Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 16. 10. 2018.

| Društvo

Struktura virusa gripa promenljiva, vakcina štiti od komplikacija

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
vakcina
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, foto: Zavod za javno zdravlje Leskovac

Iako nijedna vakcina u potpunosti ne može zaštititi organizam od neke bolesti, kaže epidemiolog Zorana Kulić, vakcina je bitna jer se tako štiti kolektivni imunitet, a i u slučaju razvijanja bolesti, simptomi su znatno blaži. Na jugu je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a vakcine su stigle u domove zdravlja u Nišu, Vranju, Prokuplju, kao i u čitavom Jablaničkom okrugu.

Veoma je važno primiti vakcinu jer se, objašnjava Kulićeva, antigenska struktura gripa, za razliku od nekih drugih zaraznih bolesti, stalno menja, zbog čega se i svake godine rade nove vakcine.

Prati se kretanje i promena virusa gripa, na osnovu čega se svake godine preporučuju odgovarajuće doze i odgovarajući sastav. Ove godine je u pitanju trovalentna vakcina koja u sebi ima antigen virusa AH1N1, odnosno svinjskog gripa, AH3N2 i antigen virusa gripa B, odnosno najčešće cirkulišuće tipove virusa gripa severne zemljine hemisfere - kaže Kulićeva.

Vakcinacijom, objašnjava, štitimo sebe, ali i osobe u našoj okolini koje iz nekog zdravstvenog razloga istu ne mogu da prime. Nijedna vakcina ne štiti stopostotno, ali, kaže Kulićeva, ukoliko dođe do obolevanja, simptomi bolesti su mnogo blaži i lakše se leče.

Čak i oni koji prime vakcinu, mogu da se razbole od virusa gripa, ali stvar je u tome što oni oboljevaju sa mnogo blažom kliničkom slikom. Kod vakcinisanih osoba retko dolazi do komplikacija kao što su zapaljenje pluća i mozga, upala uha, temperatura iznad 40 stepeni, odnosno ove komplikacije svedene su na minimum - kaže Kulićeva.

Epidemija se, kaže Kulićeva, najčešće javlja krajem februara i početkom marta, a svi oni koji primete simptome, treba da se jave lekaru koji će im dati terapiju. Preporučuje se odmor, a antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku, jer su oni nedelotvorni protiv virusa.

Temperatura, suvi kašalj, bolovi u mišićima i zglobovima i curenje iz nosa su najčešći simptomi virusa gripa. Važno je da lekar prepiše adekvatnu terapiju, a bolesnici bi u tom periodu trebalo da odmaraju i da izbegavaju kontakt sa velikim brojem ljudi kako ne bi došlo do širenje virusa gripa - kaže Kulićeva.

Vakcinacija se, dodaje, preporučuje svim hroničnim bolesnicima, svima onima koji boluju od kardio-vaskularnih, plućnih, bubrežnih bolesti, svim osobama starijim od 65 godina, deci starijoj od 6 meseci, zdravstvenim radnicima i onima koji svakodnevno ostvaruju kontakt i rade sa velikim brojem ljudi.

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu dobio je 6.170 doza vakcina, koje su dopremljene domovima zdravlja u čitavom Jablaničkom okrugu.


Protiv sezonskog gripa mogu da se vakcinišu i građani Niša i Vranja

U niškom Domu zdravlja 15. oktobra je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a prema rečima nadležnih ima dovoljno jedinica ove vakcine. Dovoljne količine, 2.200 doza, dopremljene su i Zdravstvenom centru u Vranju.

U Nišu se građani mogu vakcinisati u centralnom objektu Doma zdravlja Niš, radnim danima od 10 do 19 sati, a vikendom u prostoriji intervencije 48, kao i u gradskim i seoskim zdravstvenim stanicama.

Pacijenti vakcinu, koja je besplatna, mogu primiti isključivo u ambulanti gde imaju otvoren zdravstveni karton i samo uz nalog izabranog lekara.

Podsetimo, vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je i u Prokuplju, a tamošnji Dom zdravlja trebovao je 1.200 doza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MK Ultra

    10:54 // 17. 10. 2018.

    Kol'ko pare placeni oglas?!

  • Mara

    16:05 // 16. 10. 2018.

    Obavezno svi da primite

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: