Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 24. 7. 2020.

| Društvo

Stručnjaci do kraja godine nastavljaju istraživanja na paleontološkom lokalitetu Prebreza

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
prebreza
Nalazište u Prebrezi jedino paleontološko nalazište u Evropi; Foto: Lj. M.

U koliko se situacija sa pandemijom virusa korona stabilizuje, do kraja godine stručnjaci Prirodnjačkog muzeja u Beogradu nastaviće istraživanja na paleontološkom nalazištu Prebreza kod Blaca. Na ovom još uvek nedovoljno istraženom lokalitetu, pronađeni su fosilni ostaci koji ukazuju da su pre više od deset miliona godina tu živeli mamuti, antilope, žirafe.

Pronađeni i dobro očuvani ostaci različitih životinja i praistorijskih biljaka koji odavno ne žive na evropskom kontinetu čine da ovaj lokalitet važi za jedan od najstarijih nalazišta fosila u Evropi i svetu. fosili Fosilni ostaci životinja; Foto: Lj. M.

Na tom području su otkriveni ostaci 12 vrsta krupnih sisara, a među njima je nekoliko vrsta prvi put nađeno u Evropi, dok ostaci poput miocenske hijene i gazele, bar do otkrića u Prebrezi, nisu bile poznate nauci - rekla je rukovodilac Spomenika prirode Prebrza Ana Cerović.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja fosilnih ostataka na području ovog spomenika prirode određeni su tokovi migracije sisara u doba miocena iz Evrope, Azije i Afrike preko Balkanskog poluostrva. fosili12 Skamenjeni fosilni ostaci izumrlih životinja; Foto: Lj. M.

Radimo na popularizaciji ovog zaštićenog područja druge kategorije i prvog stepena zaštite. Usled vremenskih nepogoda koje su pogodile ovo područje, deo pristupnog puta je oštećen, kao i mostić za prelaz preko potoka. u Toku je sanacija tog terena, kako bi ljudi mogli da dolaze - istakla Cerovićeva.

Prvi ostaci pronađeni su još 1996. godine i do sada je otkriveno preko 100 fosilnih delova različitih životinja, papkara, kopitara, mesoždera, biljojeda, tu su nekada živele i antilope, gazele i preci današnjih srna i koza. fosili13 Kopije fosilnih ostataka izloženi u staklenoj kupoli na samom nalazištu; Foto: Lj. M.

Nalazište Prebreza se prostire na površini od oko jednog hektara, a posebnu pažnju su privukli pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i ostatak skamenjene ptice koja leži, što, kako tvrde stručnjaci, ukazuje na činjenicu da se na tom području desila neka iznenadna i neočekivana elementarna nepogoda ili prirodna katastrofa.

Inače, Prebreza je jedino paleontološko nalazište u Srbiji, zbog čega je pod zaštitom države, a brojni fosilni ostaci na ovom lokalitetu čuvaju se i u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, dok su replike ostataka izložene u 18 staklenih kupola koje su postavljene na samom nalazištu.

Paleontološko nalazište Prebreza nalazi se na lokalitetu Glavni potok u opštioni Blace, a upravljanje i briga nad njim je poverena prokupačkom JKP Hammeum.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Fosil

    13:34 // 24. 7. 2020.

    Manite se vise " strucnjaka" . Arheologija ima svoje kvalifikovane nazive za istrazivace proslosti.
    Oni se zovu Arheolozi i kao takvi rade na istrazivanjima najcesce iskopavajuci artefakte i fosile.
    Strucnjaci, mogu biti i inzinjeri, elektricari, zidari, armiraci, grobari...
    Drugo , taj lokalitet kod Blaca i Prokuplja je nedovoljno istrazen zato sto nase politicare boki uvo za nasu istoriju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: