Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 1. 11. 2016.

| Društvo

Studenti Fakulteta zaštite na radu negoduju, ali moraju da plate školarinu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
fznr-JV
Studenti nezadovoljni cenom školarine; foto: JV

Odluka Fakulteta zaštite na radu u Nišu doneta 26. oktobra, “udarila je po džepu” studente koji će, pre ili kasnije, morati da plate velike sume novca koje, kako kažu, kod nekih prelaze i 100.000 dinara, kako bi mogli da završe studije na ovom fakultetu.

Studenti koji su se danas okupili ispred Fakulteta, kako kažu, nezadovoljni su odlukom koja ih obavezuje da umesto fiksne školarine, plaćaju svaki preneti bod po 1.200 dinara.

Da bi se upisali u narednu školsku godinu, studenti koji su stekli uslov za samofinansiranje, potrebno je da prijave predmete iz te godine u ukupnom zbiru od najmanje 33 ESP boda i plus sve predmete koje nisu položili iz prethodnih godina tj. koje su preneli - kaže student D. Ž.

Oni koji nisu stekli ni uslov za samofinansiranje tj. nisu položili ispite u vrednosti od 33 poena, kako kažu studenti, moraju da plate sve ispite koje nisu položili.

Preneti ispiti se plaćaju po bodu, jedan predmet nosi uglavnom od 5 do 7 ESP poena, a samo jedan bod moramo da platimo 1.200 dinara. Tako pojedinim studentima školarina može da iznosi i 150.000 dinara - dodaje Živković.  

S obzirom na to da nema fiksne školarine za samofinansirajuće studente što je, kako navode, praksa na ostalim niškim fakultetima, oni se plaše da će sve ispite koje sada budu platili, a ne uspeju da polože do sledeće godine, morati ponovo da plaćaju, sve dok ih ne polože.


fznr2-JV Okupili se ispred ulaza na faks; foto: JVKo ne plati na mostu, plati na ćupriji

Dekan Fakulteta zaštite na radu Momir Praščević kaže da studenti nisu dovoljno informisani o donetoj odluci i da nema razloga da negoduju, jer ih, kako on objašnjava, fakultet ne obavezuje da plaćaju sve nepoložene ispite, već samo 33 ESP poena, što je praksa za samofinansirajuće studente.

On pojašnjava da ukoliko student želi da upiše treću godinu, a ima nepoložene predmete iz prve i druge godine, “njegov je izbor da li će pored tih zaostalih predmeta koje mora da upiše, da prijavi i predmete iz treće godine”.

Bilo je nesporazuma sa studentima koji su obnavljali četvrtu godinu, ali smo to sa studentskom službom rešili. Oni nemaju predmete koje bi morali da upisuju iz naredne godine i ne moraju da prijavljuju i plaćaju sve predmete koje do sada nisu položili, već biraju one koje žele da polažu, ali redom, prvo iz prve, druge, pa treće godine - objašnjava dekan.

Velike sume novca koje studenti moraju da plate za nepoložene ispite, kako kaže dekan, ne moraju da plate odmah pri upisu ove školske godine, ali će ukoliko ni sledeće godine ne ostvare dovoljan broj bodova neophodan za budžet, morati da plate sve što žele da polože kako bi završili studije na ovom fakultetu.

Kod mene je bio student koji ima 16 nepoloženih ispita i rekao sam mu da on može da upiše i polaže ove godine samo 8 predmeta na primer. Ukoliko želi da polaže svih 16 predmeta, to je otprilike 96 ESP bodova, a svaki bod se plaća 1.200 dinara, to je velika suma novca i ne vidim zašto bi neki student to radio, mi ga na to ne teramo - zaključuje dekan.

Dvadesetak studenata se za pomoć obratilo i Studentskom parlamentu, ali po svemu sudeći, ukoliko žele da nastave studije, moraće da plate makar 33 boda što je oko 45.000 dinara, a kako je rekao dekan, omogućeno je i plaćanje u ratama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zakon

    23:47 // 2. 11. 2016.

    Prema Zakonu o visokom obrazovanju školarina se utvrdjuje na osnovu upisanih espb bodova i nije fiksna.

  • ing

    11:57 // 2. 11. 2016.

    Hoces u trecu,a nisi ocistio ni prvu.Studiranje nekada nije bila skolica.

    • cone

      20:18 // 2. 11. 2016.

      Kao prvo,ne zanovetaj ako nisi obavesten/a,kao drugo,NIKADA nam nisu postavili uslov,da moramo da ocistimo prethodnu godinu,da bi upisali sledecu.POZDRAV

    • ZZS

      14:07 // 3. 11. 2016.

      Ne lupetaj kad ne znas. FZNR je promenio svoj studijski program 2014.godine i uslovio je sve studente koji su upisali 3+2 da predju na 4+1. Neke ispite su nam ponistili i dodali nove. Zato studenti slepaju po toliko ispita svake god jer ne mozes da ih ocistis. Ja licno sam zatpana od druge god jer sam tad imala 10 iz druge, 3 nametnuta iz prve (razlika) i + 2 sto sam prenela. Tako da...

  • Strasno

    07:41 // 2. 11. 2016.

    A sta je sa onim nametnutnim i nenametnutnim predmetima? Uzimaju pare na sve nacine a studenti cute.Kada bi se lepo organizovali mozda bi i mogli nesto da naprave.Na zastiti je takvo rasulo zadnjih 10 godina a niko da se usprotivi.Studirao sam tamo 5 godina i na kraju sam morao da dignem ruke posto ne moze sve finansijski da se isprati sta oni traze.treba njima jedna finansijska inspekcija ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: