Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 21. 3. 2016.

| Društvo

Studenta viole policija s uličnog nastupa odvela u stanicu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ulicni_sviraci
Poput "kolega" svuda u svetu, Đorđe nastupa na ulici; foto: FB profil Đorđa Milanovića

Mladi violinista iz Jagodine, koji je talenat dokazao već sa 5 godina kada je kao najmlađi polaznik upisao Školu za muzičke talente u Ćupriji, posle uspešnih uličnih nastupa u Barseloni, Cirihu i Beču doživeo je veliku neprijatnost u Nišu - policija ga je iz Obrenovićeve ulice odvela u stanicu.

Ulicni_svirac_policija Intervenciju policije fotografisali i građani, ova fotografija podeljena na Fejsbuku više od 1.700 putaKako priča apsolvent Fakulteta umetnosti u Nišu Đorđe Milanović, koji je kao dete nastupao na međunarodnim i nacionalnim festivalima, a kao student sa Niškim simfonijskom orkestrom, na fakultetskim koncertima i na Svetosavskoj akademiji u Beogradu, postupak policajca koji je u četvrtak 17. marta prekinuo njegov nastup jako ga je iznenadio.

Kada mi je policajac prišao počeo sam da snimam, a on mi je rekao da prekinem, što nisam hteo jer znam da nije protivzakonito. Odveo me je u policijsku stanicu gde su me terali da obrišem snimak. Pitao sam da li imaju pravo da mi oduzmu telefon, rekli su da nemaju, tako da nisam želeo ni da ga obrišem - priča Đorđe.

Novinari "Južnih vesti"  još nisu uspeli da dobiju odgovor zašto je Đorđe vođen u policijsku stanicu, a on kaže da je tamo, uz insistiranje policajaca da snimak obriše, usledila i pretnja da će, ako to ne učini, dobiti prijavu za prosjačenje.

Niški simfonijski orkestar Đorđe Milanović u maju nastupao u Niškom simfonijskom orkestru; foto: FB strana Fakulteta umetnosti u Nišu Ipak je, kako kaže, odbio da pokaže ili obriše snimak, a kaznu za prosjačenje nije dobio.

Zbog sviranja koje mu je do sada donosilo samo pehare i diplome, sada treba da se javi sudiji za prekršaje jer je nastupao na ulici bez licence.

Đorđe priznaje da nema licencu za ulične svirače, koju izdaje Opština Medijana, ali objašnjava da je nije izvadio zato što je u Nišu boravio samo nekoliko dana.

Na postupak policajca koji je Đorđa odveo u policiju reagovali su i građani koji su do tog trenutka uživali u njegovoj muzici i fotografije tog događaja objavili na društvenim mrežama. Njih su, u znak podrške, "fejsbukaši" nastavili da "šeruju", a Đorđa je statusom na svom FB profilu podržao i bivši predsednik Opštine Medijana Dragoslav Ćirković. 

 

Uhapsite mene. Kriv sam ja.Sinoć je niška policija privela violinistu Djordja Milanovića zato što je svirao u Obrenović...

Posted by Dragoslav Ćirković on Friday, March 18, 2016

Niški student, koji se klasičnom muzikom bavi profesionalno, a uličnim nastupima iz hobija, kaže da na ovakav tretman do sada nije naišao nigde u svetu. 

Sviranje na ulici je potpuno normalno u svetu, a ovde nas tretiraju kao prosjake. U Cirihu, na primer, za ulične svirače dozvoljen je prostor pored jezera. Nedelju dana sam bio u glavnoj ulici pored Železničke stanice, gde nastupanje nije dozvoljeno, a policiju nisam ni video - kaže Đorđe.

Na putu je za Novi Sad gde će njegovo izvođenje filmske, etno, pop, rok, pa čak i moderne "house" muzike na violi već od sutra slušati prolaznici u Zmaj-Jovinoj ulici.


Zakon ne zabranjuje snimanje policajaca

U Srbiji ne postoji zakon koji bi eksplicitno zabranjivao fotografisanje ili snimanje policajaca, tako da, načelno, fotografisanje ili snimanje policajaca na javnim površinama, kao i na svim mestima gde nije javno istaknuta zabrana nije protivzakonito. 

Da li je dozvoljeno snimati Zvaničan stav PoverenikaOvo doslovce piše u tumačenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koje je aprila 2012. godine izdato na zahtev Sindikata policije Srbije.

Policajac nema pravo da zabrani da ih građanin fotografiše ili snima, da naredi da se fotografija ili snimak obrišu, niti da oduzima fotoaparat, kameru ili mobilni telefon kojim je snimak napravljen - piše u ovom dokumentu.

U njemu postoji izvesna "ograda" koja se odnosi na eventualno ometanje policajaca u radu, pa piše da onaj snima ili fotografiše "ne sme vršiti bilo kakvo ometanje rada policijskih službenika" i da "ne bi trebalo da se meša na bilo koji način u obavljanje službene radnje, da prekida razgovor koji je u toku, da postavlja pitanja policajcu ili osobi koja je u postupku službene obrade".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan

    12:24 // 22. 3. 2016.

    Na tom istom mestu se nalazi Tržni centar Forum koji dva puta mesečno, zbog promocija, postavlja binu sa veoma jakim ozvučenjem i sviraju do 22h. Kako ta muzika ne smeta komšijama, a violinista koji se jedva čuje (čak i sa sve ozvučenjem) smeta?
    Ili je ovo samo izgovor milicije, pošto tada nisam video da je iko intervenisao?

  • AG

    01:24 // 22. 3. 2016.

    Nisam bot, ali mislim da svemu ovome nema smisla, ko nam vodi grad, mutavi Perisic? Koja stranka, da li se pitaju nesto kad ih pozove 011? Ajde bre ljudi, prave majmune od nas, skinimo ove ljigavce sa vlasti makar ovde u nasem gradu, dokle vise ovako?

  • Lepo svira dečko

    01:03 // 22. 3. 2016.

    Dečko lepo svira, i nikada neću razumeti hapšenja i privođenja uličnih svirača. Mada da nema licencu jer je navodno tek 2-3 dana u Nišu nemoj da se lažemo. Namazan si mali. Ali ako, kad mogu oni, laži i ti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: