Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 26. 3. 2021.

| Društvo

Stručnjaci: Vakcinacija ne odlaže planiranje porodice, mogu da se vakcinišu i trudnice i dojilje

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
vantelesna-foto-vk
Postupci vantelesne oplodnje sada nisu prekinuti; foto: Vanja Keser

Parovi koji planiraju potomstvo, bilo prirodnim ili putem vantelesnog oplođenja, trebalo bi da se vakcinišu protiv kovida, a vakcinu mogu da prime i trudnice i dojilje. To su zvanični stavovi Međunarodnog udruženja ginekologa i akušera, poručuju rukovodilac Klinike za ginekologiju i akušertvo u Nišu docent dr Dejan Mitić i načelnica Odeljenja za humanu reprodukciju prof. dr Jasmina Popović.

Vakcinacija protiv korona virusa ne odlaže planiranje porodice, nakon revakcine dovoljno je sačekati sedam dana, a idelno je bar jedan mesec kako bi se stvorila antitela, kaže Mitić. VAK_7197 Posle vakcine sačekati bar mesec dana pre nego da se krene sa začećem; foto: Vanja Keser

Američka studija, koja je obuhvatila oko 20. 000 trudnica, pokazala je da vakcinacija nije imala negativne efekte ni na žene ni na plod - ističe dr Mitić.

VAK_7212 Korona nije uticala na uspešnost postupka vantelesnog oplođenja, pokazuju neke studije; foto: Vanja KeserUspeh vantelesnog oplođenja u Nišu veći je od 30 odsto, a na klinici kažu da epidemija nije poremetila ovu statistiku, zahvaljujući kojoj niški tim za lečenje steriliteta stoji rame uz rame sa najboljim lekarima u Evropi. Kažu da se ciklusi oplođenja odvijaju uz poštovanje svih mera i preporuka Evropskog društva za humanu reprodukciju.

Tokom ciklusa parovi su u obavezi da se dva puta testiraju na koronu. Prvi test radi se pre početka primene terapije, a drugi pre punkcije, odnosno vađenja jajnih ćelija. Tokom epidemije, desilo se da su dve žene imale pozitivan test, i kod njih je postupak morao da bude stopiran. Zato preporučujemo vakcinaciju za oba partnera - kaže prof. dr Jasmina Popović.

VAK_7185 Ne gubite vreme, poručuje doktorka Popović; foto: Vanja KeserDok kod žena za sada nisu uočene promene koje se odnose na reprodukciju, neki muškarci koji su preležali kovid sa težom kliničkom slikom imali su promene u kvalitetu semene tečnosti, kažu lekari.

Oni koji su bili hospitalizovani, na terapiji kiseonikom, nakon preležane bolesti imali su znatno lošiju spermatogenezu. Prednost muškaraca je što se semena tečnost obnavlja za tri meseca, za razliku od žena kod kojih se broj jajnih ćelija sa godinama smanjuje - objašnjava dr Popović.

Čekanje ne ide na ruku onima koji imaju problem sa začećem, zato ne gubite vreme, poručuju lekari. VAK_7228 foto: Vanja Keser

Iako definicija steriliteta podrazumeva nemogućnost zatrudnjivanja nakon godinu dana kontinuiranih odnosa, žene koje imaju više od 35 godina trebalo bi ranije da potraže pomoć. Moj apel, kao lekara koji se godinama bori protiv steriliteta, jeste da stariji parovi ne čekaju toliko. Moraćemo da naučimo da živimo sa virusom, vreme prolazi i ne bismo smeli da odlažemo lečenje. Uz vakcinaciju i sve mere opreza nema razloga za čekanje - savetuje prof. dr Jasmina Popović.

Parovi o trošku države imaju pravo na neograničen broj postupaka, ali žena ne sme biti starija od 43 godine.


Rezultati odlični, uprkos staroj opremi

VAK_7221 foto: Vanja KeserNa klinici mogu da se pohvale rezultatima, ali ne i opremom i kažu da godinama nije menjana.

Zahvaljujući donaciji dobili smo samo jedan novi ultrazvučni aparat. Već od naredne godine, nećemo više moći da servisiramo invertni mikroskop, koji se koristi kada muškarci imaju izuzetno loš spermogram. To znači da ako se pokvari, ostajemo bez sredstva za rad - kaže Mitić.

Klinici su potrebni i inkubatori za embrione, a kako doktor Mitić objašnjava, veći broj inkubatora omogućiće im još bolje rezultate.

Tokom februara, lekari Klinike za humanu reprodukciju imali su natprosečne rezultate, zatrudnelo je čak 55 odsto žena. U proseku, nakon embriotransfera, odnosno vraćanja oplođene jajne ćelije, skoro svaka treća žena dobije dete. Godine 2017. i 2018. uspešnost na Klinici bila je čak 37 odsto. Za skoro 14 godina, koliko se u Nišu radi vantelesno oplođenje, rođeno je 888 beba, a do kraja godine očekuju još 50.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjana

    10:45 // 27. 3. 2021.

    moze kad snose odgovornost za svoje vakcine a ne da mi snosimo a Niko ziv nezna sastav

    • Mile

      13:14 // 28. 3. 2021.

      Verovatno znaš sastav koka kole !!!

  • D

    06:15 // 27. 3. 2021.

    Neka hvala

  • BATA

    23:04 // 26. 3. 2021.

    Ja bi ovom dao da potpise kada neko od porodilja primi vakcinu,doktorska garancija.Pacijent potpisuje ali doktor i kompanija nemaju odgovornost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: