Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 2. 8. 2013.

| Društvo

Struja skuplja za privrednike sa juga

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
strujomer.jpg

Struja za privrednike sa juga Srbije od 1. janura 2014. godine verovatno će biti skuplja nego za one iz Beograda, nezvanično saznaje "Danas". To ne važi za domaćinstva, kako je ovih dana objavljivano u nekim medijima.

Pozivajući se na dobro obavešten izvor, dnevni list "Danas" piše da će u cenu električne energije za privrednike od početka sledeće godine biti uračunavana i mrežarina, odnosno održavanje distributivne mreže, koja nije ista za svih 5 elektrodistributivnih preduzeća u Srbiji.

- Troškovi održavanja mreže nisu isti recimo za elektrodistribuciju koja je operator sistema na području gde dominira ravnica i one koja radi na teritoriji gde dominiraju brdska i planinska područja. Troškovi ovih drugih su veći i Agencija za energetiku Srbije u tom slučaju odobrava različite cene mrežarine u odnosu na realne troškove. Na taj način dolazimo do zaključka da bi jug Srbije, naravno kad je reč o privredi, a nikako o domaćinstvima, plaćao veće račune za električnu energiju - objašnjava sagovornik "Danasa".

Prema njegovim grubim računicama, cena struje za privredu na jugu Srbije bila bi za oko 50 odsto skuplja od one u Beogradu!


Podsetimo, mediji su ovih dana preneli saopštenje Društva za zaštitu potrošača "Forum" u kom je, na osnovu cena električne energije objavljenih u Službenom glasniku br. 63, protumačeno da će građani plaćati različite cene struje, odnosno da će ona biti najskuplja na jugu, a najjeftinija u Beogradu.

Međutim, u "Jugoistoku", jednom od 5 elektordistributivnih preduzeća, su objasnili da je cena struja za sve građane Srbije jednaka i da će tako i ostati, odnosno da se ona razlikuje prema tarifama, a ne regionu.

- Cena je jedinstvena u celoj Srbiji za određenu kategoriju kupaca. Različiti su troškovi pristupa distributivnoj mreži. To je samo deo iznosa koji plaćaju kupci, a pošto je  njegov drugi deo  promenljiv, oni svi plaćaju jednaku cenu - objašnjava Miroljub Jovanović iz "Jugoistoka".

Kako prenosi Danas, ovim povodom oglasila se i Elektroprivreda Srbije.

- Cenovnici koje pominje "Forum" odnose se na pristup distributivnoj mreži za kupce koji od 1. januara sledeće godine gube pravo na javno snabdevanje i počinju da kupuju električnu energiju na slobodnom tržištu. Reč je o određenom broju kupaca iz kategorije privrednih subjekata i preduzetnika - saopšteno je iz EPS. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • taxista

    09:09 // 7. 8. 2013.

    Mnogo izmišljaju i lažu. Obećali reprogram od 15 avgusta, a poslali ekipe da seku struju dužnicima ili da dug plate pre tog roka!!!!Sramotno ponašanje i obmanjivanje javnosti i korisnika..!

  • Milivoj

    18:48 // 2. 8. 2013.

    Da uprostimo, sve je to cena nestrucnog kadra u Jugistoku na celu sa njihovim direktorom koji je tu po politickoj liniji

  • komentator

    18:12 // 2. 8. 2013.

    Kazite mi ozbilno da li se mi ovde zezamo, pa gde nadjose Nišku obogaljenu privredu jos da oporezuju!!! Kao da ne znaju koje ce posledice biti ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: