Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 29. 12. 2020.

| Društvo

Stručnjaci osmislili plan za prilagođavanje Niša klimatskim promenama i predali ga gradskoj vlasti

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Klimatske promene ilustracija
Hoće li klimatske promene zateći Niš nespremnim; ilustracija; foto: Flickr/Maher Najm

Uspostavljanje stručnog tima, plan obezbeđivanja političke podrške i neophodnih resursa, analiza promene klime i uslova - samo su neke od aktivnosti koje predlaže Mapa puta za prilagođavanje klimatskim promenama koju su sastavili predstavnici civilnog sektora i predali je predstavnicima Grada Niša.

Kako bi i Niš što pre dobio strateški dokument koji bi odredio kako će se grad i građani nositi sa izmenjenom klimom, organizacije civilnog društva sastavile su takozvanu Mapu puta, navode iz Media i reform centra Niš.

Jedan od učesnika u stvaranju Mape, profesor Slobodan Milutinović navodi da se sa merama koje predlažu treba početi što pre kako bi se izbegli veći troškovi.

Treba imati u vidu da što se kasnije počne - više će da košta. Danas postoje fondovi koji mogu da pomognu u merama adaptacije. Ceo svet se udružio da smanji efekte klimatskih promena i da poveća kapacitete adaptacije - kaže Milutinović.

U timu onih koji su radili na Mapi puta su ljudi iz akademske, stručne i civilne zajednice, napominje Nebojša Rančić iz Media i reform centra Niš, ali i predstavnici Grada, javne uprave, privredne komore, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Sekretarijata poljoprivrede, Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

Dodaje da je Plan predat gradskoj većnici zaduženoj za zaštitu životne sredine Sonji Milojković, sa kojom se detaljnije razgovaralo o idejama za očuvanje očuvanje životne sredine, ali i o samoj Mapi.

Zakon ne obavezuje na donošenje ovako jednog dokumenta, ali on je važan jer može pomoći u planiraju, kaže Olivera Milošević iz organizacije „Zeleni ključ“, koju ohrabruje to što su kroz budžet već planirana sredstva koja mogu da pomognu u izradi planskih dokumenata.

Od strane civilnog društva ima zaista dobrih predloga i rešenja, ne samo ukazivanje na probleme već i ukazivanje na moguća rešenja. Ako ovako nastavimo sa aktivnostima, ja se nadam da hoćemo, mislim da nas ipak čekaju neka bolja vremena - smatra Miloševićeva.

Ukazuje da su takvi planovi i strategije izuzetno važni, jer je to dobar način da se donosioci odluka i nosioci vlasti spreme za izazove, vezane za zaštitu životne sredine, koje pred Srbiju stavlja Evropska Unija.

Projekat izrade Mape puta, saopštavaju iz MIRC, podržao je i resorni sekretarijat, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    22:02 // 29. 12. 2020.

    To vlast mog interesuje

  • Gari

    21:20 // 29. 12. 2020.

    "Mrtvo slovo na papiru"!!!!! Kakav plan????
    Za pocetak ZABRANITI GREJANJE NA DRVA, UGALJ I NAFTU!!!!! OBEZBEDITI JEFTINO PARNO GREJANJE, SVIMA!!!!!!
    SPROVESTI GA KROZ CEO GRAD I KORISTITI GAS ZA KOTLOVE!!!!! ZA POCETAK...

  • NP

    19:43 // 29. 12. 2020.

    Kako mislite da pregovarate sa ljudima koji su smanjili budžet za ekologiju a ovamo se lože kako će da smanje zagađenje vazduha u gradu....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: