Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 10. 5. 2023.

| Društvo

Studenti u Nišu nezadovoljni komunikacijom sa lekarima, stomatologija najveći problem 

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
studentska poliklinika
40.000 studenata na jednog stomatologa; foto: arhiva JV

Nezainteresovanost medicinskog osoblja, ali i loša komunikacija sa izabranim lekarima, uz samo jednog stomatologa u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, najveći su problemi studenata niškog Univerziteta. V. d. direktor Studentske poliklinike u Nišu dr Radomir Pešić rekao je da ti rezultati mogu biti relavantni i irelavantni, te da je presudan faktor lične reakcije studenata.

Prema rečima dr Pešića, sistem u Studentskoj poliklinici postoji, te jednom godišnje rade anketu sa studentima, ali i zaposlenima kako bi poboljšali ili popravili svoje usluge. Međutim, studenti kažu da određeni problemi postoje godinama.

Čast izuzecima, ali medicinske sestre znaju da budu veoma neljubazne, dok s druge strane mnoge moje kolege sa fakulteta i ja imamo osećaj neprijatnosti dok smo sa lekarom, često imamo osećaj da su ljuti što smo tu i da žele što pre da odemo, zato mi se čini da nas i ne slušaju dovoljno pažljivo, nego mahinalno prepisiju lekove - rekla je jedna studentkinja.


Jedan stomatolog na 40.000 studenata

Prema podacima sa zvaničnog sajta Studentske poliklinike u Nišu, broj studenata koji je upućen na korišćenje njihovih usluga prelazi 40.000 osoba.

Zbog toga za mnoge studente veliki problem predstavlja i samo jedan stomatolog koji, zbog prevelikog obima posla, nije u mogućnosti da primi sve studente, pa su mnogi prinuđeni da idu u domove zdravlja ili privatno.

Imamo problem zato što imamo jednog stomatologa. To propisuje kadrovska komisija Ministarstva za zdravlje, mi stalno podnosimo zahteve u vezi tog pitanja jer to jeste problem. I taj stomatolog ima prava iz Zakona o radu, pravo na odmor, pravo da se razboli, relativno skoro je žena bila i kovid pozitivna, pa je morala da odsustvuje sa posla - rekao je Pešić.

Pozivajući se na Pravilnik Studentske poliklinike, koji je donelo Ministarstvo zdravlja, dr Radomir Pešić rekao je da mogu imati najmanje 1 stomatologa, ali da nije zabranjeno više.

Godinu dana pre nego što sam došao u Studentsku polikliniku kao lekar i direktor bilo je 7 stomatologa, pa potom 6, ali sada je tako, kako je - zaključio je Pešić.

Pitanja da li je potrebna bolja edukacija medicinskog osoblja, kao i to da li je dovoljan samo jedan stomatolog na 40.000 studenata, poslali smo Ministarstvu zdravlja, na čije odgovore još čekamo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bivsi

    17:39 // 11. 5. 2023.

    Lecio sam se u toj studentskoj i iskreno mogu da kazem da su to najgore 4 godine prava na lekarsku pomoc. Tu su svi totalno nezainteresovani. Svi lekari, sve sestre i ostalo zdravstveno osoblje su gomila neradnika. Obilje neljubaznosti i neprofesionalizma na jednom mestu. Bolje je da su dali studentima medicine da nas lece. Makar bi bili ljubazni i posveceniji, a sigurno su i strucniji.

  • Istina

    09:57 // 11. 5. 2023.

    Anarhija i u Železničkoj ambulanti.
    Odnos prema pacijentima Hitlerovski.
    Ja, kao onkološki pacijent koji spada u ranjivi kategoriju stanovništva ne mogu više da se izborim za svoja prava na lečenje.

  • Student

    21:01 // 10. 5. 2023.

    Mislim da ne treba generalizovati stvari,vecina lekara i sestara ljubazno je i profesionalno.U svakom zitu ima kukolja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: