Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 10. 7. 2018.

| Društvo

Studenti medicine tvrde da im profesorka umesto znanja traži pacijente, ona kaže da su to nebuloze

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Medicinski fakultet
Tvrde da moraju da pronađu pacijente za profesorke, umesto da odgovaraju za ocenu; foto: JV

Dovođenje jednog pacijenta na privatnu kliniku za šesticu, petoro za desetku bez odgovaranja - tako su studenti Medicinskog fakulteta u Nišu, kako sami tvrde, ocenjivani kod profesorke Gordane Zlatanović. Međutim, ova profesorka ističe da su to “nebuloze i čiste gluposti”, a Medicinski fakultet i Ministarstvo prosvete kažu da su reagovali, ali da je Zlatanovićeva negirala tvrdnje studenata.

Grupa studenata niškog Medicinskog fakulteta obratila se nedavno redakciji Južnih vesti sa molbom da ih novinari “spasu torture i tiranije” šefa katedre za očne bolesti dr Gordane Zlatanović i njene ćerke dr Maje Živković, asistenta na katedri za oftalmologiju.

Studenti tvrde da se njihove vežbe na fakultetu svode na “uslovljavanje za pozitivnu ocenu”, a od njih se umesto znanja traži da pronađu pacijente. Uslov je, kako kažu, da nađu one koji bi u privatnoj klinici profesorke i njene ćerke operisali kataraktu ili uradili lasersko skidanje dioptrije.

Za svakog pronađenog pacijenta, gde bi one prihodovale u svojoj privatnoj bolnici, imate šesticu blanko upisanu bez odgovaranja, a za kasnije daju po 50 evra ako ponovo nađete nekog pacijenta. Na vežbama se ništa ne radi osim što slušamo da su one najveći doktori i kako moramo da im nalazimo pacijente, sramota i bruka - tvrde studenti.

Umesto kvalitetnog znanja i odgovaranja, dodaju, da bi neko dobio desetku u indeksu iz Oftalmologije, mora da pronađe 5 pacijenata i ne mora da odgovara.

Osim novinarima, studenti kažu da su ovaj slučaj prijavili i Ministarstvu prosvete, dekanu i prodekanu za nastavu Medicinskog fakulteta.


Doktorka Zlatanović: To su nebuloze

Na ovakve optužbe studenata, profesorka Zlatanović odgovara da su netačne i poručuje da je napustila fakultet, odnosno da se penzionisala. Komentare sada već bivših studenata smatra “ružnim” i kaže da “nema reči”.

Ma kakvi, to su takve nebuloze i gluposti. Profesorka je uvek bila najbolja i studenti i najmlađi i profesori i mislim to su stvarno nebuloze vezane za animozitete i tako da to nije tačno i to su sve laži - tvrdi profesorka.

Kaže da su i Studentski parlament, kao i dekanica Dobrila Stanković Đorđević, demantovali ove tvrdnje studenata. Zlatanovićeva negira i optužbe studenata na račun njene ćerke i kaže da su i to “nebuloze i čiste gluposti”.


Dekanica: One su se izjasnile da su navodi "netačni i tendenciozni"

Dekanica Dobrila Stanković Đorđević kaže da je i Medicinskom fakultetu stigao dopis u kome se navodi da profesorka Zlatanović i asistentkinja Živković "zloupotrebljavaju svoj položaj na fakultetu u interesu privatne klinike". Kaže da o tome ona "nema neposredna saznanja", niti su studenti u dopisu navedeli dokaze i argumente za te tvrdnje.

Postupajući u skladu sa procedurom, uputila sam dopis prof. dr Zlatanović, asist. Živković i Studentskom parlamentu da se izjasne o navodima iz dopisa. Prof. dr Zlatanović i asist. Živković su odbacile sve navode kao netačne i tendenciozne, a Studentski parlament se izjasnio da nikada nije dobio ni pisane, ni usmene pritužbe na rad i ponašanje prof. dr Zlatanović i asist. Živković - navodi dekanica.


Ministarstvo: Na fakultetu negirali optužbe, mi više nismo nadležni

U Ministarstvu prosvete kažu da su o ovom slučaju obavešteni još u martu i da se inspekcija potom obratila dekanici Medicinskog fakulteta i od nje tražila da se izjasni o optužbama studenata.

U svom odgovoru zavedenom u pisarnici republičkih organa 30.03.2018. godine, dekan Fakulteta je navela da je primila anonimnu predstavku 22.02.2018. godine, po kojoj je postupala i dostavila je, na svoj zahtev, dobijen odgovor predsednika Studentskog parlamenta u kome se navodi da se tim povodom niko od studenta nije žalio na rad i ponašanje prof. dr Gordane Zlatanović i asistenta Maje Živković - navode u Ministarstvu prosvete.

Tražili su da se o tvrdnjama studenata izjasni i profesorka Zlatanović, a kažu da je ona negirala navode i navela da je "hajka protiv nje" počela nakon otvaranja Specijalne bolnice za oftamologiju „Klinika Maja“.

Dekanica je dostavila dopis koji je na njen zahtev, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću dala Maja Živković i u kojem negira optužbe, navodi da su studenti zadovoljni njenim radom, kao i da je proglašena najboljim studentom Medicinskog fakulteta i da je objavila više od 60 radova - kažu u Ministarstvu.

Inspektori Ministarstva prosvete, kako kažu, nakon negiranja navoda koje su izneli studenti nisu nadležni za dalje postupanje, već je, pojašnjavaju, to nadležnost Medicinskog fakulteta u Nišu, koji se već izjasnio da su one negirale optužbe studenata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tako je to

    08:49 // 11. 7. 2018.

    Tako je na svim fakultetima, em plata em dodatni prihodi od plaćanja za spremanje ispita, pa pogledajte na svim fakultetima rade i profesori i njihove uže i šire familije, rade i oni i deca i zetovi, tako da to je povlašćena kategorija likova, dok mi verujemo u diplome oni samo zgrću još još i još!

  • Parmil

    06:13 // 11. 7. 2018.

    Tito je, jos 1968.godine, rekao da su studenti u pravu......bio je vizionar!

  • Dragan Marković

    01:16 // 11. 7. 2018.

    Поред оволико минуса на коректне коментаре може се закључити да је ово наручен текст огорчених студената који требају да уче како би положили испит, а не да трачаре завааени у фотеље кафића.

    • Milica

      10:23 // 11. 7. 2018.

      Da ste Vi učili, znali bi ste da "studenti ne trebaju" nego "treba da uče"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: