Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 30. 9. 2014.

| Društvo

Studentski protest u centru Niša

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Univerzitet-u-Nisu.jpg
Studenti zakazali protest

Nezadovljni ukidanjem statusa apsolventa i time što će studenti završnih godina zbog toga morati da plaćaju obnovu godine, studenti Univerziteta u Nišu održaće protest u sredu, 1. oktobra, u 13 sati.

U pozivu na ovaj protest, studenti kažu da "žele da studiraju, a ne da bankrotiraju" i da "ne žele da studiranje bude luksuz".

Upisni rok je u jeku, ne želimo više da čekamo. Rešili smo da uzmemo stvar u svoje ruke i organizujemo protest, iako na njega još ne pozivaju neke studentske organizacije - kaže Mihailo Pavlović, student III godine Ekonomskog fakulteta.

Dodaje da su on i njegove kolege revoltirane ovom situacijom i da ne mogu da čekaju da protest bude organizovan istovremeno sa predstavnicima studentskih organizacija i drugih univerziteta, već da će na ovaj problem ukazati tako što će prvi izaći na ulice

I oni na budžetu moraće da plate obnovu, cena zavisi od fakulteta. Na Ekonomskom, na primer, košta 40.000 dinara, mnogi nemaju taj novac. A pošto će posle završne godine izgubiti status studenta, oni iz drugih gradova izgubiće i pravo na dom. Gde će spremati ispite? - pita Pavlović.

Iz Studentskog parlamenta u Nišu kažu da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju studentima učinjena nepravda, ali apeluju na sve njih da "ostanu složni u rešavanju problema i izbegnu probleme koji mogu nastati usled potencijalnih razdvajanja".

Apelujemo na sve da se ne izlazi na bilo kakva okupljanja bez prethodne odluke i poziva legitimnih studentskih predstavnika sa fakulteta i Univerziteta, koji uveliko putem SKONUS-a rade na pronalaženju najboljeg mogućeg rešenja za koje se nadamo da će ipak biti postignuto i da će nadležni pokazati razumevanje u narednim danima, do početka nove akademske godine - piše na Fejsbuk stranici Studentskog parlamenta u Nišu.

Kako predstavnici parlamenta objašnjavaju, tim zakonom je ukinut apsolventski staž i po bolonjskom sistemu obrazovanja omogućena "produžena godina studiranja".

Pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija ostalo je onima koji su prvu godinu osnovnih studija upisali školske 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 i 2009/2010, a takvo pravo gube oni koji su studije započeli 2010/2011 i kasnije. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Petrovic

    17:38 // 1. 10. 2014.

    Kad je tesko - STUDENTI. Jedino vi mozete da izvucete zemlju iz ovog s.. u koje je zapala. Do kraja i nema nazad cela Srbija je uz vas.

  • rajkovic

    10:28 // 1. 10. 2014.

    Jeste sada se bunite, placalo se to i prosle godine kad sam ja zavrsavala pa nam nista nije znacilo da protestujemo

  • shaft

    08:34 // 1. 10. 2014.

    deco,samo napred!ovi iz NVO cute,vazno da su primili nadoknade,javljaju se samo kad njih neko dirne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: