Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 18. 1. 2018.

| Društvo

Studenti i aktivisti mogu da se školuju za branitelje ljudskih prava

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Škola za branitelje ljudskih prava
Prijave do 20. januara; Foto: Screenshot hrdschool.net

Studenti, ali i mladi koji nisu na fakultetima, a želeli bi da se bave aktivizmom, i obrazuju iz oblasti ljudskih prava romske i LGBT zajednice, osoba sa invaliditetom, ali i slobode izražavanja, medijskih prava i transparentnosti, mogu da se prijave do 20. januara za Školu za buduće branitelje i braniteljke ljudskih prava, koju organizuje međunarodna organizacija "Civil Rights Defenders".

Dvosemestralna škola je namenjena studentima društvenih nauka, mladim pravnicima, novinarima, kao i aktivistima organizacija civilnog društva i svima ostalima koji imaju nameru da se profesionalno angažuju u organizacijama za ljudska prava.

Naši predavači i predavačice su istaknute profesorke iz Srbije i regiona, aktiviskinje za ljudska prava, predstavici međunarodne zajednice sa radnim iskustvom na Balkanu, kao i eksperti iz oblasti ljudskih prava u najširem smislu - navode iz CRD.

Polaznici Škole obavezni su da prisustvuju svim predavanjima koji će se, kako navode, održavati u proseku jednom nedeljno. Za polaznike su obavezni i seminari i dodatne aktivnosti.

Škola se održava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U sva 3 grada po 25 polaznika i polaznica, slušaće jednom nedeljno tročasovna predavanja. U okviru škole, biće organizovana najmanje 2 studijska putovanja. Polaznici Škole za buduće branitelje ljudskih prava imaju obavezu da napišu dva akademska rada iz oblasti ljudskih prava. Svi polaznici koji uspešno završe program, dobijaju adekvatne preporuke i mogućnost stažiranja u nekoj od organizacija za ljudska prava - navode organizatori.

Prvi semestar traje početka februara do kraja maja, a drugi od početka septembra do kraja novembra. Od polaznika se, navode, očekuje da dobro znaju engleski jezik.

Prijave koje treba da sadrže motivaciono pismo i preporuke saradnika ili profesora, popunjen aplikacioni formular, treba poslati na na mejl [email protected] na koji zainteresovani mogu postaviti i dodatna pitanja.

Organizatori navode da će biti kontaktirani samo kandidati koji uđu u uži izbor, a informacije o tome koja je dokumentacija potrebna kao i prijavni formular zainteresovani mogu da preuzmu na sajtu Organizacije.

Inače, Civil Rights Defenders je, kako navode na svom sajtu, međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i podrškom braniteljima i braniteljkama ljudskih prava. Osnovana je 1982. godine u Stokholmu. Pored Švedske, organizacija je aktivna u više od 40 zemalja na 4 kontinenta, a trenutno ima 7 kancelarija u svetu. Kancelarija u Beogradu postoji od 2000. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: