Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 26. 12. 2023.

| Društvo

Studentkinja iz Vranja sa protesta u Beogradu: Ako ne ispune zahteve blokiraćemo celu Srbiju

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20231226_164231
Studenti koji su preuzeli protest, od opozicije tražili konkretnije korake, od vlasti da poništi izbore; trafoto: E. M.

Od kako su proteste ispred RIK-a prošlog ponedeljaka preuzeli studenti, jedna od zapaženijih lica sa ulice je i studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković iz Vranja, koja je juče zajedno sa studentima beogradskog i novosadnog univerziteta na oko 7 sati blokirala saobraćaj u prestonici. Oni zahtevaju proveru i otvaranje biračkog spiska, a ukoliko do toga ne dođe poručuje da će blokirati celu Srbiju.

"Nemojte nas izdati, koji je plan, nedamo pobedu i nemamo drugu noć" - govorili su studenti u lice opozicionarima koalicije Srbija protiv nasilja na protesu koji je održan prošlog ponedeljka ispred RIK-a, od kako su preuzeli proteste i jasno im poručili da očekuju od konkretnije korake od njih, a od vlasti poništenje izbora. IMG_20231226_164259 Studentkinja iz Vranja smatra da se protesti u Beogradu tiču svih građana; foto: E. M.

Iz prestonice je poslata slika da se mladački bunt probudio među studentima beogradskog Univerziteta koji pohađaju mladi iz čitave zemlje, a među kojima je i Vranjanka Emilija Milenković.

Na protestu se definitivno videlo mimoilaženje načina na koji opozicija vidi naše učešće na protestima, nismo se složili oko plana i onda smo preuzeli proteste ispred RIK-a sve do juče. Juče smo organizovali blokade koje su trajale 7 sati što je bilo vrlo uspešno, jer je ovo je najmlađi protest do sada još od maja meseca - kaže Milenković.

IMG-20231226-WA0006 "Blokiraćemo celu Srbiju"; foto: E. M.Oni su Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ranije uputili zahtev o otvaranju revidiranju i ažuriranju biračkih spiskova kako bi otklonili fantomske birače i sve nepravilnosti, a kao rezultat jučerašnjih blokada od ministra Aleksandra Martinovića dobili su odgovor da su za tako nešto nadležne lokalne samouprave.

Zahtevi su potom poslati lokalnim samoupravama sa rokom do sutra u 12, kada će u slučaju neispunjenja zahteva stupiti u ponovnu blokadu i van Beograda.

Ako ne ispune stupamo u blokadu cele Srbije - najavila je studentkinja.

Milenković se osvrnula i na nedelju koju su obeližila polomljena stakla na Starom dvoru, suzavac, policijska brutalnost i brojne ubačene elemente koji su kasnije razotkriveni u javnosti.

Apsolutno se ograđujemo od nasilnih metoda i upada. Imamo iskustva na ulici pa znamo ko su ti ubačeni elementi i kako da ih neutrališemo, mi smo i na ovom protesu u nedelju govorili da se ostane po strani, jer nismo od strane opozicije imali informaciju kakav je plan i mislim da smo na jučerašnjem protestu na ličnom primeru pokazali kako može nenasilnim metodama da se postigne rezultat - poručila je studentkinja.

Ona je istakla da se protesti u prestonici tiču svih građana koji se zalažu za rešavanje nepravilnosti na biračkim mestima i poziva one koji mogu da im se priključe u Beogradu, koji smatra najodgovornijim gradom koji jedini ima snagu i kapacitet da iznese promene, ali se nada da će ih biti i na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Megi

    14:41 // 28. 12. 2023.

    A da mala uzme knjigu?

  • Само да питам

    19:19 // 26. 12. 2023.

    Да ли је добила сендвич?

  • Све да Стане

    17:54 // 26. 12. 2023.

    Прво блокирати све пекаре,све млекаре - цела СрБија да се придружи мариники у штрајк глађу.

    • rene

      08:28 // 27. 12. 2023.

      ma kako da ne...samo što ne stane ..Budi strpljiv

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: