktoru Zoranu Radovanoviću.

Da se hitno izvrši rekonstrukcija Klinike za infektivne bolesti u smislu sprovođenja svih gasova kroz celu kliniku, a ne samo parcijalno, kako bi se pacijentima omogućila adekvatna terapija i nega.

Hitno izvršiti rekonstrukciju objekta u Knez selu, koji bi mogao da zbrine 300-400 pacijenata, a koji zbog izolovanosti na 10 km od grada predstavlja idealni objekat u kome bi se lečili oboleli pacijenti od Covid 19 infekcije.

Strucni savet KC Nis dokument potpisi Stručni savet predlaže i rešenja; foto: JV Osim problema sa koronom i mogućim novim talasom, članovi Stručnog saveta razmatrali su i aktuelnu organizaciju.

Ocenjuju da je ona neadekvatna i loša, pre svega u novoj zgradi KC Niš, te da je zato nemoguće sprovesti adekvatne zdravstvene usluge pacijentima, a napominju i da je krajnje otežan rad svih hirurških grana.

Stručni savet predlaže reorganizaciju rada i promenu unutrašnje sistematizacije u KC Niš koja bi podrazumevala ukidanje Klinike za anesteziju i njenu reorganizaciju u sklopu hirurških klinika. Treba razmotriti da li bi nivo organizacije bio na nivou centra ili odeljenja - ističu u Savetu.

Neophodna je i kompletna reorganizacija rada Urgentnog centra, smatraju lekari, a takođe kažu da je to važno zbog poboljšanja rada i pružanja efikasnije usluge pacijentima.


Traže i smenu šefova Kriznog štaba KC Niš

Stručni savet takođe smatra da Krizni štab KC Niš treba da vodi lekar specijalista infektolog, a da njegov zamenik treba da bude pulmolog.

Njihov predlog zapravo znači smenu aktuelnih šefova, anesteziologa i hirurga, a objašnjavaju i zašto.

Stručni savet smatra da je sadašnji koncept u kome je šef Kriznog štaba anesteziolog, a zamenik digestivni hirurg, neadekvatan i neodgovarajući, jer je kovid 19 infekcija prevashodno infektivno oboljenje koje ostavlja najteže posledice na plućima i nije anesteziološko ili hirurško pitanje - pojašnjavaju.

Sami potpisnici koje smo kontaktirali jedino su potvrdili autentičnost dokumenta koji su potpisali, ali sadržaj nisu hteli javno da komentarišu. Neki od njih kažu da je takav dogovor sa direktorom, koji je, nakon što je dobio ovo mišljenje svog stručnog tima, hitno prekinuo bolovanje i sastao se sa njima, pojedinačno.

Detalja sa tih sastanaka nema, iz Kliničkog centra samo nezvanična informacija da je ovaj dokument došao i do Ministarstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana

    20:58 // 4. 10. 2020.

    Imate vojnu bolnicu, imate bolnicu u knez selu(jel ona nedodirljiva?)

  • Dr Razum

    09:52 // 3. 10. 2020.

    Takodje je totalno nestručno i nelogično da KC Niš kao jedan od najvećih u Srbiji nema svoju veliku, opremljenu mikrobiološku laboratoriju. Trebalo bi je oformiti, zaposliti mikrobiologe i laborante i da rade sve potrebne analize za KC Niš i po potrebi PCR testiranje. Za sad imaju samo jednu malu laboratorijicu pri plućnoj klinici koja radi pretežno samo tuberkulozu.

    • Mika

      19:28 // 4. 10. 2020.

      A-ha..... a, cemu sluzi Higijenski zavod?? Gde saljete, onda, uzorke iz KC na mikrobiloske analize??? (pored sto odmah usmeravate pacijenta u vase privatne klinike i laboratorije pod izgovorom da se "ne radi ovde" ili nema "reagenasa" ili je "pokvaren aparat")
      Nego, bitno da se lupne i trazi da se zaposle dodatni lezilebovici po partijskoj liniji, po bilo kom osnovu.

  • Majka

    08:49 // 3. 10. 2020.

    BRAVO ZA SRBIJU kad ima ovako pismene gradjane.ko ste Vi? Jeste li Vi obukli skafander.borili se za neciji zivot pa sad mirne duse komentarisete tudji rad i posvecenost svom poslu. Dajte da cujemo Vase povige.vidimo Vase slike.samo mali ljudi mogu pisati ovakve komentare a Vi ste nebitni.BRAVO ZA KC NIS

    • anesteziolog

      15:09 // 3. 10. 2020.

      Bravo majko plagijat AV.Ako nije narucen komentar,onda je jako zalostan,bez promisli i imalo mozga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: