Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 19. 1. 2017.

| Društvo

Studenti niškog Pravnog fakulteta ponovo uspešni u Evropi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Nišlije ponovo uspešne na evropskom takmičenju; foto: I. I.
Nišlije ponovo uspešne na evropskom takmičenju; foto: I. I.

Iako su pravosuđe i poštovanje ljudskih prava u našoj zemlji često na meti osude, niški studenti Pravnog fakulteta već nekoliko godina pokazuju da ima nade da se situacija promeni. Oni su na takmičenju u Varšavi koje se tiče zaštite ljudskih prava i sloboda osvojili 3. mesto.

Na osnovu zadatakog hipotetičkog slučaja, na temu povrede Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Dragana Milovanović, Petar Pešić i Luka Anđelković pisali su podneske, a potom su slučaj usmeno izlagali. Niški tim se takmičio sa još 10 evropskih zemalja; foto: D. M. Niški tim se takmičio sa još 10 evropskih zemalja; foto: D. M.

Naš zadatak je bio da na osnovu zadatog hipotetičkog slučaja predstavljamo aplikanta (podnosioca predstavke) i državu (protiv koje je predstavka podneta i koja je navodno povredila ljudska prava) u usmenom izlaganju pred Evropskim sudom za ljudska prava - objašnjava Luka Anđelković.

Sa pripremama su, kaže Anđelković, počeli avgusta prošle godine kada je bio objavljen slučaj na kome treba da rade. Najviše vremena, dodaje, posvetili su pisanju podnesaka, odnosno tužbe pojedinca i odgovora države na tužbu.

Naši akademski treneri su zadovoljni rezultatima, mada ostaje žal što nismo prošli u polufinale budući da su sudije presudile u korist ekipe iz Kijeva za samo 0,25 poena više. Ta ekipe je kasnije i osvojila takmičenje - kaže Anđelković.

Tim Pravnog fakulteta, ističe, ne bi otišao na takmičenje da nisu dobili pomoć Benlian fondacije koja im je pokrila veći deo troškova odlaska.

Na takmičenju na kome su Nišlije umalo prošle u finalnu rundu učestvovalo je 11 ekipa, iz Velike Britanije, Holandije, Austrije, Slovačke, Letonije, Litvanije, Hrvatske i 2 ekipe iz Ukrajine. Pripremali se od avgusta prošle godine; foto: D. M. Pripremali se od avgusta prošle godine; foto: D. M.

Takmičenje nije bilo loše organizovano za prvi put, ali svakako organizatori imaju mesta za poboljšanje narednih godina. Najvažnije je svakako da takmičenje opstane i da ekipe našeg Fakulteta i narednih godina budu u mogućnosti da se takmiče - dodaje Anđelković.

On je, kaže, do sada sa kolegom iz tima već učestvovao na nekoliko sličnih takmičenja, a poslednje je bilo svetsko takmičenje iz oblasti medijskog prava u Oksfordu.

Naša mlađa koleginica Dragana je prethodno učestvovala na nacionalnom takmičenju iz oblasti krivičnog postupka prošle godine, a ona će biti deo ekipe našeg Fakulteta koja će učestvovati na regionalnom takmičenju iz oblasti ljudskih prava u Tirani marta ove godine - navodi Anđelković.

Nišlije je za takmičenje pripremao docent Darko Dimovski i asistent Ivan Ilić.

Podsetimo, studenti Pravnog fakulteta u Nišu redovno učestvuju na takmičenjima i ostvaruju zapažene rezultate. Pored brojnih uspeha koje su dosad ostvarili, nedavno su Nišlijke sa ovog fakulteta bile najbolje u simulaciji suđenja na temu “Osudi diskriminaciju”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: