Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 1. 5. 2020.

| Društvo

Studenti najkasnije do kraja maja na onlajn predavanjima, o umanjenju školarine odlučuju fakulteti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
online nastava
Ispite će polagati uživo kada završe online predavanja; foto: T. T.

Iako zvanično nije odlučeno kada će fakulteti i visoke škole ponovo biti otvorene za studente, u Ministarstvu prosvete kažu da će to biti kada počne prevoz i otvore se domovi. Onlajn predavanja biće završena do sredine ili kraja maja, navode u Ministarstvu, a propušteni ispitni rokovi biće nadoknađeni. Ističu i da će o opravdanom umanjenju školarine zbog vanrednog stanja odlučivati fakulteti.

Studenti su prethodnih dana imali brojna pitanja o nastavku školovanja, a iako je jedan od članova Kriznog štaba rekao da se ne zna kada će se studenti vratiti na fakultete, Ministarstvo prosvete u odgovoru Južnim vestima navodi kada će se to desiti. amfi Još nepoznat tačan datum povratka na fakultete; ilustracija; foto: Ekonomski fakultet Niš

Studenti će se vratiti na fakultete i druge visokoškolske ustanove kada se za to obezbede uslovi - kada počne da funkcioniše međugradski i gradski saobraćaj, kada studentski domovi počnu sa radom. Pre povratka studenata, sve visokoškolske ustanove će biti dezinfikovane - navode u Ministarstvu.

U Nišu se gradski prevoz vraća 8. maja, ali za početak samo za radnike, dok će studentske sobe biti spremne sredinom maja.

Do tada će se održavati onlajn nastava, koja će u zavisnosti od fakulteta trajati do sredine ili kraja maja. Ispite će studenti polagati uživo, na svojim fakultetima, kažu u Ministarstvu, a ispitne rokove koje su propustili moći će da nadoknade. dodela indeksa Propuštene ispitne rokove će moći da nadoknade; foto: V. Keser

Visokoškolske ustanove će odrediti ove termine ispitnih rokova u dogovoru sa Ministarstvom, koje će pripremiti i uputstvo, odnosno preporuke za završetak školske godine - dodaju u Ministarstvu.

Studenti su takođe pitali da li postoji mogućnost da se onima koji su na samofinansiranju oprosti deo školarine.

Jer očigledno je da studenti ne dobijaju ništa zauzvrat za novac koji daju - navode studenti.

Iz Ministarstva odgovaraju da je to nadležnost visokoškolske ustanove, te da oni treba da razmatraju da li će zbog vanrednog stanja studenti imati neke pogodnosti pri isplati školarine ili će ona biti smanjena iz opravdanih razloga.


Studente muče i finansije

Ima i onih koji rade tokom studija, primaju stipendije i kredite, a kada je sve stalo u vanrednom stanju žalili su se da ne mogu da zarade, a isplata stipendija je kasnila.

Većina studenata pored toga što studira i radi preko studentske zadruge. Kako su studentski domovi i studentski restorani zatvoreni, troškovi studenata su sve veći, pa me zanima da li postoji mogućnost donošenja nekih mera koje bi nam pomogle u ovoj situaciji, poput onih koji su donete za ostale zaposlene u privatnom sektoru - pitaju studenti.

Jedini odgovor Ministarstva prosvete na te probleme studenata je da je nakon kašnjenja 28. aprila počela isplata obe rate kredita i stipendija, dok za pitanje studenata o pomoći kažu da nije za njih.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • STUDENT

    16:59 // 2. 5. 2020.

    Mislim da je sramota sta je Ekonomski fakultet pruzio studentima sto se tice nastave. Nijedno uzivo ukljucenje na kome smo mogli da pitamo profesore, samo prepisane knjige. To je svako mogao da procita i bez davanja novca.

  • Studentt

    21:08 // 1. 5. 2020.

    Pametno ministarstvo će doneti odluku danas za sutra naravno na štetu svih nas. Kako nadoknaditi vežbe na medicinskom fakultetu? Voditi studente u KC gde još uvek vrvi od obolelih od korone? Na ispitima da nosimo maske i rukavice gde ionako profesori stvaraju stres svojim iživljavanjem pa još da se gušimo i znojimo pod maskama i rukavicama.
    Bravo državo, bravo!

  • Profesor

    20:09 // 1. 5. 2020.

    Ja se izvinjavam, ali na nekim fakultetima nastava na daljinu odlicno funkcionise. Drzimo predavanja, vezbe, konsultacije... Pored toga, razgovaramo sa njima i trudimo se da im olaksamo ovu situaciju. Tako da nemojte da pricate da studenti za placenu skolarinu nisu dobili nista.

    • Student

      03:34 // 3. 5. 2020.

      Na elektronskom fakultetu, stvarno postoje profesori koji su super osmislili nastavu i rade sve vrlo korektno. Svaka pohvala za njih.
      Takodje postoje i PREDMETI gde niko nista nije objavio od pocetka vanrednog stanja, ponekad na 2 nedelje se ubaci neki pdf i kaze se "prodjite ovo". To nije nastava, da hocu da citam sam u izolaciji, ne bih upisovao fakultet i posao profesora ne bi psotojao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: